Suunnittelu hätätilanteiden varalle
Suunnittelu hätätilanteiden varalta on prosessiturvallisuusjärjestelmän osa-alue, joka koostuu kolmesta elementistä: sisäinen pelastussuunnitelma, harjoitukset ja yleisölle tiedottaminen. Osa-alueen tavoitteena on varmistaa suunniteltu ja harjoiteltu toimintavalmius onnettomuus- ja hätätilanteiden varalle sekä antaa ympäröivälle yleisölle riittävät tiedot laitoksen onnettomuusriskeistä.
Sisäinen pelastussuunnitelma perustuu tunnistettuihin onnettomuusriskeihin. Sen avulla suunnitellaan onnettomuustilannetoiminta sekä varataan riittävät resurssit onnettomuustilanteessa toimimiseksi. Onnettomuustilannetoiminta voi myös edellyttää yhteistoimintaa onnettomuuksien leviämisen ehkäisemiseksi.
Sisäisen pelastussuunnitelman mukaista toimintaa harjoitellaan suunnitelmallisesti. Harjoitukset liittyvät tunnistettuihin onnettomuusriskeihin. Harjoitusten perusteella tunnistetaan kehitystarpeita, joilla onnettomuustilannetoimintaa voidaan edelleen parantaa.
Yleisölle tiedottamisen velvoite koskee toimintaperiaate- ja turvallisuusselvityslaitoksia. Turvallisuusselvityslaitokset jakavat yleisötiedotteen alueelle, joka voi altistua mahdolliselle onnettomuudelle. Turvallisuusselvitys- ja toimintaperiaateasiakirjalaitokset pitävät yleisötiedotteen jatkuvasti saatavilla sähköisesti ja muussa muodossa.
Sisäinen pelastussuunnitelma
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on laadittava sisäinen pelastussuunnitelma toimenpiteistä, joilla torjutaan laitoksella mahdollisten kemikaalionnettomuuksien vaikutuksia, rajoitetaan seurauksia ja varaudutaan jälkien korjaamiseen.
Hyväksytty menettelytapa
Tuotantolaitoksella on sisäinen pelastussuunnitelma. Tukes on laatinut ohjeen sisäisen pelastussuunnitelman sisällöstä
Vaatimus
Sisäisessä pelastussuunnitelmassa on kuvattava laitoksen oma varautuminen onnettomuustilanteissa toimimiseen ja henkilökunnan osaamisen tulee vastata suunniteltuja toimenpiteitä.
Hyväksytty menettelytapa
Oma varautuminen onnettomuustilanteissa toimimiseen ja henkilöstön osaaminen siihen liittyen on kuvattuna sisäisessä pelastussuunnitelmassa.
Vaatimus
Sisäisen pelastussuunnitelman on sisällettävä toimintaohjeet (pelastusryhmälle, johdolle, kaikille työntekijöille) onnettomuustyypeittäin.
Hyväksytty menettelytapa
Sisäisessä pelastussuunnitelmassa otetaan huomioon esim. vuodot, tulipalot, räjähdykset, lähialueen onnettomuudet, luonnonilmiöt.
Johdon, asiantuntijoiden ja viestinnän toimintaohjeessa käsitellään mm.:
- toiminnan käynnistäminen ja organisointi
- johtopaikka ja työskentelytilat
- yhteydenpito pelastusryhmien kanssa
- yhteistoiminta pelastusviranomaisten kanssa ja opastuksen järjestäminen
- viestintävastuut: lähialueen kohteet, media, omaiset, kunta, valvontaviranomaiset
- onnettomuuden jälkihoidon käynnistäminen.
Pelastusryhmän toimintaohjeessa käsitellään mm.:
- toiminnan käynnistäminen ja organisointi
- yhteydenpito johdon ja asiantuntijoiden kanssa
- suojavarusteet ja niiden oikea käyttö
- onnettomuuden seurauksia rajoittavat toimenpiteet, jotka ovat toimintaryhmän tehtävissä
- pelastuslaitoksen opastaminen
- toiminnan lopettaminen ja kokoontumispaikalle siirtyminen.
Vaatimus
Sisäisestä pelastussuunnitelmasta tulee käydä ilmi keskeisimmät prosessiriskinarvioinnin tulokset.
