Markku i Tukes fyrverkerisäkerhetskampanj uppmanar att köpa skyddsglasögon

Tukes 26.12.2012 13.00
Pressmeddelande

Vid årsskiftet för Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) igen en kampanj för säker användning av fyrverkeripjäser. Skyddsglasögon är obligatoriska för alla som avfyrar fyrverkeripjäser och rekommenderas även för åskådarna, för undvikande av tråkiga ögonskador. Markku som är galjonsfigur för årets säkerhetskampanj påminner i sociala medier om den viktiga skyddsutrustningen. 


Under december har Markku lagt ut videor på både Facebook och YouTube där han rör sig med stor försiktighet och iklädd bombdräkt, alldeles som om han förbereder sig för något oväntat. Den fjärde videon som lades ut i dag på annandagen avslöjar slutligen för alla som följt Markkus förehavanden att han är galjonsfigur för Tukes kampanj för bättre fyrverkerisäkerhet.

Genom sin säkerhetskampanj vill Tukes påminna nyårsfirarna om att fyrverkeripjäser ska behandlas med försiktighet och att det är viktigt att skydda ögonen. Skyddsglasögon är obligatoriska enligt lag och genom att använda sådana kan man undvika de värsta ögonskadorna. Det rekommenderas att även åskådarna skyddar ögonen. Skyddsglasögon säljs på samma ställen som fyrverkeripjäser.

- Med kampanjfiguren Markku vill vi framför allt väcka ungdomarna för att de inte ska glömma årsskiftets viktigaste skyddsutrustning. Även om man är lika försiktig med fyrverkeripjäser som Markku är skyddsglasögonen den viktigaste utrustningen, de förhindrar ögonskador och är också obligatoriska enligt lag, säger Tukes kommunikationschef Johanna Salomaa-Valkamo.

Tukes har fört aktiva kampanjer för fyrverkerisäkerhet sedan år 2000. Tukes låter testa fyrverkeripjäser, övervakar deras säkerhet och sköter marknadsövervakningen av fyrverkeripjäser. Fyrverkeripjäser har orsakat tiotals ögonskador varje år. De senaste åren har antalet ögonskador emellertid minskat tack vare skärpt lagstiftning och ändringar i produktsortimentet. 

Tukes fyrverkerisäkerhetskampanj:
På Facebook: www.facebook.com/hyvamarkku
På YouTube: www.youtube.com/user/MarkkuTuubi
Webbsidor om fyrverkerisäkerhet: www.ilotulitus.info  
På Twitter: www.twitter.com/ilotulitusinfo

Mer information:
Kommunikationschef Johanna Salomaa-Valkamo, tfn 029 5052 481
fornamn.efternamn@tukes.fi