Utrustningen har betydelse inom hobbyverksamhet med hästar – kontrollera följande innan du stiger upp i sadeln
Är din utrustning i skick, sitter din hjälm rätt och vet du hur säkerhetsvästarna verkligen fungerar? Tukes har sammanställt ett aktuellt informationspaket för hästentusiaster om utrustningens säkerhet.
Tukes uppmuntrar ryttare att se till att deras ridutrustning är i skick. I olyckssituationer kan de vara av avgörande betydelse för säkerheten. Hästen är ett stort djur med tendens att fly, och ibland inträffar olyckor även om saker och ting i övrigt hade förutsetts väl. Utöver användning av skyddsutrustning kräver hobbyverksamhet med hästar och ridning mycket kompetens, skicklighet och balans.
Hjälmen kan vara räddningen – men bara om den sitter ordentligt
En bra ridhjälm skyddar huvudet endast om den är ordentligt fastsatt och i skick. I utredningen av olycksfall visar det sig ibland att den skadade har använt en urgammal hjälm som inte ger tillräckligt skydd och då kan skadorna vara allvarligare. Ibland har hjälmen varit av fel storlek eller modell, eller så har den varit så dåligt fastsatt att den faller av före ryttaren.
Beakta följande vid användning av hjälm:
- Köp alltid hjälmen som ny och byt den till en ny enligt tillverkarens anvisningar. Rekommenderat bytesintervall är cirka 2–5 år.
- Säkerställ att hjälmen är av lämplig storlek och att den är ordentligt fastsatt.
- Använd hjälm förutom vid ridning även vid longering av hästar, vid presentation av hästar från marken (bl.a. hästutställningar) samt vid lastning.
- Vi rekommenderar användning av hjälm även vid skötsel av hästar. Hjälmar enligt standarden för ridhjälm EN 1384 lämpar sig också för skötsel och hantering av hästar.
Läs mer om ridhjälmar i våra tidigare meddelanden:
Ridhjälmen har stor betydelse för att förebygga skador - Kontrollera hjälmens skick och fästning alltid före ridning
Tukes lät testa 11 ridhjälmar – nio hjälmar drogs bort från marknaden på grund av säkerhetsbrister
Säkerhetsstigbygel kan vara till hjälp vid fall
Syftet med olika säkerhetsstigbyglar är att frigöra ryttarens fot från stigbygeln vid fall. Den farligaste situationen är när en ryttare fastnar i stigbygeln och släpas i den bland den galopperande hästens hovar. Säkerhetstigbyglarna har olika mekanismer; gummiband, magneter m.m. som ger efter vid fall. Vid användning av stigbyglar är det viktigt att beakta lämpliga ridskor. Slätbottnade ridskor med klack lossnar bäst från stigbygeln. Det lönar sig inte att använda för små stigbyglar i förhållande till skostorleken, dvs. i stigbygeln måste det finnas lite utrymme utöver skon.
Använd endast skyddsväst avsedd för hästsport
Enligt Tukes observationer har västar som tillverkats för motorcykelbruk sålts som säkerhetsvästar för ridning och travsport. I västar för motorcyklister har man inte nödvändigtvis beaktat särdragen i ridning och travsport, och därför rekommenderar Tukes att man väljer en säkerhetsväst som tillverkats för just detta bruk. Säkerhetsvästar enligt standarden EN 13158 är avsedda för ridning och travsport.
Utöver de traditionella säkerhetsvästarna säljs också västar med automatisk uppblåsning. Västarna med automatisk uppblåsning är planerade som skydd vid fall från hästryggen, och för att utlösas kräver västarna en ryckning eller annan snabb rörelse. Eftersom västar med automatisk uppblåsning kräver en snabb ryckning skyddar de inte mot överraskande stötar utifrån, såsom sparkar av en häst. Tukes har också kännedom om en farlig situation där ryttarens väst med automatisk uppblåsning fastnade i sadeln när hästen föll varmed ryttaren på så sätt inte kunde komma undan hästen som föll.
Kontrollera följande innan du använder en väst med automatisk uppblåsning:
- Se till att gaspatronen i västen med automatisk uppblåsning är ordentligt fastsatt i västen
- Prova att en väst som fästs på sadeln lossnar lätt från sadeln och att fästmekanismen inte fastnar t.ex. om den hamnar i fel position. Om det är möjligt att fästa västen i sadeln så att mekanismen fastnar, ska man inte använda västen.
- Kontrollera i bruksanvisningen vad tillverkaren säger om minimihöjden för användning av västen. Om västen används på en lägre häst hinner den sannolikt inte upplösas.
- Läs i bruksanvisningen vad tillverkaren berättar om användningsförhållandena för västen och gaspatronen, såsom temperatur. Alla gaspatroner fungerar till exempel inte i kalla förhållanden.
Även hästarnas utrustning spelar roll – fäst uppmärksamhet vid bettets skick
Vi påminner hästentusiaster om att även skicket på hästens bett borde kontrolleras. För några år sedan utredde vi riskerna i anslutning till s.k. cylinderbett. Som nya tål cylinderbett mycket stora dragkrafter, men enligt våra observationer kan rester av foder och salt hamna in i dem medan de används, vilket med tiden gör att bettet oxiderar. Detta ökar risken för att bettets delar lossnar från varandra. Användningen av cylinderbett kräver alltså omsorgsfull rengöring och uppföljning av deras skick.
Läs närmare observationer om utredningen:
Risker vid användning av slitna cylinderbett - Nya bett konstaterades hållbara vid tester