Blogg: Stolliga mor- och farföräldrar, var noga när ni shoppar!
Under den senaste tiden har jag märkt att jag allt oftare surfar på webbplatser som säljer babykläder eller leksaker. På shoppingturen svänger kundvagnen allt oftare förbi leksakshyllorna och jag får alltid med mig något fint och gulligt. På inköpslistan finns de guldfärgade barnskorna i webbutiken.
Även om vi blivande och nuvarande mor- och farmödrar blir lite besatta och även kan vara lite stolliga i de stora känslostormarna av glädje och kärlek, bör man dock vara noggrann när man surfar i konsumtionshimlen.
I näthandeln betonas köparens ansvar för säkerheten
I Finland kontrollerar inte myndigheterna i förväg leksaker eller andra produkter som säljs i fysiska butiker eller nätbutiker. Det är tillverkarens ansvar att se till att produkten överensstämmer med säkerhetskraven. Myndigheterna utövar tillsyn med stickprov. Myndigheternas behörighet sträcker sig inte till webbutiker utanför EU.
Du handlar i webbutiker utanför EU på eget ansvar. Med andra ord, när du handlar från webbutiker utanför EU ansvarar du själv för att den produkt du beställt uppfyller kraven. Var alltså uppmärksamhet framför allt om du handlar på nätet.
Vi stolliga mor- och farföräldrar måste alltså hålla huvudet kallt men hjärtat varmt och känna till grundprinciperna för att köpa säkra produkter. Vi vill ju bara det bästa för de små.
Med dessa tips handlar du tryggt åt de minsta familjemedlemmarna
- Man bör handla på kända och tillförlitliga webbplatser.
- Kom ihåg att ett erbjudande som känns för bra för att vara sant knappast är sant.
- Man kan också gå till webbplatsen tukes.fi för att se vad man bör tänka på när det gäller säkerheten för leksaker eller andra barnprodukter eller vilka produkter som av säkerhetsskäl har dragits bort från marknaden i Finland och andra EU-länder.
- När du köper leksaker, barnkläder eller -produkter, observera de uppgifter som lämnas om dem på webbplatsen. Ges det till exempel uppgifter om materialen i produkterna? För många produkter som leksaker krävs CE-märkning. Det är tillverkarens anmälan om att leksaken uppfyller säkerhetskraven. För leksaker ska också åldersgränser anges liksom nödvändiga varningar och bruksanvisningar på finska och svenska samt uppgift om tillverkare och importör eller distributör. Åldersgränserna på leksaker gäller säkerheten.
- Kontrollera också om det finns möjlighet att returnera produkten.
- När paketet sedan kommer rekommenderar jag att kontrollera att leksaken är tillräckligt hållbar för lek och att det inte finns delar som kan lossna i leksaker avsedda för små barn, att knapparna i kläder är ordentligt fastsydda och att kläderna inte har snören eller band som medför strypningsrisk.
- I det stora utbudet av varor bör man alltså vara en noggrann köpare.
Hjärta och hjärna!
En besatt men klok mormor eller farmor måste alltså ta sitt förnuft till fånga och fördjupa sig mer i produkterna och uppgifterna om dem. Kanske bör man också fundera på om släktens nya småtting behöver allt underbart direkt, kanske inte byxor i 62 centilong i alla olika färger och mönster. Det kanske inte heller var helt genomtänkt att köra från Tammerfors till Hollola för att köpa den där madrassen. Och trampbilen hinner man ju skaffa när babyn blir så gammal att det går att köra trampbil på ett säkert sätt.
Jag vill önska alla blivande eller nya mor- och farföräldrar glädje och fattning när ett nytt litet knyte dimper ner i släkten!
Tuiri Kerttula, @TKerttula
Direktör
Produktenheten