Valikko

Verkkokauppias, oletko jo valmistautunut sähköisillä energiamerkeillä?

Tukes 8.12.2014 11.56
Tiedote

Energiamerkinnän käyttö laajenee tammikuussa 2015 myös verkkokauppoihin. Tähän asti verkkokaupoissa on pitänyt kertoa tiettyjä energiamerkistä löytyviä tietoja, mutta jatkossa sivuilta tulee löytyä itse merkintä sekä tuoteseloste. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että vaatimus koskee vain niitä malleja, jotka saatetaan markkinoille 1.1.2015 jälkeen.

Uudet vaatimukset koskevat 1.1.2015 alkaen kotitalouksien astianpesukoneita, kylmäsäilytyslaitteita, pyykinpesukoneita, kuivausrumpuja, pölynimureita, televisioita, lamppuja, valaisimia ja huoneilmastointilaitteita. 1.4.2015 alkaen (voi soveltaa jo 1.1.2015 alkaen) vaatimukset koskevat uuneja ja liesituulettimia, ja 26.9.2015 alkaen vaatimukset koskevat vedenlämmittimiä ja kuumavesisäiliöitä sekä tila- ja yhdistelmälämmittimiä.


– On syytä ottaa huomioon, että sähköinen energiamerkintä- ja tuoteselostevaatimus koskee vain niitä malleja, jotka on saatettu markkinoille ensimmäisen kerran kyseisen päivän jälkeen. Eli tällä hetkellä markkinoilla olevissa malleissa sähköistä energiamerkintää tai tuoteselostetta ei tarvitse olla, mutta halutessaan nekin voi nettiin laittaa, ylitarkastaja Teemu Hartikainen Tukesista kertoo.

– Jatkossa sitä mukaa, kun energiamerkintä vaaditaan uusilta tuoteryhmiltä, tulee vaatimuksiin sisältymään myös sähköinen energiamerkintä ja tuoteseloste.

Se, miten sähköinen merkki ja tuoteseloste käytännössä esitetään verkkokaupassa, on määritelty asetuksessa "Energiaan liittyvien tuotteiden merkintöjen esittäminen internetissä (518/2014)". Linkki energiamerkkiin ja tuoteselosteeseen tulee olla näkyvillä samassa paikassa kuin tuotteen hinta. Tämä vaatimus koskee myös tuotteiden hakulistausta, jos siinä esitetään tuotteen hinta. Helpointa on lisätä asetuksen mukainen nuoli linkiksi energiamerkkiin. Tuoteseloste taas tulee esittää tekstilinkillä "Tuoteseloste".

Lisätietoja: 

Ylitarkastaja Teemu Hartikainen, Tukes, puh. 029 505 2655, [email protected]