Hyppää sisältöön

Tukes selvitti itsepalvelukirpputoreilla myytävien uusien lelujen turvallisuutta – Myynnissä oli jopa vaarallisia leluja

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 15.6.2023 7.27
Tiedote

Itsepalvelukirpputorien suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina jatkuvasti. Samaan aikaan on yleistynyt ilmiö, jossa kirpputoreista on tullut kuin pieniä lelukauppoja, joissa myydään uusia leluja. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) havaitsi valvonnassaan, että osassa kyseisistä myyntipaikoista oli myynnissä jopa vaarallisia leluja.

Tukes toteutti vuoden 2022 aikana kirpputorilla myytävien uusien lelujen valvontaprojektin, jonka aikana asiantuntijat kiersivät yhteensä yli 25 kirpputoria ympäri Suomen. Valvontaprojektia varten Tukes hankki uusia pakkauksissa olevia leluja näytteiksi myyntipaikoilta, joissa oli selkeästi myynnissä lähtökohtaisesti vain uutta tavaraa.


Valvonnassa kävi ilmi, että jotkut yritykset tai henkilöt myyvät uusia leluja usealla kirpputorilla alueellisesti tai maanlaajuisesti.
- Näissä oli selvästi kyse elinkeinotoiminnasta eli oli hankittu tuotteita tarkoituksena myydä niitä eteenpäin, ylitarkastaja Anja Merenkivi sanoo.
- Emme siis puuttuneet yksityishenkilöiden myyntipisteillä olleisiin yksittäisiin leluihin.


Viime vuonna toteutetussa projektissa Tukes valitsi hankituista näytteistä seitsemän lelua tarkempiin tutkimuksiin. Tutkituissa leluissa eniten puutteita oli merkinnöissä. Myyjät eivät toimittaneet yhdestäkään tutkitusta lelusta lainsäädännön edellyttämiä asiakirjoja, kuten EY-vaatimustenmukaisuusvakuutusta, vaikka Tukes niitä pyysi.


Tukes toimitti kuusi lelua laboratorioon testattavaksi. Vain yksi testautetuista leluista läpäisi testit puhtain paperein. Tukehtumisvaaran vuoksi hylättiin kaksi pehmolelua, joista irtosi pieniä osia sekä kaksi imukuppipyssyä, joista imukupit irtosivat. Hylätyissä leluissa oli mukana myös leluase, jonka juotoksissa oli liikaa lyijyä. Leluaseen hylkäämiseen vaikutti lisäksi se, että se oli pakattu liian ohueen pakkauspussiin, joka olisi voinut aiheuttaa leikkijälle tukehtumisvaaran.

Vinkkejä lelujen ostamiseen kirpputoreilta

Lelujen turvallisuutta on haastavaa arvioida ilman laboratoriotestejä. Lelussa tai sen pakkauksissa olevien merkintöjen tarkastaminen on kuitenkin yksi keino, jonka avulla kuluttajat voivat ostopäätöstä tehdessään arvioida asiaa.
- Jos valmistaja tai myyjä ei ole huolehtinut merkintöjen oikeellisuudesta, voi pohtia, onko lelussakin jotain vikaa, Merenkivi sanoo.


Kun ostat leluja kirpputoreilta tai muualtakin, on helppo varmistaa, että lelusta löytyy ainakin seuraavat tiedot:

  • valmistajan ja maahantuojan tiedot, mikäli valmistaja on EU:n ulkopuolella, esim. Kaukoidässä
  • tuotteen yksilöllinen tunnistetieto (esim. sarjanumero)
  • CE-merkintä.

Lisäksi leluissa tulee tarvittaessa olla:

  •  varoitusmerkinnät, kuten ikärajoitus

          o    myös pienissä, myös pienissä, pakkaamattomina myytävissä leluissa (esimerkiksi marmorikuulat) on oltava varoitus kiinnitettynä

  • käyttö- ja hoito-ohjeet, esim. pehmolelujen pesu- ja puhdistusohjeet

Suomessa myytävissä tuotteissa tiedot pitää olla suomeksi ja ruotsiksi.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Anja Merenkivi, 0295 052 192, [email protected]

Lelut vaaralliset tuotteet verkkosivuilla:

Tukesin podcast: Lelulaatikko Tellu pelkää pattereita
SFS:n podcast: Mitä ihmettä, eivätkö kaikki lelut olekaan turvallisia

 
Sivun alkuun