Användningen av fyrverkeripjäser har orsakat i genomsnitt 15 ögonskador vid årsskiftet - Spara dina ögon och använd skyddsglasögon
Användningen av fyrverkeripjäser har vid årsskiftet orsakat i genomsnitt 15 ögonskador och antalet skador har inte minskat under de senaste tio åren. Ögonskador kan dock förebyggas på ett mycket enkelt sätt, dvs. genom att använda skyddsglasögon. Skyddsglasögon skyddar effektivt mot gnistor från fyrverkeripjäser och förlupna fyrverkeripjäser. Användning av skyddsglasögon är obligatoriskt för den som skjuter fyrverkeripjäser och rekommenderas även för åskådare.
Vid årsskiftet orsakade fyrverkerier 17 ögonskador enligt Finlands Ögonläkarförening. Nästan hälften av skadorna drabbade åskådare. Andelen minderåriga som skadats var mindre än tidigare år (2). Största delen av de skadade (11) var i åldern 18–25 år, varav sex var åskådare. Fyra av patienterna fick skador på båda ögonen. I två fall var ögonskadorna så svåra att personerna löper risk att bli blinda.
– Även om skyddsglasögon blev obligatoriska enligt lag för dem som skjuter fyrverkerier redan för nästan 15 år sedan, finns det fortfarande alltför många som inte använder dem. Skyddsglasögon är dock ett billigt och enkelt sätt att skydda ögonen. Då du köper fyrverkeripjäserna köp samtidigt skyddsglasögon till alla som ska vara med på fyrverkeriet, säger överinspektör Jonas Sjelvgren från Tukes.
Fira årsskiftet förnuftigt och ta hänsyn till andra
- När du köper fyrverkeripjäser, skaffa samtidigt skyddsglasögon åt hela familjen, om ni inte redan har dem.
- Fyrverkeripjäser får endast avfyras av myndiga personer. Ge inte ens de minsta fyrverkeripjäserna i händerna på barn.
- Tänk i förväg ut var du ska skjuta fyrverkerierna.
- Läs bruksanvisningen i förväg i gott ljus och följ den.
- Följ begränsningarna: Fyrverkeripjäser får avfyras 31.12-1.1 klockan 18–02.
- Använd skyddsglasögon när du skjuter fyrverkeripjäser. Skyddsglasögon rekommenderas också för åskådare.
- Fyrverkeripjäser som inte fungerar får inte läggas i blandat avfall eller i annat avfall. Lämna tillbaka fyrverkeripjäsen till försäljningsstället eller importören.
- Se för egen del till att inte skräpa ner din omgivning. Samla in använda raketer, käppar och andra rester av fyrverkeripjäserna och lägg dem i soporna senast nästa dag. Fyrverkeripjäser som inte har exploderat kan vara farliga speciellt för barn.
Myndigheterna kontrollerar inte fyrverkeripjäser på förhand
Enligt en enkät som Tukes låtit göra (undersökning 2022) tror 87 procent av finländarna att myndigheterna förhandskontrollerar fyrverkeripjäser. Det stämmer inte. Ansvaret för fyrverkeripjäsens säkerhet vilar på tillverkaren, importören och distributören.
Fyrverkeripjäser ska uppfylla lagstadgade säkerhetskrav och risken de medför ska vara så liten som möjligt. Fyrverkeripjäser och andra pyrotekniska artiklar som säljs i Finland ska vara CE-märkta. Dessutom ska produkten innehålla anvisningar om korrekt användning och förvaring samt produktinformation på finska och svenska.
Tukes gör stickprovskontroller av fyrverkeripjäser
Tukes övervakar fyrverkeripjäsers överensstämmelse med kraven riskbaserat och med stickprov. Tillsynen fokuserar särskilt på försäljningen vid årsskiftet och granskning av produkter som säljs till konsumenter.
Marknadstillsynen av fyrverkeripjäser utförs i år 27.12 och 30.12 bl.a. på följande orter: Heinola, Kyrkslätt, Salo och Helsingfors. Tillsynen fokuserar på märkningen av de fyrverkeripjäser som säljs, bruksanvisningar och om de lämpar sig för konsumentbruk.
– De senaste årens tillsynsobservationer har till dessa delar varit mycket bra, dvs. man har inte observerat bristfälliga märkningar eller bruksanvisningar på de produkter som säljs och bland konsumentprodukterna har man inte sålt produkter avsedda för professionellt bruk, säger Sjelvgren.
Mer information:
Överinspektör Jonas Sjelvgren, tfn 029 5052 114
e-post i formen: [email protected]