Hyppää sisältöön

Vanhojen kaasunaamareiden suodattimista löytyi asbestia

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 20.11.2024 9.03
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa myyjiä ja kuluttajia vanhojen kaasu- ja väestönaamareiden suodattimien asbestivaarasta. Vanhat kaasunaamarit sopivat ainoastaan keräilyesineiksi tai koristeiksi, eikä niitä pidä missään tapauksessa käyttää kasvoilla. Useita vaarallisia kaasunaamareiden suodatinmalleja on poistettu myynnistä asbestivaaran vuoksi.

Tukes testautti Työterveyslaitoksella kuusi erilaista kaasunaamarin suodatinta, joista kolme sisälsi asbestia. Tukes ilmoitti testaustuloksista suodattimia myyville yrityksille. Lisäksi muutama yritys testautti itse kaasunaamareiden suodattimia.  Yhteensä viisi eri suodatinmallia ja 37 suodatinta on poistettu myynnistä yhteistyössä yritysten kanssa. Tiedot näistä löytyvät Vaaralliset tuotteet -rekisteristä.   

Asbestia löytyi seuraavista suodattimista: Väestönaamari m/39 suodatin sekä kaksi sen sisarmallia, M/38 harjoitussuodatin, M/36 suodatin ja GP-7 suodatin. Lisäksi Tukes testautti seuraavat kaasunaamareiden suodattimet, joista ei löytynyt asbestikuituja: Kemira T suodatin, Kemira VSS 61-RAK suodatin ja Kemira m/61 suodatin. 

Kuva 1: Väestönaamari m/39 suodattimista löytyi asbestia.

Kuva 1: Väestönaamari m/39 suodattimista löytyi asbestia.

M/36-suodattimen kuitukangasta, josta löytyi asbestikuituja.

Kuva 2: M/36-suodattimen kuitukangasta, josta löytyi asbestikuituja.

Kaasunaamareita myydään mm. verkkokaupoissa – yritys on aina vastuussa tuotteensa turvallisuudesta

Kaasunaamarit ovat suosittuja suomalaisten keräilijöiden keskuudessa, ja niitä voi olla myynnissä esimerkiksi verkkokaupoissa, huutokaupoissa ja kirpputoreilla. Lisäksi niitä voi löytyä väestönsuojien ja virastotalojen vanhoista varastoista, kotien ullakoilta tai vastaavista paikoista.

Tukes muistuttaa, että vanhat kaasunaamarit sopivat ainoastaan keräilyesineiksi tai koristeiksi eikä niitä pidä käyttää kasvoilla.

Terveydelle vaarallisten ja turvallisten kaasunaamarin suodatinmallien tunnistaminen on vaikeaa. Jos suodatin on vanha, se saattaa sisältää asbestia. 

– Myyjät ja ostajat eivät tunne hyvin kaasunaamarin suodattimiin liittyvää asbestiriskiä. Kaikki vanhojen kaasunaamareiden suodattimet eivät sisällä asbestia, mutta kenelläkään ei ole varmaa tietoa vanhoissa suodattimissa käytetyistä materiaaleista. Suodattimien rakenteet ovat voineet haurastua, ja asbestikuidut voivat mahdollisesti vapautua suodatinpatruunasta ja kulkeutua hengitysilmaan. Siten turvallisinta on, että vanhojen suodattimien käsittelyä vältetään. Asbestia sisältävät  kaasunaamarin suodattimet hävitetään vaarallisena jätteenä, sanoo Tukesin ylitarkastaja Elina Vaahtovuo.

– Yritys on aina vastuussa myymänsä tuotteen turvallisuudesta ja lainsäädännönmukaisuudesta.  Myös keräilyesineeksi tarkoitetun kaasunaamarin suodattimen tulee täyttää kemikaalilainsäädännön vaatimukset. Yritysten vastuulla on varmistaa tuotteidensa turvallisuus ja lainsäädännönmukaisuus esim. dokumentaation tai asbestianalyysien avulla. Vanhojen kaasu- ja väestönaamareiden suodattimien myynti voi aiheuttaa vakavan terveysvaaran ilman tietoa niiden sisältämistä aineista, Vaahtovuo jatkaa.

Keräily- tai koriste-esineiksi myytävien kaasunaamareiden markkinointimateriaalissa ei saa antaa ristiriitaisia tietoja tuotteen käyttötarkoituksesta eikä millään tavoin esittää, että tuote voisi soveltua käytettäväksi henkilönsuojaimena.

Asbesti voi aiheuttaa vakavia sairauksia 

Asbestikuidut luokitellaan syöpävaarallisiksi ja hengitettyinä ne voivat aiheuttaa vakavia hengityselinsairauksia, kuten asbestoosia ja keuhkosyöpää. Kemikaalilainsäädännössä tiettyjen asbestikuitujen ja esineiden, joihin niitä on tarkoituksella lisätty, valmistaminen, markkinoille saattaminen ja käyttö on kielletty.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Elina Vaahtovuo, p. 029 505 2003
sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@tukes

Linkit:
Tukes: Sotilaskäyttöön valmistetut suojaimet 
Tiedemuseo ja TTL:   Kaasunaamarit ja asbesti – Kuukauden esine – Tiedemuseo Liekki (helsinki.fi)
TTL: Asbesti | Työterveyslaitos (ttl.fi) 
 

 

 
Sivun alkuun