Sähkötöiden johtajan tehtävät
Sähkötöiden johtaja toimii sähkötöitä tekevän yrityksen vastuuhenkilönä. Jos toiminta ei ole yritysmuotoista, eli henkilö tekee sähkötöitä omaan lukuunsa, henkilö toimii itse sähkötöiden johtajana.
Sähköturvallisuuslaki edellyttää sähkötöiden johtajaa.
Vaatimukset sähkötöiden johtajalle
Sähkötöiden johtajana voi toimia henkilö, jolla on SETI Oy:n myöntämä pätevyystodistus. Pätevyystodistus antaa oikeuden toimia vastuuhenkilönä todistuksessa mainituin rajoituksin. Sähkötöiden johtaja on nimettävä ennen sähkötöiden aloittamista. Nimeämisestä on tehtävä ilmoitus Tukesiin. Sama henkilö voi olla nimettynä enintään kolmen toiminnanharjoittajan sähkötöiden johtajaksi samanaikaisesti.
Katso myös usein kysytyt kysymykset sivun alareunasta.
Sähkötöiden johtajan tehtävät ja vastuut
Käytännössä sähkötöiden johtajan tehtäviin kuuluu työn ohjaaminen, työntekijöiden ammattitaidon varmistaminen ja opastaminen sekä työvälineistä ja työn ulkoisista puitteista huolehtiminen.
Sähkötöiden johtaja vastaa omalta osaltaan sähkötyöturvallisuudesta ja nimeää jokaiseen työkohteeseen työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojan. Yleiset työturvallisuuteen liittyvät vaatimukset on annettu työturvallisuuslaissa (Työturvallisuuslaki 738/2002) ja sen nojalla annetuissa muissa säädöksissä.
Sähkötöiden johtajan pitää
- jatkuvasti ylläpitää ammattitaitoaan
- tuntea työhön liittyvät turvallisuusasiat ja kulloinkin voimassa olevat sähköturvallisuusvaatimukset
- johtaa ja valvoa sähkötöitä kaikissa vastuullaan olevissa toimipaikoissa.
Sähkötöiden johtaja vastaa siitä, että
- sähkötöissä noudatetaan sähköturvallisuuslakia
- sähkölaitteet ja -laitteistot ovat sähköturvallisuuslain edellyttämässä kunnossa ennen käyttöönottoa tai toiselle luovuttamista
- sähkötöitä tekevät henkilöt ovat ammattitaitoisia ja riittävästi tehtäviinsä opastettuja.
Lue lisää
Sähköturvallisuuden oma-arvioinnin tarkistuslista
Usein kysyttyä
-
Käytön johtajalta ei välttämättä edellytetä palvelussuhdetta laitteiston haltijaan, eikä lukumäärää ole suoraan rajoitettu. Tärkeää kuitenkin on, että hän pystyy huolehtimaan niistä tehtävistä, jotka käytön johtajalle on määrätty.
Käytön johtajana voi toimia, jos
- on laitteiston haltija tai tämän palveluksessa tai
- on sellaisen yhteisön palveluksessa, jolla on kunnossapitosopimus laitteiston haltijan kanssa tai
- laitteistoon kuuluu enintään kolme muuntamoa.
Sama henkilö voi tarvittaessa toimia laitteiston käytön johtajana ja sähkötöiden johtajana.
Käytön johtajalla on oltava toiminta-alueen kattava pätevyystodistus.
-
Sähkötöiden johtajan on oltava sähkötöitä tekevän yrityksen palveluksessa. Palveluksessa ololla tarkoitetaan työ- tai virkasuhdetta (palkkasuhde). Myös yrityksen johtaja tai vastuunalainen yhtiömies voi tulla kyseeseen, jos hänellä on organisatoriset edellytykset hoitaa tehtäviään ja kiinteä kosketus sähkötöihin. Sähkötöiden johtajuutta ei voida hoitaa toiminnanharjoittajien välisellä toimeksiantosopimuksella.
Lain vaatimuksella halutaan varmistaa, että sähkötöiden johtajan asema organisaatiossa antaa tosiasialliset mahdollisuudet tehtävien hoitamiseen ja että hänellä on riittävä kosketuspinta töiden suorittamiseen.
-
Sähkötöissä vuokratyövoiman käyttö on mahdollista ja alalla yleistä. Työvoiman vuokraajalla on oltava toiminta-aluettaan vastaava oikeus sähkötöihin. Vuokralle antajalta tätä ei edellytetä, koska vuokratut työntekijät tekevät töitä vuokraajan työnjohdon suorassa alaisuudessa ja valvonnassa samoin kuin vuokraajan omatkin työntekijät. Vuokraajan sähkötöiden johtajan on huolehdittava myös vuokrattujen työntekijöiden ammattitaidon varmistamisesta ja opastuksesta.
Jos työ annetaan toisen tehtäväksi kokonaisuudessaan omana suoritteenaan (esim. aliurakkana), aliurakoitsijalla on oltava työtä vastaava oikeus sähkötöiden tekemiseen ja siis nimettynä oma sähkötöiden johtaja.
Säädökset: Sähköturvallisuuslaki (1135/2016) 58 §