Hyppää sisältöön

Tukesilta työkalu uimarantojen valvontatarpeen arviointiin

23.1.2019 10.29
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut työkalun, joka auttaa uimarannan ylläpitäjää arvioimaan, tarvitaanko uimarannalle valvonta. Rantavalvontatyökalu löytyy Tukesin verkkosivuilta ja on vapaasti kaikkien käytössä.

Työkalu antaa suuntaa antavan arviointituloksen

Rantavalvontatyökalu on käytettävissä osoitteessa www.tukes.fi/rantavalvontatyokalu. Käyttö on vapaata eikä vaadi tunnuksia tai kirjautumista.

Työkalu toimii niin, että työkalun käyttäjä syöttää työkaluun perustietoja rannasta, muun muassa rannan asiakasmäärän ja tietoa erilaisista rannan ominaisuuksista, kuten onko rannalla uimalaituri. Kun tiedot on syötetty, työkalu antaa sanallisen kuvauksen rantavalvonnan tarpeesta.

Arviointitulos on suuntaa antava. Työkalun käyttö ei poista rannan ylläpitäjän oman arvioinnin tarvetta.

Tukes on tehnyt työkalun yhteistyössä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n kanssa.

Rantavalvonnan tarve vaihtelee

Työkalu auttaa uimarantojen ylläpitäjiä ottamaan huomioon eri tekijöiden yhteisvaikutukset ja siten tunnistamaan rannat, joille rantavalvonta pitää järjestää.

Rantavalvonnan tarvetta lisäävät esimerkiksi hyppytorni, äkkisyvä ranta tai rannalla olevat leikkivälineet. Tukes on jo aiemmin ohjeistanut rantojen ylläpitäjiä rantavalvontatarpeesta.

- Rannan eri tekijöiden tai toimintojen yhteisvaikutusta on vaikea arvioida, joten tarkemmalle ohjeistukselle on ollut tarvetta. Rantavalvontatyökalun avulla rantojen ylläpitäjät voivat helpommin hahmottaa kokonaisuutta, ylitarkastaja Konsta Kulmala kertoo.

Kehitysehdotuksia ja palautetta työkalun jatkokehittämistä varten voi antaa osoitteeseen konsta.kulmala (at) tukes.fi.

Viime kesänä 7 hukkui uimarannalla

Suomessa on noin 2500 yleistä uimarantaa tai ulkouimapaikkaa. Uimakauden aikana uimarantakäyntejä tehdään useita miljoonia.

Kesän 2018 aurinkoisella säällä ja kohonneilla uimarantojen kävijämäärillä oli myös varjopuolensa. Tukesin tietoon tuli 7 uimarannalla tapahtunutta hukkumista.

Lain mukaan uimarannan ylläpitäjän, eli palveluntarjoajan, pitää varmistua siitä, että uimarannan käyttö on turvallista. Rannan ylläpitäjän pitää järjestää rannalle tarvittaessa rantavalvonta ja huolehtia pelastusvälineiden riittävästä määrästä ja rakenteiden kunnosta. Käytännössä rannan ylläpitäjä voi olla esimerkiksi kunta, seurakunta, yhdistys tai yritys. Yleisten uimarantojen turvallisuutta koskee kuluttajaturvallisuuslaki (920/2011).  

Lisätietoja
ylitarkastaja Konsta Kulmala, puh. 029 505 2097, sähköposti muotoa: [email protected]

Rantavalvontatyökalu

Uimarannat-sivu tukes.fissä