Organisaatio ja henkilökunta
Organisaatio ja henkilökunta on prosessiturvallisuusjärjestelmän osa-alue, joka koostuu kolmesta elementistä: tehtävät ja vastuut, osaamisen hallinta ja urakoitsijoiden hallinta.
Osa-alueen tavoitteena on tunnistaa prosessiturvallisuuden hallinnan vastuuhenkilöt sekä määrittää prosessiturvallisuuden hallintaan liittyvät tehtävät ja osaamisvaatimukset eri organisaatiotasoilla.
Prosessiturvallisuuden hallinnan vastuuhenkilöitä ovat mm. kemikaalien ja nestekaasun käytönvalvoja sekä toimintaperiaatteista vastaava. Henkilöstön tehtäväkohtaiset prosessiturvallisuusosaamis- ja koulutustarpeet on määritettävä. Koulutukset suunnitellaan ja pidetyt koulutukset dokumentoidaan.
Myös urakoitsijoilla on keskeinen rooli prosessiturvallisuuden hallinnassa. Urakoitsijat perehdytetään työkohteeseen ja sen ympäristön riskeihin, ja varmistetaan, että heillä on riittävä osaaminen ja tieto yrityksen prosessiturvallisuuteen liittyvistä menettelytavoista.
Tehtävät ja vastuut
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on nimettävä tuotantolaitokselle vaarallisten kemikaalien ja/tai nestekaasun käytönvalvoja, joka on suorittanut Tukesin pätevyyskokeen hyväksytysti.
Hyväksytty menettelytapa
Käytönvalvojan pätevyyskoe suoritetaan eTentti-palvelussa
Nimeämisessä huomioidaan kohdassa käytönvalvojan oikeudet ja velvollisuudet esitetyt asiat.
Tukesin eTentti-palvelussa oleva kurssi valmistaa käytönvalvojan pätevyyskokeeseen.
Todistus käytönvalvojan pätevyyskokeesta on kirjattu Tukesin tenttijärjestelmään ja/tai se on käytönvalvojan hallussa.
Pätevyyskoe on tarpeen uusia, jos koe on suoritettu ennen vuotta 2013. Henkilö voi kuitenkin jatkaa käytönvalvojana jos hänet on nimetty tehtäväänsä ennen 1.1.2013.
Käytönvalvojaa ei voi lähtökohtaisesti ulkoistaa, vaan käytönvalvoja tulee nimetä tuotantolaitoksen omasta henkilöstöstä.
Nestekaasun käytönvalvoja on nimettävä aina, kun tuotantolaitoksella on yli 5 t nestekaasua.
Vaatimus
Käytönvalvojan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet sekä tehtävään käytettävissä oleva ajallinen resurssi on määriteltävä kirjallisesti ja käytönvalvojan on annettava suostumuksensa tehtävässä toimimiseen.
Hyväksytty menettelytapa
Käytönvalvojan tehtävät, vastuut ja mahdolliset roolin rajaukset kirjataan esimerkiksi käytönvalvojan nimeämisdokumenttiin tai henkilön tehtävänkuvaukseen.
Tuotantolaitoksella voi olla useita käytönvalvojia, joiden vastuut on jaettu eri kokonaisuuksiin (esim. tuotantolinjoittain tai osastoittain). Näissä tapauksissa roolien rajaukset kuvataan.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on huolehdittava, että käytönvalvojan tehtävät tulevat hoidettua käytönvalvojan poissaolotilanteissa. Käytönvalvojan vaihtuessa, toiminnanharjoittajan on nimettävä uusi käytönvalvoja 3 kk kuluessa.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittaja nimeää Tukesin pätevyyskokeen suorittaneen varakäytönvalvojan, jolle varsinaisen käytönvalvojan tehtävät siirtyvät poissaolotilanteessa.
Varakäytönvalvoja nimetään vastaavalla tavalla kuin varsinainen käytönvalvoja.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on varmistuttava siitä, että käytönvalvojalla on tehtävien hoitoa ajatellen riittävä tietotaito ja tuntemus vastuullaan olevista prosesseista.
Hyväksytty menettelytapa
Käytönvalvoja perehdytetään dokumentoidusti laitoksen riskeihin, tekniseen toteutukseen ja turvallisuusjohtamisjärjestelmään.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on tunnistettava ja nimettävä toiminnan edellyttämät lakisääteiset vastuuhenkilöt.
