Fyrverkerier försämrar luftkvaliteten och orsakar buller
Det uppstår mycket partiklar från fyrverkerier. De försämrar tillfälligt luftkvaliteten, särskilt vid årsskiftet i stadsområden där man använder fyrverkerier mycket. HRM och Tukes påminner om att man kan minska de skador som fyrverkeripjäser orsakar genom att följa begränsningar i tid och plats samt genom att undvika rökiga platser.
Fyrverkerier är fina att titta på, men de släpper ut finpartiklar som är skadliga för hälsan i andningsluften.
Att andas in fyrverkerirök är dåligt för hälsan
Fyrverkerier innehåller flera kemikalier och metaller som skapar fyrverkeriernas färgprakt. När kemikalier och metaller slungas ut i luften bildar de finpartiklar som försämrar luftkvaliteten på nyårsnatten, särskilt om det är vindstilla och köldgrader. Vid blåsigt väder späds luftföroreningarna ut snabbare. Helsingforsregionens miljötjänster HRM övervakar luftkvaliteten i huvudstadsregionen, och rök från fyrverkerier vid nyår syns särskilt i luftkvaliteten i städernas centrum i form av förhöjda halter av finpartiklar.
– När det är vindstilla kan halterna av finpartiklar öka väldigt mycket på nyårsnatten, upp till 15–20 gånger det normala. Luftkvaliteten klassificeras som dålig om timkoncentrationen av finpartiklar är 50 mikrogram i timmen. Till exempel i Vanda har vi mätt en timhalt på cirka 180 mikrogram per kubikmeter vid nyår, säger Hanna Manninen, chef för HRM:s luftvårdsenhet.
Röken från fyrverkerier är inte bra för hälsan, och därför bör sådan rök undvikas om det är möjligt. Personer som lider av astma, andra kroniska lungsjukdomar eller kranskärlssjukdomar samt små barn bör titta på fyrverkerier på avstånd. Även kortvarigt höga koncentrationer av partiklar kan förvärra kroniska lung- och hjärtsjukdomar. Små barn kan lättare än friska vuxna få luftvägssymtom av röken, såsom hosta, halsont och rinnande näsa.
– Om man vill titta på fyrverkerier bör man undvika platser där det finns synlig rök nära marken eller där luften luktar rök, råder Manninen.
Fyrverkerier består av flera olika kemikalier
Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) uppskattar att finländarna avfyrar hundratusentals kilo fyrverkerier vid årsskiftet. I antal betyder detta miljoner enskilda fyrverkeripjäser.
– Fyrverkerier innehåller alltid krut som består av svavel, kol och kaliumnitrat. Dessutom används ofta till exempel koppar och strontium i fyrverkerier, säger Jonas Sjelvgren, överinspektör på Tukes.
Färgeffekterna i fyrverkerier skapas med kemikalier. Röd färg kommer från strontium eller litium, grön från barium, lila från en blandning av strontium och koppar, orange från kalcium, gul från natrium, blå från koppar, silver från aluminium, titan eller magnesium.
Det är tillåtet att avfyra fyrverkerier på nyårsafton kl. 18–02
Man kan minska skadorna som orsakas av fyrverkerier genom att avfyra dem på avlägsna och öppna platser och endast på tillåtna tider kl. 18–02 på nyårsafton.
– Fyrverkerier är tillåtna på nyårsafton sex timmar före och två timmar efter årsskiftet. Man ska alltså inte börja smälla så fort man köpt fyrverkerierna, utan man måste invänta höjdpunkten, säger Sjelvgren.
Ett smällande i flera dagar är både förbjudet och oansvarigt. Det är till exempel väldigt svårt för hundägare om det smäller vid oväntade tidpunkter under flera dagar då man inte vet om man vågar gå ut med ett skyggt husdjur. Hundar springer lätt iväg när de blir skrämda av oväntat smällande och då kan de också orsaka fara i trafiken. I många städer är det förbjudet att använda fyrverkerier i centrumområden. Räddningsverken ger närmare information om begränsningarna.
– För fyrverkerier bör man välja en öppen plats långt från byggnader. Man bör läsa bruksanvisningarna noggrant och även kontrollera säkerhetsavstånd i dem på förhand. Den som skjuter fyrverkerier ska använda skyddsglasögon och de rekommenderas även för åskådare, påminner Sjelvgren.
Närmare upplysningar:
-
HRM: Hanna Manninen, chef för luftvårdsenheten, tfn 050 4017 826, [email protected]
-
Tukes: Överinspektör Jonas Sjelvgren, tfn 029 5052 114, [email protected]
-
Halten av finpartiklar i luften i huvudstadsregionen: https://www.hsy.fi/ilmanlaatu-ja-ilmasto/ilmanlaatu-nyt/ilmansaasteiden-pitoisuudet-nyt/?monitor=pm2_5
-
Sprängämnen och fyrverkerier: https://tukes.fi/tietoa-tukesista/usein-kysytyt-kysymykset/usein-kysyttya-rajahteet-ilotulitteet-patruunat-ja-ruuti
-
Fyrverkeriernas funktion och pyromassorna som de innehåller: https://tukes.fi/tuotteet-ja-palvelut/rajahteet-ilotulitteet-patruunat-ja-ruuti/ilotulitteen-toiminta-ja-sen-sisaltamat-pyromassat