Skydda ögonen för fyrverkeripjäser och kom ihåg att vara försiktig

Tukes 27.12.2013 9.52
Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) uppmanar nyårsfirarna att använda fyrverkeripjäser med försiktighet, följa bruksanvisningarna noggrant och vara noga med säkerhetsavstånden. Skyddsglasögon ger effektivt skydd mot ögonskador som orsakas av fyrverkeripjäser, och är ett lagstadgat krav för den som avfyrar fyrverkeripjäser. Enligt en enkät som Tukes beställt av Taloustutkimus kommer omkring en femtedel av finländarna att fira nyår med att skjuta fyrverkeripjäser. 

Enligt enkäten kommer de flesta att använda fyrverkeripjäser ansvarsfullt: läsa bruksanvisningen och använda skyddsglasögon. Ändå säger 16 procent av dem som köper fyrverkeripjäser att de inte tänker använda skyddsglasögon, och 33 procent tänker inte läsa fyrverkeripjäsernas bruksanvisningar på förhand. Av dem som köper fyrverkeripjäser har åtta procent också tänkt köpa sådana åt minderåriga, vilket är mot lagen. Tukes enkät besvarades i december av sammanlagt 1007 finländare i åldern 15–79 år.

Skyddsglasögon blev ett lagstadgat krav i december 2009, då fyrverkeripjäser orsakade 47 ögonskador som krävde sjukhusvård. Efter det har skadorna klart minskat. Förra årsskiftet orsakade fyrverkeripjäser rekordfå ögonskador, bara 15 patienter var tvungna att uppsöka sjukhus för vård. Fyra av de skadade var åskådare, och ingen av dem hade skyddat ögonen. Olyckssiffrorna baserar sig på uppgifter från Finlands Ögonläkarförening.

– Kravet på skyddsglasögon gäller dem som avfyrar fyrverkeripjäser, men jag rekommenderar starkt att även åskådarna använder sådana. Skyddsglasögon skyddar effektivt ögonen mot gnistor, splitter och små fyrverkeripjäser som förirrat sig. Skyddsglasögon säljs på samma ställen som fyrverkeripjäser, påminner överingenjör Harri Roudasmaa på Tukes.

Enligt Tukes enkät är unga män i åldern 15–24 år negativast inställda till att använda skyddsglasögon. I fjol drabbade de flesta ögonskadorna män över 18 år.

Fyrverkeripjäser är F-18-produkter

Fyrverkeripjäser är explosiva varor som alltid är förenade med risker. I Finland får enbart sådana fyrverkeripjäser säljas som är godkända av Tukes eller CE-märkta och har bruksanvisning på finska och svenska.

Försäljningen av fyrverkeripjäser börjar 27.12. och pågår fram till 31.12.2013. Det är förbjudet att sälja och överlåta fyrverkeripjäser till minderåriga. Säljarna övervakar åldersgränserna och föräldrarna ansvarar för att se till att minderåriga inte kommer över fyrverkeripjäser.

Under nyårsnatten får raketer och fyrverkeripjäser avfyras klockan 18 - 02.

Så här avfyrar du fyrverkeripjäser säkert:

  • Läs bruksanvisningarna noga och kom ihåg säkerhetsavstånden.
  • Välj en tillräckligt öppen plats för avfyrningen.
  • Staga upp pjäserna ordentligt, använd en avfyrningsramp vid behov.
  • Använd skyddsglasögon för att skydda ögonen, det rekommenderas även för åskådarna
  • I många städer är det förbjudet att använda fyrverkeripjäser i stadskärnan. Begränsningar på Räddningsväsendets webbplats (på finska)
  • Det är absolut förbjudet att använda fyrverkeripjäser i berusat tillstånd.
  • Fyrverkeripjäser är explosiva varor och förbjudna för personer under 18 år.


Markku och The Explodables uppmanar att använda skyddsglasögon


I år för Tukes sin fyrverkerisäkerhetskampanj i de sociala medierna och på biograferna i hela landet. Kampanjens galjonsfigur är Markku, som var med redan i fjol. I filmen The Explodables som visas på biograferna under mellandagarna visar Markku hur viktigt det är att använda skyddsglasögon.

Genom kampanjen vill Tukes särskilt nå 15–24-åringar och upplysa dem om riskerna med fyrverkeripjäser och om vikten av att använda skyddsglasögon.

Tukes övervakar att de fyrverkeripjäser som saluförs är säkra och överensstämmer med kraven. Polisen övervakar användningen av fyrverkeripjäser medan räddningsmyndigheterna övervakar försäljningen.

Mer information:
Överingenjör Harri Roudasmaa (fyrverkeripjäser), tfn 029 5052 372
Säkerhetsingenjör Mikko Ojala (fyrverkeripjäser), tfn 029 5052 427
Kommunikationschef Johanna Salomaa-Valkamo (säkerhetskampanjen), tfn 029 5052 481
e-post [email protected]

Kampanjkanaler:
Webben: www.ilotulitus.infoFacebook: www.facebook.com/hyvamarkku
Instagram: @theexplodables, #suojarillit
YouTube: www.youtube.com/user/MarkkuTuubi
Twitter: www.twitter.com/ilotulitusinfo
www.tukes.fi