Hyväksytty menettelytapa
Nimettäviä vastuuhenkilöitä voivat olla esimerkiksi maakaasun käytönvalvoja, painelaitteiden käytönvalvoja, kattilalaitoksen käytönvalvoja ja sähkölaitteiston käytön johtaja. Yllä mainittujen vastuuhenkilöiden nimeäminen tehdään Tukesin verkkosivuilla esitettyjen ohjeiden mukaisesti:
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on nimettävä vastuuhenkilö prosessiturvallisuusjärjestelmän jokaiselle osa-alueelle.
Hyväksytty menettelytapa
Nimettyjä vastuuhenkilöitä voi olla yksi (toimintaperiaatteista vastaava) tai vastuita voidaan jakaa useammalle henkilölle.
Toiminnanharjoittaja on huolehdittava, että vastuuhenkilö/-henkilöt on nimetty.
Vaatimus
Toiminnanharjoittaja arvioi tarpeen ja nimeää turva-automaatiojärjestelmästä vastaavan henkilön tai henkilöt.
Hyväksytty menettelytapa
Turva-automaatiojärjestelmän vastuuhenkilön/-henkilöiden nimeäminen on tarpeen, jos tuotantolaitoksella on turva-automaatiojärjestelmä. Nimeämistä edellytetään myös standardissa IEC 61511.
Turva-automaatiojärjestelmän vastuuhenkilön tehtävät ja vastuut ovat kuvattuna standardissa. Nimeämiskäytännöt ovat toiminnanharjoittajan määritettävissä.
Turva-automaation vastuuhenkilö on prosessiturvallisuuden kannalta oleellinen rooli, jonka muutokset käsitellään vastaavasti kuin muut lakisääteiset vastuuhenkilöt.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on määritettävä prosessiturvallisuuteen liittyvät vastuut työtehtäväkohtaisesti kirjallisesti ja varattava vastuuhenkilölle riittävästi aikaa vastuutehtävien hoitamiseen.
Hyväksytty menettelytapa
Vastuut ja niihin käytettävissä oleva aika on dokumentoitava: tehtävänkuvaukseen, pelastussuunnitelmaan, toimintaperiaateasiakirjaan tai turvallisuusselvitykseen.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on viestittävä prosessiturvallisuuteen liittyvät vastuut ja vastuuhenkilöt henkilöstölle.
Hyväksytty menettelytapa
Viestintätavat ovat riippuvaisia organisaation koosta. Prosessiturvallisuusvastuiden taulukko voi sisältyä mm. perehdytysohjelmaan, se voi olla näkyvillä ilmoitustaululla tai yrityksen intrassa.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava dokumentoidut menettelytavat kemikaaliturvallisuuslainsäädännön muutosten tunnistamiseksi ja muutosten vaikutusten arvioimiseksi.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajan edustajat ovat Tukesin prosessiturvallisuuden uutiskirjeen tilaajia.
Toiminnanharjoittaja seuraa Tukesin Edilex-palvelua lainsäädännön muutosten osalta.
Tuotantolaitosta koskevat lainsäädännön muutokset dokumentoidaan ja niiden aiheuttamat toimenpiteet seurataan.
Osaamisen hallinta
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on arvioitava ja määritettävä henkilöstön tehtäväkohtaiset prosessiturvallisuusosaamis- ja koulutustarpeet.
Hyväksytty menettelytapa
Tehtäväkohtaiset osaamis- ja koulutustarpeet prosessiturvallisuuteen liittyen on oltava määritelty kirjallisesti.
Arvioinnin lopputulos voi olla, että jotkin työtehtävät eivät edellytä prosessiturvallisuusosaamis- ja koulutustarpeiden määrittämistä.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on järjestettävä henkilökunnalle prosessiturvallisuuteen liittyvää koulutusta. Koulutusta on tarvittaessa kerrattava säännöllisesti.
Hyväksytty menettelytapa
Prosessiturvallisuuskoulutukset sisällytetään koulutussuunnitelmaan.
Koulutuksen aihe yksilöitävä mahdollisuuksien mukaan, esim. atex, prosessiturvallisuuskoulutus, CLP-merkintäkoulutus, muutoskoulutus esim. räjähdyssuojausasiakirjan laadinnan / muun merkittävän muutoksen jälkeen
Koulutuksessa on huomioitava tehdyt riskianalyysit. Hyvä käytäntö monimutkaisimmissa prosesseissa on hyödyntää koulutuksessa bow-tie tyyppisiä menetelmiä.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on pidettävä kirjaa annetusta koulutuksesta ja henkilöstön osaamisesta ja pätevyyksistä.
