Hoppa till innehåll

Tukes testautti silmälasikehyksiä: lähes puolesta vapautui liikaa terveydelle vaarallista nikkeliä

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 11.3.2020 9.28
Tiedote
Kuvassa silmälasinkehyksiä, joista liukenee liikaa nikkeliä.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauttamista silmälasikehyksistä vapautui herkistävää nikkeliä pitoisuuksina, jotka saattavat aiheuttaa nikkeliallergiaa ja allergista kosketusihottumaa. Tukes on ollut yhteydessä kehyksiä myyneisiin yrityksiin ja velvoittanut heitä poistamaan lainsäädännön vastaiset silmälasikehykset myynnistä ja pyytämään ne pois myös kuluttajilta.

Tukes testautti yhteensä 21 kehysmallia Euroopan standardointikomitean hyväksymällä testausmenetelmällä. Testeihin valitut tuotteet ostettiin useilta suomalaisilta optikkoliikkeiltä.

– Testausten perusteella kahdeksasta kehysmallista vapautui liikaa nikkeliä, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anneli Pärnänen.  

Tukes määräsi markkinoilta poistettavaksi viisi Instru Optiikka Oy:n ja kolme Specsavers Finland Oy:n kehysmallia. Yrityksiä velvoitettiin myös pyytämään kyseiset tuotteet pois kuluttajilta. Markkinoilta poistetut tuotteet löytyvät Tukesin Markkinavalvontarekisteristä.

Nikkelin vapautumista testattiin kahdella eri menetelmällä: pinnoitetestillä ja migraatiotestillä.  Kehykset esikäsiteltiin ennen testaamista normaalissa käytössä tapahtuvan kulumisen jäljittelemiseksi. Pinnoitetestin tarkoituksena on osoittaa, että kehyksen pinnoite on riittävä estämään nikkelin vapautuminen metallista.  Migraatiotestissä mitataan nikkelin määrä, joka vapautuu näytteestä keinotekoisen hien vaikutuksesta. Vapautuminen mitataan niiltä kehyksen alueilta, joiden on tarkoitus olla suorassa ja pitkäaikaisessa kosketuksessa ihon kanssa.

EU-lainsäädäntö rajoittaa nikkelin käyttöä

Nikkeli on yleisin allergisen kosketusihottuman aiheuttaja, minkä vuoksi EU:n kemikaalilainsäädäntö rajoittaa nikkelin käyttöä ihon kanssa kosketukseen tarkoitetuissa esineissä, kuten silmälasikehyksissä.

– Silmälasikehyksestä vapautuva nikkeli on ihoa herkistävä aine, jolle altistuminen voi aiheuttaa pysyvän herkistymisen nikkelille, eli nikkeliallergian. Nikkeli voi aiheuttaa jo pieninä määrinä nikkeliallergiselle kosketusihottumaa, ylitarkastaja Petteri Talasniemi Tukesista kertoo.

Nikkeliallergisen on vältettävä ihokosketusta sellaisiin metalleihin, joista vapautuu nikkeliä. Nikkelin liukenemista on rajoitettu silmälasinkehysten lisäksi mm. koruissa, vaatetuksen napeissa ja vetoketjuissa. Allerginen kosketusihottuma on ikävä terveyshaitta, joka voi heikentää elämänlaatua ja työkykyä.

Tukesin päätökset ovat eräkohtaisia ja koskivat seuraavia silmälasikehysmalleja:

Instru Optiikka Oy: palautusmenettelyt viidelle kehysmallille

– ANP-20190702-04; Calvin Klein metalliset silmälasikehykset, ulkopuoli ruskea, sisäpuoli titaanin väri. Mallinimi: CK5454, värikoodi 604

– ANP-20190702-06; Bvlgari, metalliset silmälasikehykset, väri: kulta ja musta. Mallinimi OBV2198B, värikoodi 2033

– ANP-20190529-02; Ray Ban ruskea/kulta metalliset silmälasikehykset. Mallinimi ORX6378, värikoodi 2905    

– ANP-20190702-03; Burberry metalliset silmälasikehykset, ruskeat, sangoissa Burberry kuvio. Mallinimi OBE1313Q, värikoodi 1240

– ANP-20190702-01; Guess metalliset silmälasikehykset, sini/musta/metallinväriset. Mallinimi GU2469, värikoodi: TL 52


 Specsavers Finland Oy: palautusmenettelyt kolmelle kehysmalleille

– ANP-20190620-03; Disney, Cinderella, metalliset silmälasikehykset, väri: kuviollinen violetti. Tuote-erä T82

– ANP-20190620-01; Ivana Helsinki, Thea, metalliset silmälasikehykset, väri: kulta. Tuote-erä: TA1

– ANP-20190620-02; DAY 17 Birger et Mikkelsen, metalliset silmälasikehykset, väri: musta ja kulta. Tuote-erä U91

Palautusmenettelyyn määrätyt silmälasikehykset voi palauttaa myyntiliikkeeseen.

Mitä tarkoittavat myyntikielto, markkinoilta poisto ja palautusmenettely?

Jos tuote on sitä koskevien vaatimusten vastainen, Tukes voi antaa yritykselle tuotetta koskevan kieltopäätöksen. Tyypillisimpiä kieltoja ovat myyntikielto, markkinoilta poisto ja palautusmenettely. Myyntikielto tarkoittaa, että kyseisen tuotteen myynti täytyy lopettaa.  Markkinoilta poisto tarkoittaa sitä, että yrityksen täytyy lopettaa tuotteen myynti sekä kerätä tuotteet pois myös omilta jälleenmyyjiltä. Palautusmenettely (takaisinveto), tarkoittaa puolestaan sitä, että yrityksen täytyy markkinoilta poistamisen lisäksi ryhtyä toimenpiteisiin tuotteiden pyytämiseksi takaisin myös loppukäyttäjiltä ja tiedottaa tuotteen aiheuttamasta vaarasta.

Lisätietoja:

Valvontahanke: ylitarkastaja Anneli Pärnänen p. 029 5052 637
Kemikaaliriskit: ylitarkastaja Petteri Talasniemi p. 0295 052 104
Sähköpostit muotoa: [email protected]

Tillbaka till toppen