Hoppa till innehåll

Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua etenkin tyynellä säällä

Tukes
Julkaisuajankohta 31.12.2015 8.05
Tiedote

Yhteistiedote HSY:n kanssa Ilotulitteet sisältävät useita kemikaaleja, jotka uudenvuodenyönä vaikuttavat ilmanlaatuun. Varsinkin tyynellä säällä on muutamana tuntina keskiyön molemmin puolin mitattu erittäin korkeita hiukkaspitoisuuksia. Ilotulitteista peräisin olevat hiukkaset voivat olla ihmisen terveydelle haitallisia eikä ilotulitteiden savua kannata hengittää. Ilmanlaatu heikkenee kuitenkin vain hetkellisesti.

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle arviolta noin 300 000 kiloa ilotulitteita. Niiden myötä ilmaan lentää useita kemikaaleja, muun muassa noin 10 000 kiloa metalleja.

- Ilotulitteet sisältävät aina ruutia, joka koostuu rikistä, hiilestä ja kaliumnitraatista. Lisäksi ilotulitteissa käytetään usein muun muassa kuparia ja strontiumia, kertoo yli-insinööri Harri Roudasmaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Kuparia sisältää esimerkiksi crackling star -niminen rätinää ilotulitteissa aikaansaava aine. Strontiumin avulla puolestaan aikaansaadaan väriloistoa: punaista väriä saadaan strontiumista tai litiumista, vihreää bariumista, violettia strontiumia ja kuparia sekoittamalla, oranssia kalsiumista, keltaista natriumista, sinistä kuparista, hopeaa alumiinista, titaanista tai magnesiumista.

Uudenvuodenyönä hiukkaspitoisuudet moninkertaisia normaaliin verrattuna

Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenaattona etenkin tyynellä säällä ja erityisesti keskiyön molemmin puolin, jolloin ilotulitteita ammutaan paljon. Tyynellä säällä ilmanlaatu voi olla jopa huono. Myös pakkanen vaikuttaa ilmanlaatuun.

- Tuulisella säällä savut laimenevat hyvin. Tyynellä säällä tuntipitoisuudet voivat muutaman tunnin keskiyön molemmin puolin olla laajalti jopa noin 100 mikrogrammaa kuutiometrissä, eli yli 10-kertaiset normaaliin verrattuna. Pienhiukkasten vuosikeskiarvo pääkaupunkiseudulla on 8–13 mikrogrammaa kuutiometrissä, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

Maailman terveysjärjestö WHO:n terveysperusteinen vuosiohjearvo pienhiukkasten määrästä on 10 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa.

Ilotulitteiden vaikutus ilmanlaatuun on samantyyppinen myös muualla Suomessa.

Ilotulitteiden savu terveydelle haitallista

Ilotulitteiden aikaansaamaa savua on epäterveellistä hengittää. Ilotulitteiden sisältämät hiukkaset ovat kooltaan erittäin pieniä, joten ne kulkeutuvat syvälle keuhkoihin ja voivat siten olla ihmisen terveydelle haitallisia.

Savu saattaa aiheuttaa esimerkiksi astmaatikolle oireita ja myös terveillä ärsytysoireita, kuten silmien kirvelyä. Oireilta voi välttyä, jos ei mene ilotulituspaikkojen läheisyyteen.

Näin ammut ilotulitteita turvallisesti - Periscope-lähetys 31.12. klo 10

  • Lue tarkasti käyttöohjeet ja noudata turvaetäisyyksiä.
  • Valitse riittävän aukea alue ampumispaikaksi.
  • Tue ilotulitteet kunnolla, käytä tarvittaessa ampumistelinettä.
  • Suojaa silmäsi suojalaseilla, ne ovat suositeltavia myös katsojille.
  • Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kielletty keskusta-alueilla. Rajoitukset Pelastustoimen sivuilla.
  • Ilotulitteiden käyttäminen päihtyneenä on ehdottomasti kielletty.
  • Ilotulitteet ovat räjähteitä ja kiellettyjä alle 18-vuotiailta.
  • Muista kerätä roskat.

Tukesin edustajat kertovat ja näyttävät vinkkejä turvalliseen rakettien ampumiseen Periscope-lähetyksessä torstaina 31.12. kello 10 alkaen. Periscope on Twitterin omistama sosiaalinen, liikkuvaa kuvaa välittävä suoratoistopalvelu.

Lähetystä voi katsoa livenä iPhone- ja Android-mobiililaitteilla sekä tietokoneen selaimella osoitteesta www.periscope.tv/Tukesinfo.

Lisätietoja:

Yli-insinööri Harri Roudasmaa, Tukes (ilotulitteet), puh. 029 5052 372
[email protected]

Ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen, HSY  (ilmanlaatu), puh.  044 5643 748
[email protected]

Pienhiukkasten tasoa voi seurata pääkaupunkiseudulla ajantasaisesti: https://www.hsy.fi/fi/asiantuntijalle/ilmansuojelu/mittaustulokset/Sivut/Pienhiukkaset.aspx

Suomen tilanne näkyy:
http://www.ilmanlaatu.fi/ilmanyt/nyt/ilmanyt.php?as=Suomi&rs=Valitse+kunta&ss=Valitse+mittauspaikka&p=particulateslt2.5um&pv=31.12.2015&h=07&et=map&ls=suomi

Kampanjan kanavat:
Verkkosivut www.ilotulitus.info ja www.tukes.fi sekä
sosiaalisen median kanavat Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Periscope.

Tillbaka till toppen