Hoppa till innehåll

Tukes utredde hur säkra nya leksaker som säljs på loppmarknader med självbetjäning – det fanns till och med farliga leksaker till salu

Mediatiedote
Utgivningsdatum 15.6.2023 7.27 | Publicerad på svenska 15.6.2023 kl. 9.41
Pressmeddelande

Populariteten för loppmarknader med självbetjäning har under de senaste åren ökat stadigt i Finland. Samtidigt har det blivit allt vanligare att loppmarknader har blivit som små leksaksbutiker som säljer nya leksaker. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) upptäckte under sin tillsyn att till och med farliga leksaker fanns till salu på en del av dessa försäljningsställen.

Tukes genomförde under år 2022 ett projekt för övervakning av nya leksaker som säljs på loppmarknader, under vilket experterna besökte över 25 loppmarknader runt om i Finland. För tillsynsprojektets tester skaffade Tukes nya leksaker i förpackningar på försäljningsställen där det i princip endast fanns nya varor till salu. 

Tillsynen visade att vissa företag eller personer säljer nya leksaker på flera loppmarknader på regional eller nationell nivå.

- Det var uppenbart att det handlade om näringsverksamhet, det vill säga att köpa produkter för att sälja dem vidare, säger överinspektör Anja Merenkivi. 
- Vi ingrep alltså inte mot enskilda leksaker som fanns på privatpersoners enskilda försäljningsställen.

Av de prover som skaffats valde Tukes ut sju leksaker för närmare undersökningar i ett projekt som genomfördes förra året. Flest brister hade de undersökta leksakerna i påskrifterna. Säljarna tillhandahöll inte för någon av de undersökta leksakerna de handlingar som lagstiftningen förutsätter, till exempel EG-försäkran om överensstämmelse, trots att Tukes begärde om dessa.

Tukes levererade sex leksaker till ett laboratorium för testning. Endast en av de testade leksakerna klarade testerna med klara papper. På grund av risken för kvävning förkastades två mjuka leksaker, från vilka små delar lossnade samt två sugkoppsbössor ur vilka sugkopparna lossnade. De förkastade leksakerna omfattade också ett leksaksvapen med för mycket bly i lödningarna. Leksaksvapnet förkastades dessutom på grund av att det var förpackat i en alltför tunn förpackningspåse som kunde ha orsakat en risk för kvävning.

Tips för att köpa leksaker från loppmarknader

Utan laboratorietester är det utmanande att bedöma leksakernas säkerhet. Konsumenterna kan dock kontrollera leksakernas förpackningspåskrifter eller förpackningar för att bedöma säkerheten när de fattar sitt köpbeslut. 

- Om tillverkaren eller säljaren inte har sett till att påskrifterna är korrekta, kan man undra om det är något fel på leksaken också, säger Merenkivi.

När du köper leksaker från loppmarknader eller andra platser är det lätt att säkerställa att åtminstone följande information finns på leksaken:

  • uppgifter om tillverkaren och importören, om tillverkaren befinner sig utanför EU, till exempel i Fjärran Östern
  • produktens individuella identifieringsinformation (till exempel serienummer).
  • CE-märkning.

Dessutom ska leksakerna vid behov ha:

  • varningsmärkningar, till exempel åldersgräns
  • även små leksaker som säljs utan förpackning (t.ex. marmorkulor) måste förses med varning
  • instruktioner för användning och skötsel, t.ex. instruktioner för tvätt och rengöring av mjukisdjur

Produkter som säljs i Finland ska ha information både på finska och svenska.

Ytterligare information:

Överinspektör Anja Merenkivi, tfn 0295 052 192, [email protected]

Leksaker på på farliga produkter webbplatsen:

Säkerhets- och kemikalieverkets podcast: Lelulaatikko Tellu pelkää pattereita (på finska)
Podcasten: Mitä ihmettä, eivätkö kaikki lelut olekaan turvallisia (på finska)

Tillbaka till toppen