Kesäloman kemikaalit

Kesäloma! Silloin nautitaan valosta ja lämmöstä, saunotaan ja uidaan sekä oleillaan luonnossa. Kyllä Suomen kesä on mahtava!

On kuitenkin tilanteita, jolloin kesäisten nautintojen saavuttamiseen kaivataan apua kemikaaleista. Metsä kuhisee hyttysiä, juotava vesi kaipaa varmuuden vuoksi puhdistamista, muurahaisia risteilee keittiössä, ja hiirulainenkin näytti livahtavan ruokakomeroon. Näihin tilanteisiin on mahdollista saada apua biosidivalmisteista. Auringon uhatessa polttaa herkän hipiän, pelastus löytyy puolestaan aurinkovoiteista.

Ei siis kesälomaa ilman kemikaaleja?

Kannattaisi kuitenkin pohtia, voisiko omaa kemikaalikuormitusta yrittää keventää vähentämällä kemikaalien käyttöä tai miettimällä niille vaihtoehtoisia konsteja? Ei ole järkevää kuorruttaa itseään tarpeettomalla kemikaalikerroksella tai kuormittaa luontoa haitallisilla aineilla!

Hyttyset

Hyttynen

Neljä kysymystä hyttyskarkotteista…

1. Onko hyttyskarkotteiden käyttö täysin turvallista?

Kaikilla Suomessa myytävillä hyttyskarkotteilla täytyy olla Tukesin hyväksyntä. Tukes arvioi sille toimitetun tutkimusaineiston perusteella niihin mahdollisesti liittyvät terveys- ja ympäristöriskit. Markkinoille hyväksytään vain tuotteet, jotka ovat kyllin turvallisia – käyttöohjeen mukaan käytettyinä.

Tukesin hyväksymän tuotteen tunnistaa pakkauksessa olevasta lupanumerosta. Pakkauksesta löytyy myös kaikki välttämätön tieto turvalliselle käytölle. Kiinnitä huomiota myös mahdollisiin, käyttöohjeessa oleviin käytön rajoituksiin. Esimerkiksi lapsille saattaa olla käyttöön liittyviä rajoituksia. 

2. Mitä tuotteita kannattaa ostaa?

Sekä kaupasta että verkosta ostettaessa kannattaa tarkastaa, että pakkauksessa on Tukesin lupanumero. Sillä tavoin voit varmistua siitä, että valmiste on turvallinen käyttöohjeiden mukaan käytettynä. Älä siis osta hyttyskarkotteita ulkomailta, ellei niissä ole Tukesin lupanumeroa, sillä muiden kuin Tukesin hyväksymien valmisteiden käyttö Suomessa on kiellettyä. 

3. Onko jotain, jota kannattaa ottaa huomioon käyttötilanteessa?

Video: Tapio Korkolainen (ylitarkastaja, kemikaalit: biosidit, hyönteiskarkotteet, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes) 4 min 36 sek

Kun käytät karkotteita iholle, minimoi käsiteltävä pinta-ala. Mitä suuremman osan ihostasi voit peittää vaatteella, sitä parempi. Osaa karkotteista voi annostella myös vaatteille, esimerkiksi hihansuihin ja lakkiin.

Jotkin aineista eivät sovi tekstiileille, koska ne vahingoittavat niitä. Pakkauksen käyttöohjeessa on mainittu mahdollinen tekstiilejä vaurioittava ominaisuus, kuten kaikki muutkin käytössä huomioitavat asiat.

Kaikkia tuotteita koskee se, että silmien ja suun seutua tulee välttää käsittelemästä. Karkotteita ei pidä käyttää tulehtuneella tai vaurioituneella iholla.

Erilaisten savuavien tai höyryävien tuotteiden käyttö on turvallista vain ulkotiloissa ja niin, että savua tai höyryä ei hengitetä suoraan sen lähteestä. Sijoita tuotteet esimerkiksi terassilla niin, ettei kukaan hengitä savua merkittävässä määrin tai pitkiä aikoja. Myös höyryjä, joita synnytetään karkotetyynyjä kuumentavilla laitteilla, on syytä välttää hengittämästä.

