Semesterresa på kommande – Ta inte med dig vägglöss hem som souvenir
Vägglusen är för tillfället en av de vanligaste skadeinsekterna i hemmen i Finland. Enligt företagen som utför skadedjursbekämpning går nästan hälften av alla bekämpningsbesök ut på att bekämpa vägglöss. Den ökande turismen har lett till att vägglössen har ökat, eftersom vägglössen kan följa med hem från semestermålen som oönskade souvenirer i bagaget. Det finns många försiktighetsåtgärder som du kan ta till för att förhindra att vägglössen sprider sig, både på resan och när du har kommit hem. Om du får med dig vägglöss hem från en resa ska du omedelbart kontakta disponenten eller en skadedjursbekämpare. Att bekämpa vägglöss är mer utmanande än att bekämpa andra insekter, och egna knep funkar inte.
Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) frågade ett antal företag som utför skadedjursbekämpning om hur stort problemet med vägglöss är i Finland. Enligt företagen för skadedjursbekämpning är vägglössen nu för tiden ett mycket stort problem och de är väldigt svåra att bekämpa. Att bekämpa vägglöss kräver många besök, medan andra skadedjur kan bekämpas på ett eller två besök. Dessutom orsakar vägglössen hälsoproblem för människor, och även ekonomisk skada i och med att möbler kan behöva förstöras.
Så här känner du igen vägglöss och tecken på vägglöss
För det mesta håller sig vägglössen gömda i sängkonstruktionen och under lister. Därifrån kryper de fram på nätterna för att suga blod ur människor. Från sängen kan vägglössen leta sig vidare till en resväska, eftersom resväskor har bra och skyddade gömställen.
Vägglusen har en bred och ovalformad kropp och är cirka 2–8 millimeter lång. En vuxen vägglus är brun till färgen. En vägglus som ännu inte har ätit ser genomskinlig ut.
Bild 1: En vuxen vägglus är brun till färgen.
Bild 2: Spår av vägglöss på lakanen.
Typiska spår av vägglöss är svarta små avföringsprickar och blodfläckar på lakanen.
Så här undviker du att få in vägglöss i ditt hem
På resan
– Kontrollera ditt övernattningsställe. Finns det tecken på vägglöss i sängen eller soffan, dvs. små svarta prickar på madrassen och i sängens eller soffans konstruktioner? Om du hittar tecken på vägglöss ska du inte stanna kvar i rummet, utan be om ett nytt rum. Om det även där finns tecken på vägglöss lönar det sig att, om möjligt, byta övernattningsställe.
– Förvara inte resväskan under sängen eller i närheten av sängen när den är öppen. Förvara den hellre stängd på en stol eller ett bagageställ. För säkerhets skull kan kläderna förvaras i tätt packade påsar inne i resväskan. Lägg också kläder som ska tvättas i en plastpåse i resväskan.
– Om du vaknar med små kliande bett kan det vara ett tecken på vägglöss. I så fall bör du göra en reklamation hos personalen på övernattningsstället och kontrollera resväskan noga innan du åker.
När du kommer hem från resan
– Om du misstänker att du har övernattat på en plats där det fanns vägglöss ska du vara särskilt försiktig när du packar upp resväskan. Sprid inte ut bagaget i hemmet, utan ta med dig den stängda resväskan eller ryggsäcken till exempel till en balkong eller trädgård. Packa dina kläder i en plastpåse och ta dem direkt till tvättmaskinen. Tvätta kläderna i minst + 60 °C. Kläder som inte tål höga tvättemperaturer kan läggas i frysen i en stängd påse. Om möjligt, frys också de andra sakerna du haft med", säger Oskari Hanninen, överinspektör på Tukes.
Om du hittar vägglöss där hemma ska du omedelbart kontakta disponenten eller en skadedjursbekämpare
– Om du upptäcker vägglöss där hemma ska du genast kontakta disponenten eller ett företag som utför skadedjursbekämpning. Låt yrkespersoner ta hand om utrotningen av vägglössen. Bekämpningen av vägglössen med hjälp av hemknep är utmanande. I värsta fall förlängs problemet och vägglössen sprider sig till andra bostäder via byggnadens konstruktioner, varnar Hanninen.
Tukes upprätthåller ett register över personer som avlagt examen i skadedjursbekämpning och företag som utför yrkesmässig skadedjursbekämpning. Registret upptar för närvarande 77 företag som utför skadedjursbekämpning och 248 personer som avlagt examen i skadedjursbekämpning.
Mer information:
Överinspektör Oskari Hanninen, tfn 029 5052 261
e-post: [email protected]
Bilaga: Examensregistret för skadedjursbekämpare och företagsregistret för skadedjursbekämpare