Mät och följ upp isens bärförmåga ofta och på många olika ställen

Det är särskilt viktigt för en tjänsteleverantör som är verksam på is att känna till isens egenskaper: hur is bildas, hurdan isens struktur är och en hur stark is som bär. 

Isens bärförmåga bedöms alltid på grundval av kärnisen. Kärnis är klar som glas eller stålgrå och har vanligen stora kristaller. Hela isen utgörs sällan av kärnis. Ljus svallis är betydligt svagare än kärnis. Om isen består av två separata islager med luft emellan, kan deras tjocklek inte räknas ihop.

Provbit av is och dess struktur.

Provbit av is och dess struktur (bild Antti Niemi)

 

På våren omvandlas även kärnis till smalstavig pipis, och då kan is som är upp till 30 cm brista utan varning om någon går på den. Smalstavig pipis är som en hög med sugrör.

Tänk utöver på isens tjocklek även på andra faktorer som påverkar isens bärförmåga. Dessa faktorer beskrivs omfattande på finska i FSL:s guide Järki jäällä. Teknologiska forskningscentralen VTT:s finskspråkiga rapport om arbets- och kundsäkerhet på is i naturen innehåller anvisningar om bedömning av isens bärförmåga.

Snöskotersafari på is: Isens tjocklek ska mätas längs hela rutten på isen. I samband med handledningen ska säkerheten vid körning på is betonas och att det är viktigt att följa kön, och dessutom beskriva tydligt vilka risker det medför om man lämnar kön. Till slut ska det säkerställas att varje deltagare har förstått handledningen och de säkerhetsanvisningar som meddelats.

Mätning av is

Det enda sättet att säkerställa isens tjocklek är att mäta den. Planera mätningssättet och mätpunkterna enligt isområdets särdrag, väderförhållanden och det sätt som krävs för verksamheten som planeras på is. Mätningarna görs genom att borra eller såga ett hål i isen och av isens kant bedöma dess struktur och andelen kärnis. 

Det räcker inte med en mätpunkt eller en mätningsgång. Isen ska observeras och mätas på flera olika platser, på hela det isområde som används och under hela verksamhetstiden på isen. Isens styrka kan variera mycket även på ett litet område till exempel på grund av strömmar eller bottens kvalitet. När mätningar görs tillräckligt nära varandra och upprepade gånger på samma platser kan man observera de lokala variationerna i isens tjocklek. 

Anteckna mätningssätt, mätningsfrekvens och mätpunkter i säkerhetsdokumentet. Det är även bra att anteckna mätresultaten som gäller isen, för att man med hjälp av den ska kunna följa upp hur isläget utvecklas. Bokföringen är även användbar under följande vintrar. 

Mätningar ska göras i synnerhet när

  • temperaturen under de senaste 10 timmarna har stigit över 10˚ C
  • lufttemperaturen under de senaste 10 timmarna har varit över 0˚ C
  • vinden har tilltagit mycket under de senaste dagarna (över 14 m/s).

Isens bärförmåga i tjänster; Isens styrka kan variera mycket även på ett litet område, Tjänsteleverantören ska säkerställa att isen är tillräckligt stark på hela det område där man kommer att röra sig, Isens bärförmåga förbättras genom underhåll, 10 cm kärnis är minimitjockleken för en trygg tjänst på is.