4. Ovatko nämä aineet ympäristölle haitallisia?

Osa hyttyskarkotteista on haitallisia ympäristölle ja vaikuttavat siellä pitkäänkin. Siksi on tärkeää, että hävität vanhentuneet, puolityhjät pakkaukset oikein. Älä laita niitä sekajätteisiin tai kaada viemäriin! Ne on toimitettava vaarallisille jätteille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Tyhjät pakkaukset voit kuitenkin laittaa sekajätteeseen.

Jotkut luulevat, että…

hyttyskarkotteita kannattaa tilata EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta – edullisia kun ovat.

He ovat kuitenkin väärässä, sillä…

valmisteen tehoon ja turvallisuuteen liittyvän epävarmuuden ja vastuukysymysten lisäksi hyttyskarkotteiden ja muiden biosidien maahantuonti yksityiseenkin käyttöön EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilattuina on kiellettyä – tulli voi takavarikoida saapuvat tilauserät.

Jos tilaat valmisteita ulkomaisista verkkokaupoista EU:n sisältä, varmista, että niiden käyttö on hyväksyttyä Suomessa. Tunnistat hyväksytyt valmisteet Tukesin lupanumerosta.

Mitä kesälomalaisen pitää tietää biosideista?

hiiri

Biosidit ovat aineita, jotka tappavat tai karkottavat haitallisia eliöitä

  • Bakteereita, viruksia ja muita mikrobeja torjutaan biosideilla. Käsidesiä käyttäessäsi, pintoja desinfioidessasi tai juomavettä puhdistaessasi retkiolosuhteissa käytät biosidivalmistetta.
  • Useat nestemäiset tuotteet, kuten käsitiskiaineet ja maalit, sisältävät biosideja säilyvyyden parantamiseksi.
  • Hyttysmyrkkyjen ja -karkotteiden sekä jyrsijöiden ja tuhohyönteisten myrkyttämiseen käytettävien tuotteiden teho perustuu biosideihin.
  • Puun lahoamista estävät kyllästeet ja veneenpohjissa käytettävät myrkkymaalit ovat myös biosidivalmisteita.

Useilla biosideilla on haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön

  • Terveys- ja ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi biosidivalmisteiden pakkauksissa olevia käyttöohjeita on noudatettava tarkoin.
  • Biosidien haitallisten ominaisuuksien takia niitä sisältävien tuotteiden käyttö on oltava aina perusteltua. Esimerkiksi normaalioloissa käsien ja pintojen desinfiointi kotona on paitsi turhaa myös haitallista.
  • Haitallisia eliöitä tai eläimiä voi torjua usein myös kemikaalittomilla menetelmillä. Esimerkiksi rakennuksen mekaaninen puhdistus vesivahinkosaneerauksessa on joissain tapauksissa riittävän tehokas keino. Sama pätee myös loukkujen käyttöön jyrsijätorjunnassa.
  • Käyttämättä jääneet biosidivalmisteet on toimitettava vaarallisille jätteille tarkoitettuihin keräilypisteisiin.

Biosidituotteen pakkauksessa on esitetty sen turvallinen käyttö

  • Säädösten mukaisen biosidivalmisteen pakkauksessa on oikean annostelun ja turvallisen käytön ohje. Ulkomailta ostetuissa valmisteissa niitä ei välttämättä ole.
  • Tuotteen etiketissä on tarvittaessa varoitusmerkit sekä kuvaus tuotteen vaaraominaisuuksista ja vaaroilta suojautumista kuvaavat lausekkeet.
  • Puunsuojavalmisteiden, hyönteismyrkkyjen ja -karkotteiden, jyrsijämyrkkyjen sekä veneiden myrkkymaalien käytön riskit on oltava viranomaisen arvioimia ja tuotteiden Tukesin ennakkoon hyväksymiä. Näiden tuotteiden pakkauksissa on lupanumero.