Hyväksytty menettelytapa
Sisäisessä pelastussuunnitelmassa esitetään prosessiriskinarvioinnin yhteenveto sisältäen tunnistetut onnettomuusskenaariot, niiden vaikutukset sekä niihin liittyvät riskinhallintakeinot.
Sisäisessä pelastussuunnitelmassa voidaan myös viitata toiseen ylläpidettyyn dokumenttiin (esim. turvallisuusselvitys tai erillinen yhteenveto riskinarvioinneista), jossa kyseiset asiat ovat esitettynä. Työntekijöillä on pääsy mainittuihin tietoihin.
Vaatimus
Sisäisessä pelastussuunnitelmassa on määriteltävä onnettomuustilanteisiin tarvittavat henkilöresurssit: toiminnan johtaminen, asiantuntijat, toimintaryhmät, viestintä.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittaja arvioi ja suunnittelee, millä henkilöresursseilla se pystyy toteuttamaan sisäisessä pelastussuunnitelmassa suunnitellut toimenpiteet sekä tuottamaan pelastuslaitokselle riittävän asiantuntija-avun. Toiminnanharjoittaja organisoi henkilöresurssit siten, että suunniteltu suorituskyky saavutetaan. Suunnittelussa huomioidaan myös poikkeavat ajankohdat (lomat, juhlapyhät ym.).
Vaatimus
Sisäisessä pelastussuunnitelmassa on määriteltävä onnettomuustilanteisiin tarvittava kalusto, suojavarusteet ja hälytysjärjestelmät.
Hyväksytty menettelytapa
Käytettävä kalusto ja varusteet valitaan riskiperusteisesti siten, että niiden avulla kyetään suoriutumaan sisäisessä pelastussuunnitelmassa omalle henkilökunnalle suunnitelluista pelastustoimenpiteistä.
Vaatimus
Sisäisessä pelastussuunnitelmassa on määriteltävä menettelytavat, joilla yleisöä varoitetaan/tiedotetaan onnettomuuksista.
Hyväksytty menettelytapa
Menettelytavassa huomioidaan sekä viranomaistiedottamisen tukeminen että toiminnanharjoittajan oma tiedottaminen.
Vaatimus
Sisäinen pelastussuunnitelma on laadittava kuullen tuotantolaitoksen henkilökuntaa mukaan lukien pitkäaikaiset alihankkijat.
Hyväksytty menettelytapa
Kuulemismenettelyt dokumentoidaan osana sisäistä pelastussuunnitelmaa, toimintaperiaateasiakirjaa tai turvallisuusselvitystä.
Vaatimus
Sisäinen pelastussuunnitelma on pidettävä aina ajan tasalla sekä tarkistettava kolmen vuoden välein ja aina tarpeen vaatiessa. Päivitetty sisäinen pelastussuunnitelma on toimitettava pelastuslaitokselle.
Hyväksytty menettelytapa
Sisäinen pelastussuunnitelma päivitetään tuotantolaitoksella tai pelastustoimen järjestelyissä tapahtuneiden muutosten yhteydessä, riskienarviointien päivitysten havaintojen perusteella, onnettomuuksien tai merkittävien vaaratilanteiden tapahduttua tai kun on saatu uutta tietoa toimenpiteistä, jotka suuronnettomuuksien torjumisessa on toteutettava.
Vaatimus
Sisäinen pelastussuunnitelma on huomioitava muutoksenhallinnassa ja päivitettävä aina pelastustoimintaan tai onnettomuusvaaroihin vaikuttavien muutosten yhteydessä.
Hyväksytty menettelytapa
Pelastussuunnitelman päivityskäytännöt huomioidaan muutosten hallinnan menettelytavoissa.
Harjoitukset
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on järjestettävä kemikaalionnettomuuksiin liittyviä omatoimisia harjoituksia säännöllisesti kaikille alueella toistuvasti työskenteleville henkilöille.
Hyväksytty menettelytapa
Harjoituksiin osallistujista pidetään kirjaa. Harjoituksia järjestetään toimintaan ja prosessiturvallisuusriskeihin peilaten säännöllisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa harjoituksia vähintään muutamien vuosien välein tai useamman kerran vuodessa.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on laadittava laitokselle ajantasainen harjoitussuunnitelma kemikaalionnettomuuksien varalta.
