Hoppa till innehåll

Lasten kuulonsuojaimissa havaittu puutteita

Tukes
Julkaisuajankohta 13.11.2014 9.00
Tiedote

Lasten kuulonsuojaimia on poistettu markkinoilta niissä havaittujen puutteiden vuoksi. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti kuusi lasten kuulonsuojainta Työterveyslaitoksessa. Testien perusteella viisi kuulonsuojainta poistettiin markkinoilta.  Puutteita löytyi kuulonsuojaimien tyynyn paineessa päätä vasten, sangan jousivoimassa ja minimivaimennuksessa sekä käyttöohjeissa ja merkinnöissä.

 Tukes hankki kolme kuulonsuojainta testattavaksi verkkokaupoista ja kolme pääkaupunkiseudun vähittäiskaupoista. Yksi tuotteista oli kotimainen, loput ulkomaisia. Testien perusteella seuraavat viisi tuotetta poistettiin markkinoilta:  

Lasten kuulonsuojaimet:

- Finsafe by Finbullet, EP-108

- Banz, CEM-P1

- FinSafety, FIN1 KIDS

 - AddBaby

Lasten suojalasit ja kuulonsuojaimet -setti

- Kraft, SF-KID-2IN1

Tarkempia tietoja ja kuvia tuotteista löytyy Tukesin Markkinavalvontarekisteristä    sivulta Kuluttajaturvallisuus/henkilönsuojaimet.

Neljästä testatusta tuotteesta löytyi useita erityyppisiä puutteita esimerkiksi merkinnöissä, asiakirjoissa, käyttöohjeissa sekä rakenteessa.  Yhden tuotteen mukana ei ollut käyttöohjeita, ja yhdestä suojaimesta puuttui CE-merkintä. Vakavimmat puutteet liittyivät suojainten käytettävyyteen ja suojaavuuteen. Yksi kuulonsuojain ei mittausten perusteella vaimentanut riittävästi matalalla taajuudella.  Sangan jousivoima ja paine päätä vasten olivat muutamassa suojaimessa liian suuret, ja tekivät siten suojaimesta epämukavan käyttää. Lapsille suunnatun kuulonsuojaimen suuri puristusvoima saattaa aiheuttaa vahinkoja kasvavalle luustolle.

Lasten kuulon suojaaminen on tarpeen meluisissa arjen tilanteissa sekä  konserteissa ja festareilla. Paras tapa suojata lasten kuulo haitalliselta melulta on kuitenkin välttää lapsen joutumista meluisiin tilanteisiin. Kuulonsuojainta hankkiessa kuluttajan on syytä varmistaa, että tuotteessa on CE-merkintä ja tuotteen mukana on suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Käyttöohjeessa pitää olla tuotteen tyyppitarkastaneen ilmoitetun laitoksen nimi, osoite ja tunnusnumero sekä tuotteessa ja käyttöohjeessa viittaus standardiin EN 352.

Viranomaiset eivät tarkasta ennakkoon henkilönsuojainten turvallisuutta. Toiminnanharjoittajat, eli tuotteiden valmistajat, jakelijat ja jälleenmyyjät vastaavat tuotteiden turvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta. Tukes kehottaa toiminnanharjoittajia perehtymään henkilönsuojaimia koskeviin vaatimuksiin ja huolehtimaan, että markkinoilla on vain vaatimustenmukaisia tuotteita ja että tuotteiden mukana on asianmukaiset käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Suojaimen vaatimustenmukaisuutta osoittavat asiakirjat, kuten EY-tyyppitarkastustodistus ja EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus, on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle. Tukesin verkkosivuilta löytyy tarkempaa tietoa henkilönsuojaimia koskevista vaatimuksista.

Lisätietoja:

tuoteturvallisuusinsinööri Katri Sihvola, puh. 029 5052 197, [email protected]

Lue lisää Tukesin verkkosivuilta:  henkilönsuojaimet

Tukesin Turvallinen arki lapselle –teemaviikkoa vietetään 13-19.11.2014
Teemaviikon avoin keskustelutilaisuus Pasilassa, Ratapihankatu 9:n auditoriossa ke 19.11. klo 10-11.30 – tervetuloa!


Asiantuntijat päivystävät ja vastaavat lasten turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin Tukesin Facebook-sivulla  ke 19.11. klo 12-15.

Seuraa Tukesia somessa:

Twitter: @tukesinfo
Facebook: turvallisuusjakemikaalivirasto
LinkedIn: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto”

Tillbaka till toppen