Hoppa till innehåll

Tukes påminner: Skyddsglasögon på för både den som avfyrar fyrverkerier och för åskådare

Mediatiedote
Utgivningsdatum 19.12.2019 10.05
Pressmeddelande
Fyrverkerier

Skyddsglasögon är obligatoriska för alla som avfyrar fyrverkerier, påminner Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Åskådare av fyrverkerier bör också bära skyddsglasögon. Fyrverkeripjäser som flyger åt fel håll orsakar varje år ögonskador hos åskådare. Förutom att bära skyddsglasögon bör du också följa fyrverkeriernas bruksanvisning, stöda fyrverkeripjäsen ordentligt och välja avskjutningsplats med omsorg.

Skyddsglasögon skyddar effektivt mot gnistor från fyrverkerier och fyrverkeripjäser som eventuellt kommit ur kurs. Vid årsskiftet 2018–2019 hade bara en av de 13 personer som fick ögonskador burit skyddsglasögon. Tio av de skadade hanterade fyrverkeripjäser och tre var åskådare. Vid varje årsskifte det här årtiondet har cirka 10–30 personer fått ögonskador av fyrverkerier som kräver sjukhusvård.

– Trots att skyddsglasögon enligt lag blev obligatoriska för de som skjuter fyrverkerier redan 2009 är det fortfarande alltför många som inte använder dem. Baserat på en undersökning som Tukes gjorde 2017 låter cirka var femte som skjuter fyrverkerier bli att skydda sina ögon. Skyddsglasögon är dock ett billigt och enkelt sätt att skydda ögonen. Även åskådare bör bära skyddsglasögon, säger överinspektör Nina Heikkilä från Tukes.

Köp skyddsglasögon till alla som ska vara med på fyrverkerifesten samtidigt som du köper fyrverkeripjäserna. Om du har skyddsglasögon sedan tidigare bör du leta fram dem i god tid innan du skjuter raketer.

Stöd fyrverkeritårtan stabilt

Ta del av fyrverkeriernas bruksanvisning i god tid i förväg och följ dem. Stöd fyrverkeritårtan ordentligt, då de välter lätt. En tårta som välter kan orsaka allvarliga skador, t.ex. bränder eller skador på åskådare. Tårtan kan stödas med snö och om snö saknas med t.ex. stenar eller sand. Använd en lämplig ställning eller ett stöd för att skjuta raketer.

Välj avskjutningsplats så att användningen inte orsakar fara för människor, byggnader, fordon eller annan egendom. Lämpliga platser är kanten på avsides liggande öppna fält, som åkrar, planer, stora tomma parkeringsområden, vattenområden och liknande områden där fyrverkeripjäserna kan riktas åt ett säkert håll. Ta hänsyn till att det kan finnas husdjur i näromgivningen och avfyra exempelvis inte fyrverkerier i närheten av häststall.

Följ räddningsverkets anvisningar och begränsningar för användning av fyrverkerier.

Fyrverkerier ska endast hanteras av vuxna

Det är förbjudet i alla situationer för minderåriga att använda fyrverkerier, också i en vuxens sällskap. Bär ditt ansvar som vuxen och se till att minderåriga inte hanterar fyrverkeripjäser. Vid förra årsskiftet fick fyra minderåriga personer ögonskador av fyrverkeripjäser. Två av dem hade själva hanterat fyrverkeripjäsen och två var åskådare. Om du avfyrar fyrverkerier med familjen, se till att barnen inte kan komma nära den tända fyrverkeripjäsen.

Försök inte att på nytt tända en fyrverkeripjäs som inte fungerar, utan vänta i minst tio minuter innan du går fram till den. Du kan oskadliggöra en fyrverkeripjäs som inte fungerar genom att hålla den i en hink med vatten en längre tid.

Använd inte fyrverkerier om du är påverkad. Se för egen del till att inte skräpa ner din omgivning. Samla in använda raketer, käppar och andra rester av fyrverkeripjäserna och lägg dem i soporna senast nästa dag. Fyrverkeripjäser som inte avfyrats kan vara farliga speciellt för barn.

Fyrverkerier får avfyras nyårsnatten 31.12.–1.1. mellan kl. 18–02.

Kampanj påminner om skyddsglasögon och säkerhet

Tukes driver en kampanj och uppmuntrar även i år användare och åskådare av fyrverkerier att vara försiktiga och noggranna. 

– I år syns vår kampanj och får förhoppningsvis med mycket folk i sociala medier. Vi samarbetar med youtubern Hurhur och uppmuntrar folk att spela in videofilmer om vikten av att använda skyddsglasögon, berättar kommunikationsdirektör Mirva Kipinoinen

Tukes kommunicerar aktivt om vikten av säker fyrverkerihantering i alla sina kommunikationskanaler i mellandagarna.

– Vi hoppas att alla tar hand om sig och varandra så att nyårsfesten inte får ett tråkigt slut. Skyddsglasögon är ett enkelt sätt att skydda sig från tråkiga skador, man kan leta fram dem eller skaffa dem redan i god tid före årsskiftet. #muistasuojalasit sprider sig förhoppningsvis även i sociala medier, säger Kipinoinen.

Mer information:

Anvisningar för fyrverkerier

Överinspektör Nina Heikkilä, tfn 029 5052 105

Sectionschef Kurt Kokko, tfn 029 5052 128

Kommunikationsdirektör Mirva Kipinoinen (fyrverkerisäkerhetskampanj), tfn 029 5052 119

E-postadresserna har formatet [email protected]

Tillbaka till toppen