Hoppa till innehåll

Ridhjälmen har stor betydelse för att förebygga skador - Kontrollera hjälmens skick och fästning alltid före ridning

Mediatiedote
Utgivningsdatum 27.9.2024 9.00 | Publicerad på svenska 27.9.2024 kl. 9.47
Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) påminner ryttare och ridtjänsteleverantörer om vikten av ridhjälm. Hjälmen ska vara av lämplig storlek och ordentligt fastsatt så att den skyddar huvudet vid ett eventuellt fall. Kom ihåg att kontrollera hjälmens skick innan du rider och undvik att använda en hjälm som utsatts för stötar. Även lånehjälmarna ska vara ordentliga och ryttarna ska få handledning i hur de används på rätt sätt. Kontrollera på webbplatsen Farliga produkter att du inte har en ridhjälm som samlats in på grund av säkerhetsbrister.

Tukes övervakar säkerheten av personlig skyddsutrustning för ridning, såsom hjälmar, riskbaserat och med stickprov. Tukes avlägsnade i år nio ridhjälmar från marknaden på grund av olika säkerhetsbrister. Information om dessa finns på webbplatsen Farliga produkter

Råd för dig som använder ridhjälm

  • Använd inte en tjock mössa under hjälmen, utan en tunn hjälmhuva. Om man använder hjälm med en tjock mössa, sitter den inte bra på huvudet och skyddar inte ordentligt vid en olycka.
  • Fäst hjälmen ordentligt. Endast en väl fastspänd hjälm skyddar ditt huvud. En dåligt fastsatt hjälm kan falla av huvudet vid en olycka och då är risken för skador stor.
  • Tappa inte hjälmen på stallgolvet. Byt ut hjälmen om den har utsatts för en stöt. Varje stöt försämrar hjälmens skyddsegenskaper.
  • Förvara hjälmen på en torr plats och skyddad från solljus. Solljus kan försämra hjälmens skyddsegenskaper.

Det lönar sig också att vara noggrann med lånehjälmen och titta på markeringarna inuti hjälmen, såsom tidpunkten för tillverkningen av hjälmen, eftersom hjälmens skyddsegenskaper försämras med tiden.

Tukes uppmuntrar ridskolor och andra som erbjuder ridtjänster att ge i synnerhet nybörjare råd om val av lämplig hjälm och rätt användning. Tjänsteleverantörens uppgift är att säkerställa att det inom tjänsten enbart används hjälmar som uppfyller kraven och som lämpar sig för användning, oavsett om de är ryttarnas egna eller stallets lånehjälmar. Lånehjälmarnas skick ska kontrolleras regelbundet. 

Råd för köp av ridhjälm

När du köper en ridhjälm bör du tänka på följande:

– Hjälmen ska vara av rätt storlek och modell, och den får inte ha växtmån. 

– Köp helst inte en begagnad hjälm, eftersom det är svårt att vara säker på dess skyddande egenskaper. Hjälmen kan ha fått stötar eller andra skador som inte syns utanpå.  

– Kontrollera att du får bruksanvisningar på finska och svenska med hjälmen. Kontrollera också att produkten har en EU-försäkran om överensstämmelse. Om hjälmen inte åtföljs av EU-försäkran, ska bruksanvisningen innehålla en länk till en webbplats där försäkran finns.

– Kontrollera märkningarna på hjälmen. Hjälmen ska vara märkt med följande uppgifter:  

  • Tillverkaren och/eller importören
  • CE-märkning 
  • Hjälmens storlek i centimeter
  • Information om standarden enligt vilken hjälmen är tillverkad. Nyare hjälmar kan vara märkta med standard EN 1384:2023, men på marknaden finns fortfarande hjälmar som är förenliga med den gamla testmetoden och är märkta med VG1. Standarden EN 1384:2023 innehåller strängare säkerhetskrav för hjälmar än den gamla testmetoden.

– Rätta märkningar är ett tecken på att tillverkaren har sett till produktens överensstämmelse med kraven över lag, säger överinspektör Asta Koivisto på Tukes. 

– En del av hjälmens skyddande egenskaper är svåra att bedöma i köpsituationen, men kontrollera gärna till exempel hur styv skärmen är. Om skärmen inte har tillverkats av stötdämpande stoppning, måste den vara flexibel, säger Koivisto. 

Ridhjälmar är personlig skyddsutrustning och de omfattas av säkerhetskrav 

Ridhjälmar är personlig skyddsutrustning av kategori II och de ska uppfylla kraven enligt förordningen om personlig skyddsutrustning. Personlig skyddsutrustning av kategori II ska ha CE-märkning och tillverkaren ska låta ett anmält organ typkontrollera dem, med andra ord ska hjälmarna ha ett EU-typintyg utfärdat av det anmälda organet innan de släpps ut på marknaden. Efter att ha försäkrat sig om produktens överensstämmelse med kraven ska tillverkaren dessutom upprätta en EU-försäkran om överensstämmelse. 

Tillverkaren, importören och distributören ansvarar för ridhjälmarnas säkerhet 

Tukes övervakar personlig skyddsutrustning riskbaserat i form av projekt. Tukes förhandsgranskar inte produkter, utan övervakningen sker i efterhand på produkter som släppts på marknaden. Ansvaret för produkters säkerhet vilar på tillverkaren, importören och distributören. 

En hjälm är inte evig, utan den ska bytas ut tillräckligt ofta. Ridhjälmens skyddande egenskaper försämras småningom, även om hjälmen inte utsätts för stötar och den förvaras enligt tillverkarens anvisningar. 

– Tillverkaren är bäst insatt i hur de material som finns i hjälmen föråldras, och därför bör man alltid följa tillverkarens anvisningar om hjälmens livslängd. Hjälmen ska vara märkt med uppgift om tillverkningstidpunkten. Om hjälmens livslängd inte anges i bruksanvisningen, ska anvisningarna innehålla uppgifter med vilka användaren själv kan räkna ut när hjälmen blir för gammal, berättar Koivisto.

Mer information:
Överinspektör Asta Koivisto (övervakning av ridhjälmar och annan personlig skyddsutrustning)
tfn 029 5052 187
[email protected]
Överinspektör Kielo Erkko (övervakning av ridtjänster)
tfn 029 5052 095
[email protected]

Bilagor: 
Meddelande 15.4.2024 Tukes lät testa 11 ridhjälmar – nio hjälmar drogs bort från marknaden på grund av säkerhetsbrister 

Webbplatsen Farliga produkter: Ridhjälmar som avlägsnats från marknaden 

Rapport: Olycksfall i ridtjänster i Finland (på finska)
 

Tillbaka till toppen