Den nya produktsäkerhetsförordningen ger en modell för företagens anmälningar om återkallelse
EU:s nya förordning om allmän produktsäkerhet ändrar bland annat företagens skyldigheter att ordna återkallelse. En ny skyldighet i förordningen är innehållet i anmälan om återkallelse och för anmälan har det fastställts en modell.
EU:s nya förordning (GPSR) tillämpas från och med 13.12.2024, men företagen kan använda modellen fritt redan innan det.
Bild av modellen finns nedan.
Modellen för anmälan om återkallelse har publicerats i EU:s officiella tidning, som bilaga till korrigeringen av genomförandeförordningen (2024/90426).
Kommissionen kommer att publicera modellen på sin webbplats i en form som företagen enkelt kan använda.
Förordningen gäller företag som tillverkar, importerar eller säljer konsumentprodukter samt tillhandahållare av marknadsplatser online.
Vid återkallelse tas produkterna bort inte bara från försäljning, utan också från de konsumenter som redan har skaffat produkten.
Enligt EU:s nya produktsäkerhetsförordning ska företaget personligen informera alla berörda konsumenter om återkallelsen. Om företaget inte kan nå alla berörda konsumenter personligen, ska företaget informera offentligt om återkallandet i så stor utsträckning som möjligt.
Ett offentligt meddelande om återkallelse ska vara lätt att förstå för konsumenterna och ska offentliggöras i de medlemsstater och på de språk som produkten har sålts till konsumenterna. Uppgifterna om återkallelsen ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.
När ett företag informerar om återkallelsen får det inte använda uttryck som kan skapa en bild av att risken är liten.
Innehållet i anmälan om återkallelse
Anmälan om återkallelse ska innehålla följande uppgifter enligt mallen nedan:
a) följande rubrik: ’Produktsäkerhetsåterkallelse’,
b) en tydlig beskrivning av den produkt som återkallas, inklusive
- produktens bild, namn och varumärke,
- produktidentifikationsnummer, såsom parti- eller serienummer, och i tillämpliga fall, grafiska uppgifter om var på produkten denna information finns
- information om var, när och av vem produkten såldes, om sådan information är tillgänglig,
c) en tydlig beskrivning av den risk som förknippas med produkten som är föremål för återkallelsen. Beskrivningen får inte innehålla sådana termer och uttryck som kan ge konsumenterna en bild av att risken är liten, såsom ”frivilligt”, ”försiktighetsåtgärd”, ”eget omdöme”, ”i sällsynta fall” eller ”i vissa fall” eller ange att inga olyckor har rapporterats,
d) en tydlig beskrivning av de åtgärder som konsumenterna bör vidta, inklusive en anvisning om att användningen av den återkallade produkten ska upphöra omedelbart,
e) en tydlig beskrivning av de avhjälpande åtgärder som konsumenterna har tillgång till,
f) ett avgiftsfritt telefonnummer eller en interaktiv onlinetjänst där konsumenterna kan få mer information på officiella EU-språk (de relevanta officiella språken), och
g) en uppmaning till konsumenten att dela informationen om återkallelsen med andra personer.
Bild av modellen:
Mer information:
överinspektör Airi Liimatta-Rubin, [email protected]
överinspektör Jenni Mutka, [email protected]
Information om återkallelse till konsumenterna
Den nya produktsäkerhetsförordningen träder i kraft 13.12.2024, uppgifterna på webbplatsen uppdateras så att de motsvarar den nya förordningen under hösten 2024.
GPSR kommer – är ditt företag redo? Informationsinslag på finska om EU:s nya produktsäkerhetsförordning på Tukes YouTube-kanal.
Kurs (på finska): Förordningen om allmän produktsäkerhet, Avsnitt: 8. Produktsäkerhetsåterkallelse (Tunnen tuotteeni.fi)