Hoppa till innehåll

Kolla att det inte finns en farlig ljusarmatur i barnrummet

Tukes
2.10.2015 9.45
Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) ber barnfamiljer kontrollera att det hemma t.ex. i barnrummet inte finns en farlig Disney-ljusarmatur. I en del av armaturerna kan anslutningsledningen lossna då man drar i den och medföra en allvarlig risk för elstöt. Importören har med tidningsannonser försökt återkalla produkterna från konsumenterna, men det finns fortfarande över 4 000 produkter som inte har returnerats till affärerna.


Tukes har fått kännedom om en farlig situation som ljusarmaturen förorsakat då ett barn under ett år i sin spjälsäng lyckades dra loss anslutningsledningen ur armaturen så att de spänningsförande ledarna blev synliga. Även om armaturen vid den tidpunkten inte var påslagen fick pojken av strömmen brännskador på flera ställen på sin kropp.

– Sluta använda produkten och returnera den till affären. Om du inte kommer ihåg var du köpt ljusarmaturen, kontakta importören, råder Sami Karisola vid Tukes.

Mer information om ljusarmaturen, riskerna med den och kontaktinformation till importören finns i Tukes marknadsövervakningsregister.

På Tukes Facebook-sida finns bilder på ljusarmaturens olika mönster. Bilderna får fritt användas av medier.

Mer information:

Säkerhetsingenjör Sami Karisola, tfn 029 5052 880

E-post: [email protected]