Hoppa till innehåll

Vältä kaasuonnettomuudet – tarkista ja huolla laitteet ennen käyttöönottoa!

Tukes
Julkaisuajankohta 27.5.2015 10.06
Tiedote

Huoltamattomat ja vikaantuneet nestekaasulaitteet tai niiden huolimaton käyttö ovat aiheuttaneet vuosittain useita onnettomuuksia ja vaaratilanteita erityisesti kesämökeillä. Kaasuonnettomuuksissa on kuollut kymmenen viime vuoden aikana 15 ihmistä.  Onnettomuuksia voi ehkäistä käyttämällä laitteita oikein ja huolehtimalla niiden kunnossapidosta, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). 

Näin käytät nestekaasua turvallisesti: noudata käyttöohjeita, sijoita kaasupullo ja -laitteet oikein, tarkista laitteiden toimintakunto ennen käyttöönottoa, vie viallinen laite huoltoon ja huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta käyttäessäsi kaasulaitteita sisätiloissa.

Käyttöohjeissa kerrotaan kaasulaitteiden oikeasta sijoittamisesta ja käytöstä. Kaasulämmitintä tai kaasujääkaappia ei saa sijoittaa samaan tilaan, jossa nukutaan. Ulkokäyttöön tarkoitetun laitteen käyttö sisätiloissa on hengenvaarallista. Tukes suosittelee myös, ettei useita kaasulaitteita käytettäsi yhtä aikaa pienissä tiloissa häkävaaran vuoksi. Nestekaasupulloa ei pidä sijoittaa lähelle lämmönlähteitä, kuten tulisijaa. Pienissä rakennuksissa kaasupullo on turvallisinta sijoittaa ulos.


Kaasulaitteen letkun kunto ja liitosten tiiviys kannattaa tarkistaa ennen ensimmäistä käyttökertaa. Taivuttele letkua varmistaaksesi, ettei siinä ole murtumia. Hapertunut letku on syytä vaihtaa uuteen. Liitosten tiiviyden voit tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos syntyy kuplia, liitokset vuotavat ja ne täytyy kiristää. Kaasuletku kannattaa vaihtaa noin viiden vuoden ja paineensäädin noin kymmenen vuoden välein.  Jos kaasulaitteessa on toimintahäiriöitä, ota heti yhteyttä hyväksyttyyn kaasuasennusliikkeeseen.  Luettelo hyväksytyistä liikkeistä löytyy Tukesin verkkosivulta.  


Kaasulaitteet tarvitsevat oikein toimiakseen riittävästi palamisilmaa. Sen vuoksi on tärkeää, ettei mökin tai matkailuajoneuvon ilmastointiaukkoja tukita edes kylmällä säällä. Jos palamisilmaa ei ole riittävästi, syntyy myrkyllistä häkäkaasua. Tarkkaile kaasulaitteen liekin väriä: hyvin palava kaasuliekki on sininen ja liekin keskusta sinivihreä. Jos liekin kärjet ovat keltaiset, poltin ei saa riittävästi ilmaa ja syntyy häkävaara.

Palovaroitin on pakollinen varuste myös vapaa-ajan asunnossa. Tulipalon varalle kannattaa hankkia sammutusvälineitä ja opetella niiden käyttö. Hyviä sammutusvälineitä ovat sammutuspeite, käsisammutin, puutarhaletku, vedellä täytettävä sankoruisku tai suuriin sammioihin varastoitu kasteluvesi.


Lisätietoja: turvallisuusinsinööri Seppo Huttunen, puhelin 029 5052 471, [email protected] 

  Liite: Muistilista nestekaasun turvalliseen käyttöön

Video:   Näin vaihdat kaasuletkun nestekaasulaitteeseen 


 Video: Katso miltä näyttää vaarallisesti palava kaasuliekki  

Tillbaka till toppen