Hyppää sisältöön

Uusi tuoteturvallisuusasetus tuo mallin yritysten palautusmenettelyilmoituksille

Julkaisuajankohta 13.8.2024 16.04
Uutinen

EU:n uusi kuluttajatuotteiden turvallisuutta koskeva asetus muuttaa muun muassa yritysten velvollisuuksia järjestää palautusmenettely. Uutena velvoitteena asetuksessa säädetään palautusmenettelyilmoituksen sisällöstä, ja ilmoitukselle on määritelty malli.

Uutta tuoteturvallisuusasetusta (GPSR) sovelletaan 13.12.2024 alkaen, mutta malli on vapaasti yritysten käytettävissä jo sitä ennen.

Kuva mallista alla. 

Palautusmenettelyilmoituksen malli on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä, täytäntöönpanoasetuksen (2024/90426) korjauksen liitteenä. Komissio tulee julkaisemaan mallin verkkosivustollaan sellaisessa muodossa, jonka yritykset voivat saada helposti käyttöönsä. 

Asetus koskee yrityksiä, jotka valmistavat, maahantuovat tai myyvät kuluttajatuotteita sekä verkkomarkkinapaikan tarjoajia.

Palautusmenettelyssä tuotteet kerätään pois myynnin lisäksi myös niiltä kuluttajilta, jotka ovat jo hankkineet tuotteen. 

EU:n uuden tuoteturvallisuusasetuksen mukaan yrityksen pitää tiedottaa palautusmenettelystä henkilökohtaisesti kaikille niille kuluttajille, joita asia koskee. Jos yritys ei voi tavoittaa henkilökohtaisesti kaikkia niitä kuluttajia, joita asia koskee, yrityksen on ilmoitettava palautusmenettelystä mahdollisimman kattavasti julkisesti. 

Julkisen palautusmenettelyilmoituksen on oltava kuluttajille helposti ymmärrettävä ja se on julkaistava niissä jäsenvaltioissa ja niiden kielillä, joissa tuotetta on myyty kuluttajille. Palautusmenettelytietojen on oltava saavutettavia vammaisille henkilöille.

Kun yritys tiedottaa palautusmenettelystä, se ei saa käyttää ilmaisuja, jotka voivat luoda mielikuvan riskin vähäisyydestä.

Palautusmenettelyilmoituksen sisältö

Palautusmenettelyilmoituksessa tulee olla seuraavat tiedot oheisen mallin mukaan:

a) seuraavanlainen otsikko: ’Tuoteturvallisuuteen liittyvä palautusmenettely/ takaisinveto’;

b) selkeä kuvaus palautusmenettelyn kohteena olevasta tuotteesta, mukaan lukien

  • tuotteen kuva, nimi ja tuotemerkki,
  • tuotteen tunnistenumerot, kuten erä- tai sarjanumero, ja soveltuvin osin graafinen esitys siitä, mistä ne löytyvät tuotteessa, ja
  • tieto siitä, milloin, missä ja kenen toimesta tuotetta on myyty, jos saatavilla,

c) selkeä kuvaus palautusmenettelyn kohteena olevaan tuotteeseen liittyvästä vaarasta. Kuvauksessa ei saa olla sellaisia termejä ja ilmauksia, jotka voivat luoda kuluttajille mielikuvan riskin vähäisyydestä, kuten esimerkiksi ’vapaaehtoinen’, ’varotoimenpide’, ’harkinnanvarainen’, ’harvinaisissa tilanteissa’ tai ’tietyissä tilanteissa’, tai todeta, ettei tietoon ole tullut onnettomuuksia,

d) selkeä kuvaus toimista, joihin kuluttajien on ryhdyttävä, mukaan lukien ohje lopettaa välittömästi palautusmenettelyn kohteena olevan tuotteen käyttö,

e) selkeä kuvaus kuluttajien saatavilla olevista oikaisukeinoista,

f) maksuton puhelinnumero tai interaktiivinen verkkopalvelu, josta kuluttajat voivat saada lisätietoja unionin asianomaisella virallisella kielellä (asianomaisilla virallisilla kielillä), ja

g) kehotus kuluttajalle jakaa palautusmenettelyä koskevat tiedot muiden henkilöiden kanssa.

Kuva mallista:

Malli palautusmenettelyilmoitukselle.

 

Lisätietoja: 

ylitarkastaja Airi Liimatta-Rubin, [email protected]
ylitarkastaja Jenni Mutka, [email protected]

Takaisinvedosta tiedottaminen  
Uusi tuoteturvallisuusasetus astuu voimaan 13.12.2024, tiedot Tukesin verkkosivustolla päivitetään vastaamaan uutta asetusta syksyn 2024 aikana. 

GPSR tulee - onko yrityksesi valmis? Tietoisku EU:n uudesta tuoteturvallisuusasetuksesta Tukesin YouTube-kanavalla. 

Kurssi: Yleinen tuoteturvallisuusasetus, Osio: 8. Palautusmenettely eli takaisinveto (tunnentuotteeni.fi) 

Lakipaketti yleisestä kuluttajaturvallisuudesta lausunnolle (tem.fi)

 
Sivun alkuun