Hoppa till innehåll

Ljus i mörkret – kontrollera att din julbelysning inte är farlig

Tukes
Utgivningsdatum 24.11.2014 9.38
Pressmeddelande

Är du inte längre säker på om de gamla ljusslingorna i förrådet är för utomhus- eller inomhusbruk? Och vad betyder de olika IP-märkningarna? Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har satt ihop ett informationspaket om säker användning av ljusslingor. Se över säkerheten i gamla julbelysningar och ljusslingor innan du tar dem i användning. Ljusslingor avsedda för utomhusbruk kan även användas inomhus, men belysningar och transformatorer för inomhusanvändning får inte föras ut.

Jul- och dekorationsslingorna har kanske blivit oförsiktigt nedtagna och ligger nu eventuellt i en enda härva. Innan du tar slingorna i användning igen lönar det sig att kontrollera deras skick och försäkra dig om att ledningarna är hela och att inte slingor för inom- och utomhusbruk och deras transformatorer har blandats ihop. Försök inte reparera trasiga slingor själv, lämna dem i stället till insamlingen av EE-avfall.

– Förvara ljusslingor och transformatorer i ursprungsförpackningarna, då hålls de i ordning och i skick. Utan förpackning och produktskyltens information är det svårt att säga om en ljusslinga eller transformator är för inom- eller utomhusanvändning, säger överinspektör Jari Tuomi på Tukes.

Ljusslingor och transformatorer för utomhusbruk ska åtminstone vara regntäta (skyddsklass IPX3). Numret efter IP-klassificeringen anger nivån på vattenskyddet: ju högre nummer, desto bättre skyddsnivå. Belysning avsedd att användas utomhus har i regel skyddsklass IP44. Märkningen IP20 används på ljusslingor och transformatorer som är avsedda för torra inomhusförhållanden. Om märkning saknas, ska belysningen användas inomhus.

Dessutom ska ljusslingor ha CE-märkning och uppgifter om importören inklusive kontaktinformation.

– Det säljs mycket ljusslingor i Finland och merparten av dessa är ok. Om en produkt väcker dina misstankar kan du kontrollera vilka testade produkter som visat sig stämma överens med kraven i marknadsövervakningsregistret på Tukes webbplats, säger Jari Tuomi.

Tukes har sammanställt tips till ett informationspaket om säker användning av julbelysning och ljusslingor. Ta del av informationen på tukes.fi. I guiden Valoa pimeyteen (på finska) går man igenom hur gamla ljusslingor ska kontrolleras, ger tips för inköp av ny belysning och anvisningar för en säker användning av belysning inne och ute.

Länk: Guiden Valoa pimeyteen – Joulu- ja koristevalosarjojen turvallinen käyttö  (pdf)(på finska)

Länk: Marknadsövervakningsregister  (på finska)

Mer information:

Jari Tuomi, överinspektör, tfn 029 505 2681, [email protected]

Tillbaka till toppen