Tukes varoittaa kuplahallien lumikuormariskeistä
Lumimyräkkä on aiheuttanut jo kahden kuplahallin romahtamisen lyhyessä ajassa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että kuplahallit ovat lumikuorman kestävyydeltään heikompia kuin tavanomaiset hallirakenteet ja ne ovat alttiita vahingoille jo noin 30 senttimetrin lumikuormalla. Tukes kehottaa kuplahallien omistajia tarkkailemaan tilannetta ja tarvittaessa poistamaan lumikuormaa, jotta romahduksilta vältyttäisiin.
Kuplahallien rakentaminen on Suomessa ollut viime vuosina kasvussa. Käyttäjiä, kuten urheiluseuroja houkuttelee tavanomaisiin kiinteisiin hallirakennuksiin verrattuna halpa hinta ja lyhyt rakennusaika.
Kuplahallin rakenteiden kantavuus perustuu yleensä rakenteen sisään puhallettavaan ylipaineeseen. Rakenteensa vuoksi kuplahallit eivät kestä samanlaisia lumikuormia kuin muut hallityypit. Siksi niillä on lumisina talvina muita halleja suurempi romahdusvaara.
– On mahdollista, että jos hallin ylipainetta ylläpitävä laitteisto ei toimi kunnolla, hallin katolle pääsee syntymään muodonmuutoksien takia lumen kinostumia, jotka voivat aiheuttaa hallin painumisen kasaan. Ongelmia voivat aiheuttaa myös katolta hallin sivuille kasaantuneet kinokset. Ne voivat painaa kuplahallin seiniä sisään, jolloin halli voi menettää kantavuutensa muodonmuutoksen takia, kertoo Tukesin ylitarkastaja Petri Kulmala.
Hallin omistaja vastaa aina hallin käyttöturvallisuudesta
Tukes muistuttaa, että kiinteistön käyttöturvallisuudesta vastaa aina kuplahallin omistaja.
Kuplahallin omistajalla täytyy olla selvillä, mikä on hallin valmistajan ohjeistus lumikuormatilanteiden varalle ja laatia sen perusteella toimintaohjeistus, joka on kaikkien osapuolten, niin hallin käyttäjien kuin huoltoyhtiöidenkin tiedossa.
– Säätiedotuksista pystyy ennustamaan halliin kohdistuvan riskin, kun iso lumimyräkkä on tulossa. Tällaisessa tilanteessa kannattaa esimerkiksi perua hallivuorot jo etukäteen ja odottaa myrskyn laantumista. Turvallisuussyistä halli voidaan myös laskea hallitusti alas ja täyttää sitten uudelleen, neuvoo Kulmala.
Lumenpuhdistustyössä on huomioitava aina työturvallisuus ja se, että mekaaninen puhdistustyö itsessään on jo riski hallille. Jos jokin sauma ratkeaa tai aiheutetaan isompi viilto, se aiheuttaa varmasti nopean luhistumisen, varsinkin jos hallin päällä on vielä paljon lunta. Lumenpoistoon kannattaakin palkata siihen erikoistuneita ammattilaisia, jotta vahingoilta vältyttäisiin.
Lisätietoja:
Ylitarkastaja Petri Kulmala
p. 029 5052 741
sähköposti: [email protected]