Hoppa till innehåll

Miljö- och kemikaliesäkerhetstillstånd till varmförzinkningsanläggningen som byggs i Lundo

Utgivningsdatum 26.6.2023 9.21
Nyhet

Regionförvaltningsverkets och Tukes gemensamma meddelande: Regionförvaltningsverket i Södra Finland och Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har beviljat miljö- och kemikaliesäkerhetstillstånd för Aurajoki Oy:s varmförzinkningsanläggning i Lundo. Tack vare lagändringen behandlades för första gången två tillstånd för samma aktör med tidsmässig samordning av båda myndigheterna.

Lagen om samordning av vissa miljötillståndsförfaranden gör det möjligt för den som ansöker om tillstånd att samtidigt inleda och behandla flera tillstånd elektroniskt enligt principen om en enda kontaktpunkt. Syftet med lagen som trädde i kraft 1.9.2020 är att göra behandlingen av sökandens tillståndsärenden smidigare och snabbare.

Aurajoki Oy:s nya varmförzinkningsanläggning har nu beviljats miljötillstånd samtidigt som tillståndsbeslutet om hantering och lagring av kemikalier. För första gången behandlade Regionförvaltningsverket i Södra Finland och Tukes tillstånden i samarbete med varandra.

Målet med miljötillståndet är att minimera miljökonsekvenserna

Miljötillståndet som beviljats för drift av varmförzinkningsanläggningen motsvarar principerna för bästa tillgängliga teknik för bearbetning av järnmetaller (BAT), vars syfte är att minimera anläggningens miljökonsekvenser.

I tillståndet ställs det krav på reningen av processutsläpp i luften och gränser för halterna av vissa ämnen, och för att förhindra utsläpp förutsätts det att dagvattnet på anläggningsområdet ska kontrolleras regelbundet.

Villkor för beredskapen i kemikaliesäkerhetstillståndet

Tukes kemikaliesäkerhetstillstånd gäller förutseende av risker för storolyckor och av andra faror som orsakas av kemikalier, samt hanteringen under driften. Det kemikaliesäkerhetstillstånd som beviljats verksamheten vid Aurajoki Oy:s anläggning förutsätter att företaget identifierar och hanterar riskerna för storolyckor och andra risker relaterade till kemikalier som är till fara för människor, egendom eller miljön.

För att hantera kemikalieriskerna ska företaget ha tillräcklig teknisk och administrativ beredskap för att förebygga olyckor eller begränsa konsekvenserna. I beredskapen ska man också beakta räddningsåtgärder i en olyckssituation, såsom tillgängligheten till farliga objekt, brandskyddet i byggnader eller tillgång till och insamling av släckvatten. Villkoren för det här har ställts i kemikaliesäkerhetstillståndet som Tukes beviljat.

Samarbetet gjorde tillståndsprocessen smidigare

Tillståndsmyndigheterna som samarbetade upplevde det som positivt att behandla tillståndsärenden på ett nytt sätt, enligt den så kallade principen om en enda kontaktpunkt.

”Vi har nu för första gången fått värdefull erfarenhet av att samordnat handlägga miljötillståndsanseökningar, och allt har gått bra. Vi vid regionförvaltningsverket är den samordnande myndigheten och vi koordinerar processen", berättar miljörådet Anna Laiho från Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Överinspektör Miska Perkkiö från Tukes kompletterar:

”Samordningen av behandlingen av miljötillstånd och kemikaliesäkerhetstillstånd gick bra ur myndighetsperspektiv. De viktigaste fördelarna med den första samordnade processen var att handläggningen av ansökningarna samordnades tidsmässigt och att tillståndsvillkoren var enhetliga.”

Mer information

Miljötillstånd:

  • Miljöråd Anna Laiho, Regionförvaltningsverket i Södra Finland, anna.laiho(at)avi.fi, tfn 0295 016 368.

  • Miljötillståndsbeslutet finns till påseende i tillståndsinformationstjänsten:  ylupa.avi.fi

Kemikaliesäkerhetstillstånd:

Förfarande Samordning av miljötillståndsförfaranden (på finska, ymparisto.fi)

Tillbaka till toppen