Hoppa till innehåll

En förundersökning har inletts av en olycka med dödlig utgång i Vanda

Mediatiedote
Utgivningsdatum 28.3.2023 9.19 | Publicerad på svenska 3.4.2023 kl. 12.54
Pressmeddelande

Utredningen av olyckan med dödlig utgång som inträffade i Dickursby i Vanda den 2 mars, omkring klockan 02.00, framskrider. I olyckan föll en ung kvinna ner från balkongen på sjunde våningen i ett höghus och dog. Polisen anmälde olyckan till byggnadstillsynen, som förbjöd användningen alla balkonger i höghuset på olycksplatsen.

– Vid utredningen av orsakerna till olyckan har vi haft ett mycket nära samarbete med Säkerhets- och kemikalieverket Tukes, berättar kriminalkommissarie Josefiina Hiltunen från Östra Nylands polis.

Polisen har hittills undersökt fallet som en utredning av dödsorsak. På basis av polisens egna utredningar och de uppgifter som polisen fått av Tukes i dag den 28 mars har polisen beslutat att inleda en förundersökning i fallet. Fallet undersöks i detta skede under brottsrubriceringen dödsvållande. Det är möjligt att rubriceringarna specificeras under utredningens gång.

– För att undvika nya olyckor vill vi berätta mer om några detaljer om fallet. Polisen misstänker att en ung kvinna på balkongen ramlade mot räcket, varvid balkongräckets glas svek och kvinnan föll från sjunde våningen, fortsätter Hiltunen.

Tukes utreder om räckessystemet på olycksplatsen stämmer överens med kraven

– Tukes fortsätter att utreda huruvida räckessystemet stämmer överens med kraven. Hittills har vi låtit göra jämförande beräkningar av konstruktionsplanerna för objektets balkongräcke, vilka nu är färdiga. I övrigt är utredningen ännu inte klar, och man kan ännu inte dra några slutgiltiga slutsatser, säger Lauri Walden, sektionschef vid Tukes.

I de jämförande beräkningarna har man undersökt den strukturella hållbarheten hos räckessystemets aluminiumstomme och de glasdelar som skyddar mot fall. Beräkningsgrunderna för räckessystemet ingår i Eurocode-standarder och i nationell lagstiftning. De belastningar som används vid hållfasthetsberäkningen är vindlast, linjelast och punktlast. I den kalkylmässiga utredningen har det konstaterats att den typ av glas (4+4 mm laminerat glas) som planerades för objektet inte uppfyller punktlastkraven då glaset stöds från två sidor i räckesstommen. Ytterligare ett prov av slagfasthet ska utföras för att kontrollera kompatibiliteten mellan räckets aluminiumstomme och den skyddande glasdelen.

– Jämförande beräkningar har gjorts endast vad gäller räckessystemet i balkongerna vid objektet i fråga. Balkongräcken planeras alltid enligt objekt, därför kan vi inte ta ställning till ett hur allmänt konstruktionsfel det är fråga om, men vi kan inte heller utesluta möjligheten att det inte finns några liknande lösningar någon annanstans. Det är detta Tukes börjar utreda nu, fortsätter Walden.

Tukes har vidtagit åtgärder för marknadskontroll och inleder ett kontrollprojekt för en omfattande utredning av aktörer inom branschen och huruvida det i Finland finns andra objekt där motsvarande planeringsprinciper har använts.

Tukes är marknadskontrollmyndighet för byggprodukter och Tukes tillsyn över dem gäller överensstämmelsen med kraven för de byggprodukter som finns på marknaden. Tukes övervakar inte byggande, planering av byggnader, installation av produkter eller användning eller underhåll av dem. Dessa ärenden ankommer på dem som påbörjar byggprojekt, äger fastigheter och på byggnadstillsynsmyndigheterna.

– Om du oroar dig för säkerheten vid användning av balkongen i din bostad eller för om den har genomförts i enlighet med byggnadsbestämmelserna, kan du kontakta styrelsen eller disponenten i ditt husbolag. Husbolaget kan vid behov anlita en utomstående expert för att utreda ärendet eller kontakta byggnadstillsynen i bostadskommunen, säger Walden.

Mer information lämnas av

Josefiina Hiltunen, kriminalkommissarie, Polisinrättningen i Östra Nyland, (frågor om undersökningen av olyckan), tfn 029 5436 806, e-post: [email protected]

Lauri Walden, sektionschef, Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes), tfn 029 5052 271
e-post: [email protected]

Ytterligare information om marknadskontroll: Övervakningsmetoder | Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)

Frågor och svar om balkongräcken, balkongglas och balkonger i allmänhet

Mitt balkongräcke ser likadant ut som räcket på balkongen där olyckan inträffade. Finns det något att oroa sig för?

Balkongens räckeskonstruktioner planeras alltid separat för varje objekt. Tukes utredningar och beräkningar gäller endast balkongkonstruktionen på olycksplatsen och man kan inte dra direkta slutsatser av dem i fråga om andra balkonger. Tukes har inlett en utredning om huruvida liknande planeringsprinciper har använts även i andra objekt.

På min balkong har jag ett räcke med en underdel av glas precis som på balkongen där olyckan inträffade. Jag oroar mig för om mitt husbolags balkong är byggd i enlighet med byggnadsbestämmelserna. Vem ska jag kontakta?

Om du är orolig för säkerheten på din balkong, bör du kontakta styrelsen eller disponenten i ditt husbolag. Husbolaget kan vid behov anlita en utomstående expert för att utreda ärendet eller kontakta byggnadstillsynen i bostadskommunen.

Varför kontrollerar inte Tukes alla balkongglas innan de monteras?

Tukes är marknadskontrollmyndighet för byggprodukter. Tukes övervakar byggprodukter på marknaden riskbaserat. Tukes förhandsgranskar inte produkterna och ger dem inte heller förhandsgodkännanden.

Tukes övervakar inte byggande, planering av byggnader, installation av produkter eller användning eller underhåll av dem. Dessa ärenden ankommer på byggnadstillsynsmyndigheterna och fastighetsägarna.

Varför berättar ni inte vilket företag som har tillverkat räckeskonstruktionen på balkongen där olyckan inträffade?

Polisen har inlett en förundersökning i fallet, därför kan vi inte berätta detta medan undersökningen pågår. (Lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet, 24 § 1 mom. 3 punkten)

Tillbaka till toppen