Turvallinen uni

Vauvan turvallisessa sängyssä ei saa olla mitään ylimääräistä, oli sänkynä sitten perinteinen pinnasänky, perhepeti tai päiväunikäytössä vaikka riippukehto. Älä laita vauvan nukkumapaikalle mitään vauvaa kääntymään estäviä tavaroita, koska niistä voi aiheutua tukehtumisvaaraa.

Myös nämä asiat nukkumapaikassa voivat aiheuttaa vauvalle vaaran tukehtua tai tehdä vauvan olosta liian kuuman:

 • liian isot tai paksut peitot, makuupussit tai tyynyt
 • isot pehmolelut.
Vauva nukkuu.
Kuvaaja Saara Sivonen.

 

Pikkuvauvan sänky

Kiinnitä sängyn valinnassa ja petauksessa huomiota seuraaviin asioihin:

 • Sängyssä ei saa olla ulkonevia osia, joihin lapsi voi jäädä vaatteistaan kiinni. Pinnasängyn pinnojen etäisyys toisistaan ei saa olla suurempi kuin 6,5 cm, jotta vauvan pää ei mahdu pinnojen väliin.
 • Tarkista, että sängyn laidat on kiinnitetty kunnolla. Irtoavien laitojen ja sängyn rungon väliin voi muodostua aukkoja, jotka aiheuttavat raajojen kiinnijuuttumisvaaran.
 • Vauvan nukkumapaikassa pitää olla napakka ja oikean kokoinen patja. Liian pienen patjan ja sängyn laidan väliin jäävä iso rako voi aiheuttaa tukehtumisvaaran pienille vauvoille, jotka eivät pysty kääntymään ympäri tai kannattelemaan päätään. Vauva voi vahingossa kääntyä sängyssä niin, että kasvot tai pää jäävät puristuksiin patjan ja laidan väliin.
 • Vältä kosteussuojien käyttöä. Kosteussuojat eivät päästä lävitseen ilmaa: rakenteen takia on olemassa vaara, että vauva ei saa happea, jos hän on jostain syystä kääntynyt vatsalleen ja on kasvot osittain vasten patjaa.

Kun vauva osaa seistä tukea vasten, on aika poistaa pinnasängystä reunapehmuste. Näin vauva ei pääse kiipeämään sängyn laidalle ja vahingossa putoamaan. Pinnasänky kannattaa vaihtaa tavalliseen lastensänkyyn putoamisvahinkojen välttämiseksi, kun lapsi oppii kiipeämään sängyn reunalle. Yleensä lapsi on tässä kehitysvaiheessa viimeistään kaksivuotiaana.

Vuodevaatteet – pese ennen käyttöä

Uudet alus- ja pussilakanat sekä tyynyliinat kannattaa aina pestä ennen käyttöä. Uusissa tekstiileissä saattaa olla jäämiä kemikaaleista, joita käytetään kankaan valmistuksessa tai joiden avulla estetään kankaan homehtuminen tai ryppyjen syntyminen kuljetusvaiheessa.

Tarkista myös, ettei vuodevaatteissa, reunapehmusteissa tai yövaatteissa (esimerkiksi unipussissa) ole pitkiä naruja tai nyörejä, jotka aiheuttavat kuristumisvaaran.

Patjat

Vaahtomuovipatjojen valmistuksessa saatetaan käyttää vaarallisia kemikaaleja, ja niiden jäämiä voi olla valmiissa patjoissa. Yleensä tuuletus auttaa, mutta jos patja haisee voimakkaalle vielä tuuletuksen jälkeen, kannattaa olla yhteydessä patjan myyneeseen yritykseen. 

Hygieniasyistä suojaa patja esimerkiksi sijauspatjalla, joka on helposti pestävissä.

Riippukehdot

Riippukehtojen turvallinen kiinnitys:

 • Valitse riippukehdon kiinnitystapa kiinnitysalustan materiaalin mukaan. Turvallinen tapa on kiinnittää kehto esimerkiksi saparokoukulla.
 • Riippukehtoja ei suositella kiinnitettäväksi pikakiinnityskoukuilla, jotka voivat irrota ja pudotessaan aiheuttaa vammoja kehdossa makaavalle vauvalle.
 • Kiinnityskoukkuja ei saa ripustaa oviaukkojen koristelistojen varaan.
 • Tarkista jo ennen ostopäätöstä, että riippukehdon mukana on riittävät ohjeet kehdon turvallista asentamista varten.

Riippukehdon turvallinen käyttö:

 • Tukehtumis- ja kiinnijäämisvaaran poistamiseksi riippukehdoissa ei saa olla rakoja, johon vauvan raajat tai pää voivat jäädä kiinni.
 • Älä jätä vauvaa valvomatta riippukehtoon, vaikka vauva olisikin puettu valjaisiin.
 • Riippukehtoja ja vastaavia ei suositella käytettäväksi öisin, jolloin aikuisetkin nukkuvat.

Unipesät

Käytä unipesää vauvalla vain, kun olet hereillä ja pystyt itse valvomaan vauvaa.

Unipesissä on monia vaaranpaikkoja, jotka voivat aiheuttaa vauvalle tukehtumis- ja kuristumisvaaran. Vauva voi kääntää kasvonsa reunan paksua pehmustetta vasten tai kietoutua pitkiin kiristys- tai koristenyöreihin. Pesissä voi olla pieniä koristeita tai nappeja, jotka voivat irrotessaan joutua vauvan suuhun.

Turvallinen perhepeti

Näin varmistat vauvan turvalliset unet samassa pedissä vanhempien ja sisarusten kanssa:

 • Katso, ettei vauvan patjan ja seinän väliin jää rakoa. Vauva voi esimerkiksi kääntyä sängyssä niin, että kasvot jäävät sängyn ja seinän väliseen rakoon. Myös raajat voivat jäädä jumiin sängyn rakoihin ja aiheuttaa esimerkiksi verenkierron estymistä.
 • Pidä huoli, ettei vauvalle tule liian kuuma.  Varaa vauvalle oma peitto.
 • Varmista, ettei vauva valu liian syvälle aikuisten sänkyyn.