Kysy, jos tulee ongelmia biosidivalmisteen käytössä tai haluat lisätietoja tuotteesta

  • Ota ensisijaisesti yhteyttä paikkaan, josta olet valmisteen ostanut. Biosidevalmisteita myyvällä yrityksellä on velvollisuus olla perillä mm. valmisteesta ja sen turvallisesta käytöstä.
  • Pakkauksessa on valmistetta markkinoivan yrityksen yhteystiedot. Voit ottaa yhteyttä siihen osoitteeseen ja kysyä tuotteeseen liittyvistä asioista.
  • Tukesin verkkosivujen kautta on myös mahdollista kertoa valvontaviranomaiselle kokemuksistaan tai esittää biosideihin liittyviä kysymyksiä tämän linkin kautta.

Aurinko armas

Aurinkotuoleja

Pitkän, pimeän ja kolean talven jälkeen meistä suomalaisista tuntuu erityisen mukavalta siirtyä sisätiloista ulos viettämään aikaa ulkona ja nauttimaan auringon lämmöstä.

Ensisijainen suojautumiskeino auringonvalon sisältämää UV-säteilyä vastaan on suorassa auringonpaisteessa oleilun välttäminen. Vaatetusten ja päähineiden käytön ohella aurinkosuojatuotteet ovat hyvä lisä. Kannattaakin käyttää hetki sen miettimiseen, mitkä ovat itselle sopivia keinoja auringon säteilyltä suojautumiseen.

Mitä aurinkosuojatuotteet ovat? 

Auringolta suojautuminen

Video: Terhi Tauriala-Rajala (ylitarkastaja, kemikaalit: kemikaalituotteet, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes) 2 min 59 sek

Aurinkosuojatuotteet ovat UV-suodattimilla varustettuja kosmetiikkavalmisteita, joiden tarkoitus on suojata mm. ihoa UV-säteilyltä.

UV-suodattimia on kahdenlaisia: kemiallisia ja fysikaalisia. Kemiallinen suoja sitoo UV-säteilyn itseensä, kun taas fysikaalinen suoja heijastaa peilin tavoin UV-säteilyn iholta pois. Eli UV-suodattimet estävät UV-säteilyn pääsyn iholle. 

Aurinkosuojatuotteen teho ilmaistaan suojakertoimen avulla (engl. Sun Protection Factor, SPF).  Suojakerroin kertoo sinulle ajasta, jonka voit olla auringossa palamatta.

Esimerkiksi, jos normaalisti palat auringossa 10 minuutissa, niin suojakertoimen 20 ansiosta voit olla auringossa palamatta 10 X 20 = 200 minuuttia (eli 3 tuntia 20 minuuttia). Tämä on kuitenkin yksilöllistä, ja maksimiaikaan ei kannata luottaa. Korkeakaan suojakerroin ei anna 100 %:n suojaa UV-säteilyä vastaan.

UV-suodattimien turvallisuudesta:

Nykyisen tiedon mukaan UV-filttereiden turvallisuudesta ei tarvitse olla huolissaan. Kuluttajien turvallisuutta käsittelevän komission tiedekomitea on arvioinut EU-alueella käytössä olevat UV-suodattimet turvallisiksi, kun niitä käytetään kosmetiikka-asetuksen (1223/2009) liitteessä VI esitettyjen rajoitusten mukaisesti. Mikäli uutta tietoa ilmenisi, voidaan aineiden turvallisuutta arvioida uudelleen.

Tukes valvoo pistokokeilla, että aurinkosuojatuotteet ovat kosmetiikkalainsäädännön mukaisia.

Lisätietoja

Aurinkosuojatuotteet UV-säteilyltä suojautumisessa