Hoppa till innehåll

Turvallisesti liukuportaissa: seiso askelmalla ja pidä kaiteesta kiinni

Tukes
Julkaisuajankohta 3.10.2017 8.30
Tiedote

Liukuportailla ja liukukäytävillä sattuu vuosittain kymmeniä tapaturmia, joiden seuraukset saattavat olla hyvinkin vakavia. Tapaturmaan johtaa useimmiten henkilön oma toiminta, harvoin tekninen vika laitteessa. Kiirehtivät, ikääntyneet, lapset ja päihtyneet ovat vaaravyöhykkeessä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että jokainen vaikuttaa omalla toiminnallaan eniten matkansa turvallisuuteen. Liukuportailla ja liukukäytävillä on niiden rakenteesta johtuen muutamia vaaran paikkoja, ja jotkin henkilöryhmät ovat muita alttiimpia tapaturmille.

– Päihtyneet, kiirehtivät, ikääntyneet ja lapset ovat sellaisia ryhmiä, joille tapaturmia sattuu tavallista enemmän, toteaa johtava asiantuntija Antti Savola Tukesista.

Päihtyneen huomiokyky ja tasapaino ovat heikentyneet, ja liukuportaissa heille sattuu paljon kaatumistapaturmia. Kaatuessaan päihtyneet aiheuttavat itsensä lisäksi loukkaantumisia muillekin lähellä oleville.

Metro- ja rautatieasemien liukuportaissa juniin kiirehtivät ihmiset horjuttavat muiden tasapainoa rynniessään heistä ohi. Liukuportaissa ei ole kuitenkaan tarkoitus juosta tai edes kävellä, vaan seisoa askelmalla ja pitää käsikaiteesta kiinni.

Rollaattorit ja lastenvaunut pois liukuportaista

Ikääntyneiden henkilöiden liukuportaissa matkustamista vaikeuttavat heikentynyt suorituskyky ja mahdolliset liikunta-apuvälineet. Rollaattorin kanssa ei pidä matkustaa liukuportaissa. Ikääntyneen ja liikuntarajoitteisen olisi suositeltavaa käyttää liukuportaan sijaan hissiä, ja usein liukuportaan lähettyviltä sellainen löytyykin.

Suurien esineiden, kuten ostoskärryjen ja lastenvaunujen, kanssa voi matkustaa liukukäytävällä mutta ei missään nimessä liukuportailla. Liukuportailla mukana kuljetettavan esineen tulee mahtua porrasaskelmalle.

Lapsilla tapaturmat johtuvat useimmiten leikkimisestä tai liukuportaita pitkin juoksemisesta tai portailla istumisesta. Seurauksena voi olla vaatteiden tai kehon osien jääminen kiinni laitteen eri osiin tai kompastuminen tai putoaminen kaiteen yli alempaan kerrokseen. Lapsia on opastettava liukuportaiden käytössä, ja pienimpiä on syytä pitää kädestä matkan ajan.

Kaatuminen on selvästi yleisin tapaturma liukuportailla ja -käytävillä. Muita liukuportaille ominaisia vaaroja ovat

  • vaatteiden, kuten kengännauhojen ja pitkien huivien tarttuminen poistumiskohdassa askelman ja kampalevyn väliin
  • kumisen jalkineen takertuminen askelman ja kaidelevyn väliin
  • sormien puristuminen liikkuvan käsijohteen ja kaiteen väliin
  • pienten lasten sormien puristuminen käsijohteen sisäänmenokohdassa
  • kaiteen yli putoaminen alempaan kerrokseen.

– Liukuporras ja liukukäytävä ovat tehokkaita henkilöiden kuljetusvälineitä. Ne ovat turvallisia käyttää, kun muistetaan muutama perusasia: seisotaan askelmalla, pidetään kiinni käsijohteesta, varotaan vaatteiden ja kenkien joutumista rakoihin eikä leikitä, Antti Savola toteaa.

Lisätietoja

johtava asiantuntija Antti Savola, p. 029 5052 684, sähköposti: [email protected]

Video: Turvallisesti liukuportaissa

Tillbaka till toppen