Sov gott

En säker säng för en bebis är en säng med inget överflödigt i, oberoende om bebisen sover i en traditionell spjälsäng, i en familjebädd eller under dagen i en babyhängmatta. Placera inga föremål som kan förhindra babyn att svänga sig i sängen, eftersom de kan medföra kvävningsrisk.

Även följande saker på bebisens sovplats kan medföra kvävningsrisk eller göra den för varm för babyn:

  • för stora eller varma täcken, sovsäckar eller kuddar
  • stora mjukisdjur.

Babysäng

Vid val av säng och bäddning ska man beakta följande:

  • Sängen får inte ha utstickande delar som barnet kan fastna i med kläderna. Spjälsängens spjälor får ligga på högst 6,5 centimeters mellanrum från varandra så att babyn inte kan få sitt huvud mellan dem.
  • Kontrollera att sängkanterna är ordentligt fästa. Öppningar kan uppstå mellan löstagbara kanter och sängramen, vilka medför risk för att extremiteterna fastnar.
  • Madrassen för babyn ska vara stadig och av rätt storlek. En stor springa mellan en alltför liten madrass och sängkanten kan medföra kvävningsrisk för en liten baby som inte kan svänga sig eller hålla upp huvudet. Babyn kan svänga sig i sängen så att ansiktet eller huvudet hamnar i kläm mellan madrassen och kanten.
  • Undvik att använda fuktskydd eftersom de inte släpper luft igenom: p.g.a. strukturen finns det en risk att bebisen inte får luft om hen av någon anledning har vänt sig på mage med ansiktet även delvis mot madrassen.

När babyn kan stå upp mot ett stöd är det dags att ta bort spjälskyddet från sängen. Då kan babyn inte klättra upp på sängkanten och av misstag falla ned. För att förhindra fallolyckor ska spjälsängen bytas ut mot en vanlig barnsäng när barnet lär sig klättra upp på sängkanten. I regel uppnår barnet detta utvecklingsskede senast vid cirka två års ålder.

Sängkläder - tvätta före användning

Nya underlakan, påslakan och örngott bör alltid tvättas före användning. Nya textilier kan innehålla rester av kemikalier som används vid tillverkningen av tyget eller som används för att förhindra att tyget möglar eller blir skrynkligt under transport.

Kontrollera även att sängkläder, spjälskydd och nattkläder (t.ex. sovpåsar) inte har långa snören som medför kvävningsrisk.

Madrasser

Vid tillverkningen av skumgummimadrasser kan även farliga kemikalier användas, och rester av dessa kan finnas i de färdiga madrasserna. Oftast hjälper det att vädra madrassen, men om madrassen avger en stark luft även efter vädringen ska man kontakta det företag som sålt madrassen.

Av hygienskäl bör man skydda madrassen med till exempel en bäddmadrass som är lätt att tvätta.

Babyhängmattor

Så fäster du babyhängmattan säkert:

  • Välj fästmetoden enligt fästunderlagets material. Ett säkert sätt är att fästa hängmattan med s.k. trapetskrokar.
  • Det rekommenderas att inte fästa babyhängmattor med karbinhakar, eftersom de kan lossna och orsaka skador om hängmattan faller medan babyn ligger i den.
  • Fästkrokar får inte hängas i dekorationslisterna vid dörrar.
  • Kontrollera redan innan du köper en babyhängmatta att tillräckliga instruktioner för säker montering medföljer.

Säker användning av babyhängmattan:

  • För att förebygga kvävningsrisken och risken att fastna får det inte finnas springor i hängmattan där babyns armar, ben eller huvud kan fastna.
  • Lämna aldrig babyn utan uppsikt i babyhängmattan, inte ens om babyn är iklädd en sele.
  • Användning av babyhängmattor eller motsvarande rekommenderas inte under natten då även de vuxna sover.

Babynest

Använd en babynest endast då du själv är vaken och kan hålla bebisen under uppsikt.

Babynest förknippas med flera faktorer som kan medföra kvävnings- eller strypningsrisk. Babyn kan vända sitt ansikte mot den tjocka stoppningen på kanten eller trassla in sig i de långa åtdragningssnören eller dekorationstrådarna. Babynest kan ha små dekorationer eller knappar som kan hamna i bebisens mun om de lossnar.

En säker familjebädd

Så här sover babyn tryggt i samma bädd med sina föräldrar och syskon:

  • Se till att det inte blir en springa mellan bebisens madrass och väggen. Babyn kan till exempel svänga sig i sängen så att ansiktet hamnar i springan mellan sängen och väggen. Även bebisens armar och ben kan fastna i springorna, vilket kan orsaka till exempel störningar i blodomloppet.
  • Se till att babyn inte får för varmt.  Reservera ett eget täcke för babyn.
  • Säkerställ att babyn inte åker för djupt ner i de vuxnas säng.