Hoppa till innehåll

Tukes varnar för risker med snömassor på övertryckshallar

Mediatiedote
Utgivningsdatum 21.11.2024 15.38 | Publicerad på svenska 22.11.2024 kl. 13.10
Pressmeddelande

Snöstormen har redan på kort tid orsakat att två övertryckshallar rasat. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) påminner om att övertryckshallar har ett svagare motstånd för snömassor än vanliga hallkonstruktioner och att de redan kan ta skada med en snömängd på cirka 30 centimeter. Tukes uppmanar ägare till övertryckshallar att kontrollera läget och vid behov röja snö för att undvika att hallen rasar.

Byggandet av övertryckshallar har ökat i Finland under de senaste åren. De som använder hallarna, såsom idrottsföreningar, lockas av ett förmånligt pris och en kort byggtid jämfört med vanliga fasta hallbyggnader. 

Bärigheten på övertryckshallarnas konstruktioner grundar sig i allmänhet på ett övertryck som blåses in i konstruktionen. På grund av konstruktionen tål övertryckshallar inte samma snömängd som andra typer av hallar. Under snörika vintrar löper de därför större risk att rasa jämfört med andra hallar. 

– Om utrustningen som upprätthåller övertrycket i hallen inte fungerar ordentligt kan det på grund av formförändringar uppstå snösamlingar på hallens tak. Detta kan leda till att hallen sjunker ihop.  Snö som rasat från taket och samlats i drivor på hallens sidor kan också orsaka problem. Drivorna kan trycka mot hallens väggar. Då förlorar hallen sin bärighet på grund av formförändringen, berättar överinspektör Petri Kulmala vid Tukes. 

Hallens ägare ansvarar alltid för användningssäkerheten

Tukes påminner om att ägaren till övertryckshallen alltid ansvarar för fastighetens användningssäkerhet. Ägaren till övertryckshallen måste ha klart för sig vilka anvisningar tillverkaren av hallen gett för snöbelastningssituationer och utifrån detta utarbeta anvisningar som alla parter, såväl hallens användare som servicebolagen, känner till. 

– Genom väderleksrapporter kan man förutspå risken för hallen när en stor snöstorm är på väg. I en sådan situation lönar det sig att till exempel ställa in hallturerna redan på förhand och vänta tills stormen avtar.  Av säkerhetsskäl kan hallen också på ett kontrollerat sätt tömmas på luft och fyllas igen, säger Kulmala.

Under snöröjningsarbetet ska man alltid beakta arbetssäkerheten och att mekanisk röjning i sig utgör en risk för hallen. Om en söm går upp eller om det uppstår en större reva orsakar detta med säkerhet en snabb kollaps, särskilt om det fortfarande är mycket snö på hallen. Det lönar sig att anställa yrkespersoner som är specialiserade på snöröjning för att undvika skador. 

Mer information:
Överinspektör Petri Kulmala
fn 029 5052 741
e-post: [email protected]

Tillbaka till toppen