Valikko

Suojaa silmäsi ilotulitteilta ja muista varovaisuus

Tukes 27.12.2013 9.52
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa uudenvuoden juhlijoita käyttämään ilotulitteita varovaisesti, noudattamaan käyttöohjeita huolellisesti ja huolehtimaan ilmoitetuista turvaetäisyyksistä. Suojalasit suojaavat tehokkaasti ilotulitteiden aiheuttamilta silmävammoilta, ja niiden käyttö on lain mukaan pakollista ilotulitteita ampuville. Tukesin Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan noin viidesosa suomalaisista juhlii tulevaa uuttavuotta ilotulitteita ampumalla.

Kyselyn mukaan ilotulitteiden käyttäjistä valtaosa aikoo käyttää ilotulitteita vastuullisesti: lukea käyttöohjeet ja käyttää suojalaseja. Kuitenkin 16 prosenttia ilotulitteita hankkivista ei kertomansa mukaan aio käyttää suojalaseja, ja 33 prosenttia ei aio tutustua ilotulitteiden käyttöohjeisiin etukäteen. Ilotulitteita hankkivista kahdeksan prosenttia aikoi hankkia niitä myös alaikäisille, mikä on vastoin lakia. Tukesin tilaamaan kyselyyn vastasi joulukuussa yhteensä 1007 iältään 15‒79-vuotiasta suomalaista.

 
Suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi joulukuussa 2009, jolloin ilotulitteet aiheuttivat 47 sairaaloissa hoidettua silmävammaa. Sen jälkeen vammat ovat vähentyneet selvästi. Viime vuodenvaihteessa ilotulitteista aiheutui ennätyksellisen vähän silmävammoja, kun 15 potilasta joutui hakeutumaan sairaalahoitoon. Vammoja saaneista neljä oli katsomassa ilotulitusta. Heistä yksikään ei ollut suojannut silmiään. Onnettomuusluvut perustuvat Suomen Silmälääkäriyhdistykseltä saatuihin tietoihin.


‒ Suojalasipakko koskee ilotulitteiden ampujia, mutta suosittelen suojalaseja vahvasti myös katsojille. Lasit suojaavat silmiä tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä, roiskeilta ja pieniltä harhautuneilta ilotulitteilta. Laseja voi ostaa samasta myyntipisteestä kuin ilotulitteitakin, muistuttaa yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesista.

 
Suojalasien käyttöön negatiivisimmin suhtautuvat Tukesin kyselyn mukaan nuoret, 15‒24-vuotiaat miehet. Viime vuonna valtaosa silmävamman saaneista oli yli 18-vuotiaita miehiä.

Ilotulitteet ovat K-18-tuotteita
 

Ilotulitteet ovat räjähteitä, joiden käyttöön liittyy aina riskejä. Suomessa saa olla myynnissä vain ilotulitteita, joissa on Tukes-hyväksyntä tai CE-merkki sekä suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet.


Ilotulitteiden myynti alkaa 27.12. ja jatkuu 31.12.2013 asti. Ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alaikäisille on kielletty. Myyjät valvovat ikärajojen noudattamista ja vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, ettei ilotulitteita joudu alaikäisten käsiin.


Raketteja ja ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä kello 18‒02 välisenä aikana.


Näin ammut ilotulitteita turvallisesti:
· Lue tarkasti käyttöohjeet ja noudata turvaetäisyyksiä.
· Valitse riittävän aukea alue ampumispaikaksi.
· Tue ilotulitteet kunnolla, käytä tarvittaessa ampumistelinettä.
· Suojaa silmäsi suojalaseilla, ne ovat suositeltavia myös katsojille.
· Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kielletty keskusta-alueilla. Rajoitukset Pelastustoimen sivuilla.
· Ilotulitteiden käyttäminen päihtyneenä on ehdottomasti kielletty.
· Ilotulitteet ovat räjähteitä ja kiellettyjä alle 18-vuotiailta.

Markku ja The Explodables rohkaisevat suojalasien käyttöön
 

Tukesin ilotuliteturvallisuuskampanja näkyy tänä vuonna sosiaalisessa mediassa ja elokuvateattereissa kautta maan. Kampanjan keulahahmona toimii viime vuodesta tuttu Markku, joka esittelee suojalasien tärkeyttä välipäivinä elokuvateattereissa nähtävässä The Explodables -elokuvassa.


Kampanjalla tavoitellaan erityisesti 15‒24-vuotiaita nuoria, joille halutaan kertoa ilotulitteisiin liittyvistä riskeistä ja suojalasien tärkeydestä.


Tukes valvoo myynnissä olevien ilotulitteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Ilotulitteiden käyttöä valvovat poliisit ja myyntiä pelastusviranomaiset.


Lisätietoja:
Yli-insinööri Harri Roudasmaa (ilotulitteet), puh. 029 5052 372
Turvallisuusinsinööri Mikko Ojala (ilotulitteet), puh. 029 5052 427
Viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo (turvallisuuskampanja), puh. 029 5052 481
sähköposti [email protected]
 

Kampanjan kanavat:
Verkkosivut: www.ilotulitus.info
Facebook: www.facebook.com/hyvamarkku
Instagram: @theexplodables, #suojarillit
YouTube: www.youtube.com/user/MarkkuTuubi
Twitter: www.twitter.com/ilotulitusinfo
www.tukes.fi