Usein kysyttyä
-
Panostajan pätevyyskirjan myöntävänä viranomaisena toimii Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Pätevyyskirjan saamiseksi henkilön on suoritettava panostajan kurssi ja siihen liittyvä kuulustelu sekä hankittava riittävä työkokemus. Lisätietoa saa työsuojelun verkkosivuilta.
-
Ilotulitusvälineitä saa pääsääntöisesti käyttää vain uutenavuotena kuusi tuntia ennen vuodenvaihdetta ja kaksi tuntia sen jälkeen sekä erillisellä ilmoituksella, joka tehdään käyttöpaikan pelastusviranomaiselle. Joillain paikkakunnilla ilotulitteiden käyttö on sallittua myös esimerkiksi kesän päättyessä ns. huvilakauden päättäjäisissä. Tiedon sallituista ilotulitteiden käyttöajankohdista saat kuntasi järjestyssäännöistä tai kysymällä paikkakuntasi pelastuslaitokselta tai poliisilta.
Sallittuina käyttöajankohtinakaan ilotulitetta ei kuitenkaan saa ampua seuraavissa tapauksissa:
- jos tulite ei ole ehjä
- jos tulitteen sytytyslanka ei näy kunnolla
- jos tulilanka on kastunut eikä syty kunnolla
- jos et ole aivan varma, miten tuotetta käytetään
- jos olet alaikäinen
- jos sinulla ei ole suojalaseja
- jos olet humalassa.
-
Raketin rakenne
- muovinen kärkikartio
- pahvihylsy runkona
- efektipillerit (mustaruuti + värikemikaalit)
- hajotuspanos, joka levittää ja sytyttää efektit
- puukeppi lennon vakautukseen ja raketin lähetykseen
- raketin ajomoottori mustaruutia
- turvatulilanka raketin sytytykseen
- turvatulilangan suojahylsy, irrotetaan käyttöpaikalla
Ilotulitepadan rakenne
- putket pakattu pahvirasiaan
- rasian ulkopinta koristepaperia
- tulilanka padan ulkopinnassa (vihreä turvatulilanka, syttyy vain päästä)
- putken sisällä ja putkien välillä pikatulilankaa
Yksittäisen putken rakenne
- putki
- pahvihattu
- efektiputki
- efektiruuti (värit, äänet)
- hajotuspanos (mustaruuti)
- heittopanos (mustaruuti)
- pikatulilanka (siirtää sytyttämisen seuraavaan putkeen)
- pohjakappale (puristettua savea)
-
Ilotulitteita saa säilyttää samassa asuinhuoneistossa enintään viisi kiloa (pyromassan määrä). Säilytystilana pitää olla lukittu kaappi tai lukittu tila. Tilan pitää olla kuiva, eikä se saa olla normaalia huoneenlämpöä kuumempi. Ilotulitteita ei saa varastoida lähellä lämmönlähdettä, eikä avotulta saa käsitellä ilotulitepakkausten lähellä.
Lisäksi on kiellettyä säilyttää ilotulitteita ullakoilla, kellarikomerossa tai muissa yhteisissä tiloissa, joita on esimerkiksi kerrostaloissa ja rivitaloissa.
Vuodenvaihteesta käyttämättä jääneet ilotulitteet voit säilyttää näin, jolloin ne eivät mene pilalle. Ilotulitteille ei ole määrätty ”parasta ennen” -päivää.
-
Hätäraketteja ei saa käyttää kuin todellisessa hätätilanteessa. Niiden käyttäminen ilotulituksessa on kiellettyä. Viranomaisten luvalla järjestetään joillain paikkakunnilla kuitenkin erityisiä tilaisuuksia, joissa voidaan ampua myös hätäraketteja. Näistä tilaisuuksista kannattaa kysellä veneilyseuroilta.
-
Ei. Älä koskaan korjaile tai parantele ilotulitetta. Ilotulitteen ruuti ja sen apuaineet ovat herkkiä tulelle, iskulle, hankaukselle ja staattiselle sähkölle, jotka kaikki voivat sytyttää ruudin, jos ilotulitetta käsitellään esimerkiksi leikkaamalla, sahaamalla tai poraamalla.
-
Jos ilotulite ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia siitä, kun savuaminen on loppunut. Sen aikana ei saa lähestyä tuotetta, joka ei toiminut tai syttynyt suunnitellusti. Pidä huoli myös siitä, ettei kukaan muu mene ilotulitteen lähelle. Sopiva suojaetäisyys on tuotteessa ilmoitettu varoetäisyys. Palauta toimimaton tuote ostopaikkaan hävitettäväksi. Sitä ei saa jättää roskakatokseen tai roskalaatikkoon. Ilotulitteen myyntipaikan velvollisuus on järjestää viallisten tuotteiden vastaanotto vuodenvaihteen jälkeisinä päivinä.
-
Pakkaa ilotulitteet kotimatkan ajaksi huolellisesti auton takakonttiin, jolloin ne eivät ole esimerkiksi lasten ulottuvilla takapenkillä. Ole erityisen huolellinen uusia patoja kuljettaessasi, sillä ne ovat entistä painavampia ja isokokoisempia. Kuljeta patatyyppisiä tuotteita aina pystyssä.