Hyväksytty menettelytapa
Kaikki koulutus on rekisteröitävä. Koulutusrekisterin tulee tarjota kokonaiskuva kunkin työntekijän saamasta koulutuksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että koulutus kirjataan ylös sekä jokaiselle järjestetylle koulutustilaisuudelle (osallistujaluettelo) että jokaiselle työntekijälle yksilöllisesti (lista suoritetuista koulutuksista, mahdolliset pätevyydet jne.)
Vaatimus
Uusi henkilö on perehdytettävä laitoksen prosessiturvallisuusvaaroihin. Perehdytys on tehtävä myös tehtävämuutosten yhteydessä.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajalla on uuden henkilön perehdytysohjelma ja -materiaali, joka sisältää laitoksen prosessiturvallisuusvaarat ja niihin varautumisen. Perehdytyksen suoritus on kirjattava ja kuitattava.
Urakoitsijoiden hallinta
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on huomioitava turvallisuusasiat, osaaminen ja pätevyydet urakoitsijoiden kilpailutuksessa.
Hyväksytty menettelytapa
Urakoitsijan kyvykkyys ja pätevyydet prosessiturvallisuuteen liittyen huomioidaan esimerkiksi hankintaohjeessa.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava menettely, jolla se varmistaa urakoitsijoiden lakisääteisten pätevyysvaatimusten toteutumisen.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajalla on hankintaohje tai muistilista hankintoja varten.
Lakisääteisiä pätevyyksiä ovat esimerkiksi sähkötyön johtaja, lisäksi suositeltavia ovat mm. tulityökortti ja työturvallisuuskortti.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on määriteltävä tehtävä työ ja sen osaamisvaatimukset sekä varmistettava urakoitsijaa valitessaan, että urakoitsijalla on riittävä osaaminen kyseiseen tehtävään.
Hyväksytty menettelytapa
Hankintaohjeessa huomioidaan osaamisen ja pätevyyksien tarkistaminen.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on määriteltävä työmaan ajalle urakoitsijan ja toiminnanharjoittajan väliset yhteyshenkilöt ja käytännöt tiedonvaihdolle.
Hyväksytty menettelytapa
Yhteyshenkilöt ja tiedonvaihtokäytännöt voidaan määritellä esimerkiksi hankintasopimuksessa, työluvassa, projektipalaverien muistioissa tai muussa kirjallisessa dokumentissa.
Vaatimus
Urakoitsijoille on annettava laitoskohtainen perehdytys.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajalla on laitosperehdytyksen ohjelma ja materiaali sekä perehdytyksestä pidetään kirjaa. Ohjelma sisältää yleiset kaikkia koskevat turvallisuusasiat esimerkiksi hälytykset, kokoontumispaikat, tarvittavat turvavarusteet jne.
Vaatimus
Urakoitsijoille on annettava työtehtäväkohtainen perehdytys, joka sisältää työhön liittyvät kemikaalit ja prosessit sekä työkohteen määrittelyn kentällä.
Hyväksytty menettelytapa
Annetusta perehdytyksestä pidetään kirjaa. Perehdytys voidaan kuitata esimerkiksi työluvassa.
Vaatimus
Urakoitsijoille on annettava riittävä koulutus sisäisestä pelastussuunnitelmasta.
Hyväksytty menettelytapa
Koulutus sisäisestä pelastussuunnitelmasta voidaan antaa erillisessä turvallisuusperehdytyksessä tai työluvan yhteydessä.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava menettely omien työntekijöiden ja eri alihankkijoiden välisten töiden yhteensovittamiseksi.
Hyväksytty menettelytapa
Työlupaa annettaessa tarkistetaan että työluvassa on huomioitu alueen muut työt. Myös sähköistä järjestelmää voidaan hyödyntää.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on oltava tietoinen ja pidettävä kirjaa alueella työskentelevien omien työntekijöiden, vierailijoiden ja alihankkijoiden työntekijöiden määrästä.
Hyväksytty menettelytapa
Tuotantolaitoksella on kirjanpito, josta pystytään välittömästi todentamaan, ketä paikalla on (esim. onnettomuustilanteessa).
katso myös
Prosessiturvallisuusjärjestelmän arviointityökalu toiminnanharjoittajalle (xlsx, päivitetty 15.10.2024)