Hyväksytty menettelytapa
Harjoitussuunnitelma sisältää kemikaalionnettomuuksiin liittyviä harjoituksia. Harjoitussuunnitelmassa on kuvataan harjoituksen aihe, aikataulu sekä harjoituksiin osallistuvat tahot.
Sisäisen pelastussuunnitelman harjoituksissa huomioidaan myös pelastustoiminnan johtaminen.
Sisäisen pelastussuunnitelman harjoitusten suunnittelulle ja pitämiselle määritetään vastuuhenkilö(t).
Vaatimus
Sisäisen pelastussuunnitelman harjoituksen kulusta ja havainnoista on pidettävä kirjaa. Toiminnanharjoittajalla on oltava menettelytapa, jolla kehitetään sisäistä pelastusvalmiutta pelastusharjoituksissa tehtyjen havaintojen perusteella.
Hyväksytty menettelytapa
Menettelytapa sisältää seuraavat asiat:
- harjoitusten seuraaminen
- havaintojen kirjaaminen
- kehityskohteiden tunnistaminen
- toimintatapojen ja asiakirjojen parantaminen kehityskohteiden perusteella ja toimenpiteiden seuranta
- viestintä henkilöstölle.
Vaatimus
Samalla tehdasalueella sijaitsevien toiminnanharjoittajien on toimittava yhteistoiminnassa suuronnettomuuksien torjumiseksi ja onnettomuuksien seurausten leviämisen estämiseksi.
Hyväksytty menettelytapa
Yhteistoiminnassa huomioidaan yhteinen varautuminen onnettomuustilanteisiin ml. pelastusharjoitusten järjestäminen.
Vaatimus
Keskeiset asiat sisäisestä pelastussuunnitelmasta ja hätätilanteessa toimimisesta on koulutettava kaikille alueella työskenteleville ml. alihankkijoille.
Hyväksytty menettelytapa
Suoritetut koulutukset kirjataan koulutusrekisteriin.
Yleisölle tiedottaminen
Vaatimus
Turvallisuusselvitys- ja toimintaperiaateasiakirjavelvollisen laitoksen yleisötiedotteessa tai alueellisessa yhteistiedotteessa on oltava Valtioneuvoston asetuksen 685/2015 liitteen VI mukaiset tiedot.
Hyväksytty menettelytapa
Yleisölle tiedottaminen voidaan järjestää alueellisella yhteistiedotteella. Yhteistiedotteita koskevat samat sisältövaatimukset kuin laitoskohtaisia yleisötiedotteita.
Vaatimus
Turvallisuusselvitys- ja toimintaperiaateasiakirjavelvollisen laitoksen yleisötiedote on pidettävä yleisön nähtävillä sekä sähköisessä että paperisessa muodossa.
Hyväksytty menettelytapa
Yleisötiedote on saatavilla yrityksen tai pelastuslaitoksen verkkosivuilla.
Yleisötiedote on saatavilla myös muussa kuin sähköisessä muodossa (esim. portilla); yleisötiedotteen saatavilla olo myös muussa kuin sähköisessä muodossa koskee myös toimintaperiaateasiakirjalaitoksia.
Vaatimus
Turvallisuusselvitysvelvollisten toiminnanharjoittajien laatima yleisötiedote on jaettava laitoksen onnettomuusvaikutusten alueelle sekä kunnalle.
Hyväksytty menettelytapa
Turvallisuusselvityslaitosten yleisötiedote jaetaan onnettomuuksille altistuvalle alueelle kaikkiin kiinteistöihin. Jakelu tehdä esim. postinumeroalueen perusteella.
Vaatimus
Turvallisuusselvitys- ja toimintaperiaateasiakirjavelvollisen laitoksen yleisötiedote on pidettävä ajan tasalla ja päivitettävä vähintään joka viides vuosi tai merkittävien muutosten yhteydessä.
Hyväksytty menettelytapa
Turvallisuusselvitys- ja toimintaperiaateasiakirjavelvollisen laitoksen yleisötiedote on pidettävä ajan tasalla ja päivitettävä vähintään joka viides vuosi tai merkittävien muutosten yhteydessä.
katso myös
Prosessiturvallisuusjärjestelmän arviointityökalu toiminnanharjoittajalle (xlsx, päivitetty 15.10.2024)