-
Pääjohtajan katsaus ja vuoden kohokohtia
Pääjohtaja Tomi Lounema: "Vastuullisuuden huomioon ottaminen on järkevää tekemistä. Siksi siitä ei ole tarpeen luistaa vaikeinakaan aikoina, vaan päinvastoin."
-
Me olemme Tukes
Olemme turvallisuusviranomainen, jonka tavoite on tehdä Suomesta turvallisempi elää ja toimia. Vuonna 2024 Tukesissa oli vuonna 271 asiantuntijaa ja viisi yksikköä: kemikaalit, teollisuus, tuotteet, tieto ja kehitys sekä FINAS-akkreditointipalvelu.
-
Tukesin olennaiset YK:n kestävän kehityksen tavoitteet
Tunnistimme 17 tavoitteen joukosta viisi päätavoitetta ja kuusi alatavoitetta, jotka ovat keskeisiä Tukesin toiminnan kannalta. Laaja toimintakenttämme mahdollistaisi useammankin tavoitteen huomioimisen, sillä edistämme vastuullisuutta monilla eri toimialoilla sekä kuluttajien keskuudessa.
-
Työympäristön turvallisuus ja henkilöstön hyvinvointi
Työtyytyväisyys ja kokemus työpaikan oikeudenmukaisuudesta pysyivät edellisvuoden tasolla, ja sairauspoissaolot vähenivät. Koulutuspäivien määrä säilyi korkealla tasolla, ja kehitimme osaamistamme mm. tekoälyn käytössä.
-
Luotettava ja turvallinen infrastruktuuri sekä innovointi
Valvoimme vuonna 2024 laajasti tuotteiden, palvelujen ja teollisen toiminnan turvallisuutta eri toimialoilla. Yhtenä uutena keinona lasten turvallisuusviestintään otimme käyttöön Tuke-lastenturvallisuushahmon. Laadimme Tukesille myös uuden vastuullisuusohjelman, joka ohjaa vastuullisuustyötämme tulevina vuosina.
-
Luonnonvarojen kestävä ja tehokas käyttö
Edistimme luonnonvarojen kestävää käyttöä lupakäsittelyllä, valvonnalla ja viestinnällä. Poistimme markkinoilta mm. PFAS-yhdisteitä sisältävää kosmetiikkaa ja tuimme yrityksiä ottamaan haltuun talousvesituotteiden uudet vaatimukset.
-
Ympäristön kannalta kestävä kemikaalien ja jätteiden käsittely
Otimme käyttöön prosessiturvallisuusjärjestelmän kemikaalilaitosten turvallisuuden parantamiseksi ja järjestimme koulutusta kestävästä kasvinsuojelusta. Selvitimme myös jätekemikaalien käsittelyn ja luonnonilmiöihin varautumisen käytäntöjä teollisuuskohteissa.
-
Ilmastopäästöjen vähentäminen
Vähensimme matkustamisen ilmastopäästöjä sekä otimme työsuhdepyörät aktiiviseen käyttöön. Päivitimme hankintaohjeet niin, että vastuullisuuskriteerit sisältyvät tulevaisuudessa hankintojen suunnitteluun, kilpailutukseen ja seurantaan.
-
Yhteistyö ja vuorovaikutus
Kansalaiset ja sidosryhmät arvioivat toimintaamme myönteisesti ja pitivät meitä luotettavana ja asiantuntevana viranomaisena. Teimme yhteistyötä laajasti eri toimijoiden kanssa esimerkiksi webinaarien, auditointien ja kehittämishankkeiden kautta.