Hoppa till innehåll

Vägglöss sprids via resgods och begagnade möbler

Mediatiedote
Utgivningsdatum 7.2.2020 8.49
Pressmeddelande

Vägglusen eller skäktan är en av de vanligaste skadeinsekterna i bostäder. De sprider sig dock inte av sig själva, utan kommer i regel in tillsammans med människan. Ett vanligt sätt är att de kommer som fripassagerare i resgods eller dolda i begagnade möbler. Genom försiktighetsåtgärder stoppar du spridningen av vägglöss.

Inkvarteringslokaler med stor omsättning av boende är särskilt gynnsamma för spridning av vägglöss. Vägglöss använder människans blod som föda. Helst håller de sig i sängkammaren, dolda i sängkonstruktionen och under lister, varifrån de kryper fram på nätterna för att äta. Man kan upptäcka vägglöss via deras avföring, dvs. små svarta punkter på madrassen eller i sängen, eller små blodfläckar i sängkläderna.

Från sängen kan lössen leta sig vidare till resgods, och i en resväska hittar de bra och skyddade gömställen. Därför lönar det sig att antingen värmebehandla resgodset i bastun eller djupfrysa det efter resan.

- Det är viktigt att behandlingen utförs tillräckligt varmt eller kallt. Temperaturen inne i resväskan borde stiga till 60 grader och hållas på den nivån i flera timmar. Kläderna kan också bastubehandlas eller maskintvättas i 60 grader, berättar överinspektör Oskari Hanninen vid Tukes.

Mindre föremål som är känsliga för värme kan djupfrysas i slutna påsar i cirka en vecka. Utställning på balkongen hjälper knappast mot vägglöss eftersom temperaturen inte blir tillräckligt låg där.

Kontrollera en begagnad möbel innan du tar hem den

Vägglöss kan också spridas via begagnade möbler, vanligen sängar eller soffor. Gå igenom och kontrollera en begagnad möbel för tecken på vägglöss innan du köper den. Små begagnade möbler och kläder lönar det sig att kyl- eller värmebehandla på samma sätt som resgods.

Det är inte nödvändigtvis en god idé att bära hem möbler som dumpats i en avfallscontainer, soputrymmet eller trapphuset.

- Möblerna kan härstamma från en bostad där det har funnits vägglöss. Även om du gör en noggrann granskning, kan det finnas ställen på möbler som du inte ser in i. Dessutom kan det vara mycket svårt att upptäcka ägg eller larver. Återvinning är bra, men föregående ägare av möblerna kan ha haft en orsak att göra sig av med dem, säger Hanninen.

Kontakta omgående disponenten eller en skadedjursbekämpare

Om du upptäcker vägglöss i ditt hem ska du genast kontakta disponenten eller ett företag som utför skadedjursbekämpning. Låt yrkespersoner ta hand om utrotningen, eftersom denna procedur inte är någon enkel gör det själv-grej. I värsta fall förlängs problemet och vägglössen sprider sig via byggnadens konstruktioner till andra lägenheter.

- Det är ingenting att skämmas över, om du har fått in vägglöss. Ju snabbare du tar tag i problemet, desto lättare är det att bekämpa vägglössen, konstaterar Hanninen.

Tukes upprätthåller ett register över personer som avlagt examen i skadedjursbekämpning samt företag som utför yrkesmässig skadedjursbekämpning. Registret upptar för närvarande 77 företag som utför skadedjursbekämpning och 248 personer som avlagt examen i skadedjursbekämpning.

Så här undviker du att få in vägglöss i ditt hem

På resan

Sök på inkvarteringen efter tecken på vägglöss i sängen eller soffan, dvs. små svarta prickar på madrassen och i sängens eller soffans konstruktioner.

Förvara inte resväskan under eller nära sängen. Lägg tvätten i en plastpåse och töm den hemma direkt i tvättmaskinen.

Om du på morgonen har små kliande bett, kan detta vara ett tecken på vägglöss.

Hemkomst från resan

Om du misstänker att du sovit någonstans där det fanns vägglöss ska du tvätta alla kläder och basta eller djupfrysa föremål som du hade med dig. Tänk på brandsäkerheten i bastun.

Om det är möjligt kan du redan på gården öppna resväskorna och flytta över kläderna och väskorna i soppåsar och föra dessa direkt till bastun. Sprid inte ut resgodset i bostaden.

När du köper begagnade möbler eller kläder

Kontrollera innan du bestämmer dig om det finns tecken på vägglöss i möblerna.

Värme- eller kylbehandla begagnade möbler, om detta är möjligt.

Tvätta begagnade kläder tillräckligt varmt (60 C).

Mer information:

Överinspektör Oskari Hanninen, tfn 029 5052 261, e-post [email protected]

Register över personer som avlagt examen för skadedjursbekämpare och register över företag som utför skadedjursbekämpning

Tillbaka till toppen