Nätbutiksföreståndare, har du redan elektroniska energimärkningar?

Tukes 8.12.2014 11.56
Pressmeddelande

Användningen av energimärkningar omfattar från och med januari 2015 även nätbutiker. Fram till nu har nätbutikerna varit förpliktade att ange vissa uppgifter i energimärkningen, men i fortsättningen ska själva märkningen samt produktbladet finnas på webbplatsen. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) påminner om att kravet endast gäller de modeller som släpps ut på marknaden efter den 1 januari 2015.

De nya kraven träder i kraft 1.1.2015 och gäller hushållens diskmaskiner, kylar och frysar, tvättmaskiner, torktumlare, dammsugare, tv-apparater, lampor, armaturer och luftkonditioneringsapparater. Fr.o.m. 1.4.2015 (får tillämpas redan fr.o.m. 1.1.2015) gäller kraven ugnar och köksfläktar och fr.o.m. 26.9.2015 varmvattenberedare och ackumulatortankar samt pannor och värmepumpar för rumsuppvärmning och pannor och värmepumpar med inbyggd tappvarmvattenberedning.

– Här bör man beakta att kravet på elektronisk energimärkning och produktblad endast gäller modeller som släpps ut på marknaden efter den ifrågavarande dagen. För de modeller som just nu finns på marknaden i dag behövs ingen elektronisk energimärkning eller produktblad, men om man vill kan också deras märkning finnas på webbplatsen, säger överinspektör Teemu Hartikainen på Tukes.

– I fortsättningen, när energimärkning fordras för nya produktgrupper, kommer kraven även att omfatta elektronisk energimärkning och produktblad.

Hur elektronisk energimärkning och produktblad i praktiken visas på webbplatsen har fastställts i EU:s förordning "Märkning av energirelaterade produkter på internet (518/2014)". En länk till energimärkningen och produktbladet ska vara synlig på samma ställe som produktens pris. Detta krav gäller även listor på sökta produkter, om de innehåller produktens pris. Allra smidigast är det att inkludera en pil som länk till energimärkningen i enlighet med förordningen. Produktbladet ska i sin tur länkas till under "Produktblad".

Mer information:

Överinspektör Teemu Hartikainen, Tukes, tel. 029 505 2655, [email protected]