Turvallisuusjohtamisen osa-alueet
Henkilöstön työtehtävät ja osaaminen
Vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi
Kunnossapito
Poikkeustilanteiden hallinta
Toiminnan mittaaminen
Kun laitoksessa käsitellään ja varastoidaan vaarallisia kemikaaleja, laitoksen pitää ylläpitää ja kehittää turvallisuustoimintaa päämäärätietoisesti. Toiminnassa on huomioitava terveydelle, ympäristölle ja omaisuudelle aiheutuvat vaarat. Laitoksen toimintakunto ja turvallisuustaso on voitava osoittaa luotettavasti.
Turvallisuudesta huolehtiminen edellyttää systemaattisia johtamistoimenpiteitä, käytön aikaista seurantaa ja turvallisuutta ylläpitävien ja kehittävien toimenpiteiden arviointia.
Toimiva johtaminen on systemaattista jatkuvaan kehittämiseen perustuvaa suunnittelua, turvallisuustyötä ja toimenpiteiden säännöllistä arviointia.
Henkilöstölle on annettava riittävät tiedot seuraavista:
Laajamittaisille kemikaalilaitoksille on nimettävä vastuuhenkilöt, kuten kemikaalien käytönvalvoja ja nestekaasulaitoksille vastaavasti nestekaasun käytönvalvoja. Käytönvalvojien on suoritettava hyväksytysti Tukesin järjestämä tutkinto. Lisätietoa löytyy käytönvalvojasivulta.
Vaarallisista kemikaaleista on annettava säännöllisesti koulutusta ja ohjeistusta henkilöstölle. Tukesin maksuton vaarallisten kemikaalien käytönvalvojan peruskoulutus löytyy avoimesta oppimisympäristöstä.
Luentokokonaisuus sisältää seuraavat aiheet:
Pääset tutustumaan ympäristöön kirjautumisikkunan Tutustu vierailijana -painikkeen kautta.
Kemikaaleista aiheutuvia vaaroja ja mahdollisten onnettomuuksien seurauksia on laitoksessa arvioitava säännöllisesti ja tarvittaessa päivitettävä erityisesti toimintaan liittyvien muutosten yhteydessä. Tunnistetut vaarat on huomioitava suunnittelussa, käytössä ja ohjeistuksessa.
Toimiva ennakkohuolto- ja kunnossapitosuunnitelma kattaa seuraavat:
Kunnossapitosuunnitelman toteutumisen osoittamiseksi kunnossapidosta vastaavan on pidettävä kirjaa tehdyistä töistä.
Kemikaalilaitoksilla on oltava kirjallinen muutosten hallintamenettely, jossa on kerrottu, miten muutoksiin, sekä isoihin että pieniin, liittyvät riskit arvioidaan ja miten niiden hallintatoimenpiteet tehdään. Muutosten hallinnan osa-alueita ovat esimerkiksi:
Johtaminen ja tiedottaminen
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Tarkastukset, luvat ja dokumentaatio
Kemikaalilaitosten on varauduttava poikkeustilanteisiin ja tehtävä riskiperusteisesti suunnitelmia onnettomuustilanteiden varalle. Onnettomuuksissa ja vaaratilanteissa käynnistettävät toimenpiteet on kuvattava sisäisessä pelastussuunnitelmassa (Valtioneuvoston asetus vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin valvonnasta 685/2015, liite V).
Lisätietoa sisäisestä pelastussuunnitelmasta ja sen sisältövaatimuksista löydät Tukesin ohjeesta Sisäinen pelastussuunnitelma.
Kemikaalilaitosten on kehitettävä toimintaansa sopivia tarkkailu- ja arviointimenettelyjä, joiden avulla voidaan osoittaa laitoksen olevan toimintakuntoinen ja turvallinen. Turvallisuuden tason luotettava arviointi edellyttää turvallisuustavoitteiden ja -päämäärien asettamista. Kun tavoitteet ja päämäärät on asetettu, on mahdollista verrata nykytilannetta omiin tavoitetasoihin. Kriteerit ja arviointimenetelmät voivat vaihdella toimialasta ja toiminnan laajuudesta, eli vaarallisten kemikaalien määrästä, riippuen.
Kemikaali- ja prosessiturvallisuuden tasoa voidaan mitata ennakoivilla- ja jälkikäteismittareilla. Lisätietoa prosessiturvallisuuden mittaamisesta löydät mm. Tukes-oppaasta Prosessiturvallisuus- ja sen mittaaminen (pdf, 1,7 MB).
Ennakoivia mittareita voivat olla esimerkiksi toteumat (%) suunnitelluista:
Jälkikäteismittareita voivat olla esimerkiksi:
Turvallisuutta voidaan myös mitata mittareilla, jotka eivät suoraan kohdistu laitoksen prosessien toimivuuteen ja luotettavuuteen. Tällaisia mittareita voivat olla esimerkiksi tapaturmat ja läheltä piti -tilanteet. Jos kemikaalilaitoksilla on käytössään ainoastaan tämänkaltaisia mittareita, pitäisi kemikaaliturvallisuushavainnot ja niiden tulokset kuitenkin erottaa selvästi muista osa-alueista.
Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden turvallisesta käsittelystä 390/2005 Edilex-palvelussa
Valtioneuvoston asetus kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin valvonnasta 685/2015 Edilex-palvelussa
Valtioneuvoston asetus vaarallisten kemikaalien teollisen käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimuksista 856/2012 Edilex-palvelussa
Valtioneuvoston asetus nestekaasulaitosten turvallisuusvaatimuksista 858/2012 Edilex-palvelussa
Ohje: Toimintaperiaateasiakirja
Ohje: Turvallisuusselvitys
Prosessiturvallisuusmittarit OECD:n verkkopalvelussa
Tukes-opas Prosessiturvallisuus- ja sen mittaaminen (pdf, 1,7 MB)