Meny

Tukes presenterar redskap för bedömning av övervakningsbehov på badstränder

23.1.2019 10.29
Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har utvecklat ett verktyg som hjälper dem som upprätthåller allmänna badstränder att bedöma om stranden behöver övervakning. Strandövervakningsverktyget finns på Tukes webbsida och är fritt tillgängligt för alla.

Verktyget ger ett riktgivande bedömningsresultat

Strandövervakningsverktyget är tillgängligt på adressen www.tukes.fi/sv/strandovervakningsverktyg. Verktyget kan användas fritt av alla och kräver varken inloggning eller registrering.

Verktyget används på följande sätt: användaren matar in grundläggande information om badstranden, bl.a. besökarantal och uppgifter om badstrandens egenskaper, t.ex. om stranden har en simbrygga. När alla informationsfält är ifyllda, ger verktyget en verbal beskrivning av badstrandens övervakningsbehov.

Resultatet av bedömningen är riktgivande och fråntar inte helt behovet av egen bedömning av den som upprätthåller stranden.

Tukes har utvecklat verktyget tillsammans med Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf.

Behovet av strandövervakning varierar

Verktyget hjälper dem som upprätthåller badstränder att beakta samverkan av olika faktorer och på så sätt identifiera de badstränder som behöver strandövervakning.

T.ex. hopptorn, en bråddjup strand eller lekutrustning på stranden ökar behovet för strandövervakning. Tukes har redan tidigare instruerat de instanser som upprätthåller stränder om strandövervakningsbehovet.

- Det är svårt att bedöma samverkan av olika faktorer och strandens olika funktioner, så det har funnits efterfrågan för mer ingående instruktioner. Med hjälp av strandövervakningsverktyget kan de som upprätthåller badstränder lättare greppa helheten, berättar överinspektör Konsta Kulmala.

Utvecklingsförslag och respons för vidareutveckling av redskapet kan skickas till adressen konsta.kulmala (at) tukes.fi.

I fjol drunknade sju personer på badstränder

Det finns cirka 2500 allmänna badstränder eller utomhusbadställen i Finland. Under simsäsongen besöks badstränderna flera miljoner gånger.

Den soliga sommaren 2018 och det höjda besökarantalet på badstränderna hade också en mörkare sida. Tukes har informerats om sju drunkningsfall på badstränder i fjol somras.

Enligt lagen måste den som upprätthåller badstranden, dvs. tjänsteleverantören, försäkra sig om att det är tryggt att besöka badstranden. Den som upprätthåller badstranden måste vid behov arrangera strandövervakning, se till att det finns tillräcklig räddningsutrustning och kontrollera att alla konstruktioner är i gott skick. I praktiken kan den instans som upprätthåller stranden vara en kommun, en församling, en förening eller ett företag. Säkerheten på allmänna badstränder omfattas av konsumentsäkerhetslagen (920/2011). 

Ytterligare information
överinspektör Konsta Kulmala, tfn 029 505 2097, e-postadresser har formatet [email protected]

Strandövervakningsverktyget

Sidan Badplatser på tukes.fi