Kesäloman kemikaalit

Kesäloma! Sitä on pitkään odotettu, ja pian se on käsillä. Silloin nautitaan valosta ja lämmöstä, saunotaan ja uidaan sekä oleillaan luonnossa. Kyllä Suomen kesä on mahtava!

On kuitenkin tilanteita, jolloin kesäisten nautintojen saavuttamiseen kaivataan apua kemikaaleista. Metsä kuhisee hyttysiä, juotava vesi kaipaa varmuuden vuoksi puhdistamista, muurahaisia risteilee keittiössä ja hiirulainenkin näytti livahtavan ruokakomeroon. Näihin tilanteisiin on mahdollista saada apua biosidivalmisteista. Auringon uhatessa polttaa herkän hipiän, pelastus löytyy puolestaan aurinkovoiteista.

Ei siis kesälomaa ilman kemikaaleja?

Kannattaisi kuitenkin pohtia, voisiko omaa kemikaalikuormitusta yrittää keventää vähentämällä kemikaalien käyttöä tai miettimällä niille vaihtoehtoisia konsteja? Ei ole järkevää kuorruttaa itseään tarpeettomalla kemikaalikerroksella tai kuormittaa luontoa haitallisilla aineilla!

 

 

Neljä kysymystä hyttyskarkotteista…

1. Onko hyttyskarkotteiden käyttö täysin turvallista?

Kaikilla Suomessa myytävillä hyttyskarkotteilla täytyy olla Tukesin hyväksyntä. Tukes arvioi sille toimitetun tutkimusaineiston perusteella niihin mahdollisesti liittyvät terveys- ja ympäristöriskit. Markkinoille hyväksytään vain tuotteet, jotka ovat kyllin turvallisia – käyttöohjeen mukaan käytettyinä.

Tukesin hyväksymän tuotteen tunnistaa pakkauksessa olevasta lupanumerosta. Pakkauksesta löytyy myös kaikki välttämätön tieto turvalliselle käytölle. Kiinnitä huomiota myös mahdollisiin, käyttöohjeessa oleviin käytön rajoituksiin. Esimerkiksi lapsille saattaa olla käyttöön liittyviä rajoituksia. 

2. Mitä tuotteita kannattaa ostaa?

Sekä kaupasta että verkosta ostettaessa kannattaa tarkastaa, että pakkauksessa on Tukesin lupanumero. Sillä tavoin voit varmistua siitä, että valmiste on turvallinen käyttöohjeiden mukaan käytettynä. Älä siis osta hyttyskarkotteita ulkomailta, ellei niissä ole Tukesin lupanumeroa, sillä muiden kuin Tukesin hyväksymien valmisteiden käyttö Suomessa on kiellettyä. 

3. Onko jotain, jota kannattaa ottaa huomioon käyttötilanteessa?

Video: Tapio Korkolainen (ylitarkastaja, kemikaalit: biosidit, hyönteiskarkotteet, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes) 4 min 36 sek

Kun käytät karkotteita iholle, niin minimoi käsiteltävä pinta-ala. Mitä suuremman osan ihostasi voit peittää vaatteella, sitä parempi. Osaa karkotteista voi annostella myös vaatteille, esimerkiksi hihansuihin ja lakkiin.

Jotkin aineista ei sovi tekstiileille, koska ne vahingoittavat niitä. Pakkauksen käyttöohjeessa on mainittu mahdollinen tekstiilejä vaurioittava ominaisuus, kuten kaikki muutkin käytössä huomioitavat asiat.

Kaikkia tuotteita koskee se, että silmien ja suun seutua tulee välttää käsittelemästä. Karkotteita ei pidä käyttää tulehtuneella tai vaurioituneella iholla.

Erilaisten savuavien tai höyryävien tuotteiden käyttö on turvallista vain ulkotiloissa ja niin, että savua tai höyryä ei hengitetä suoraan sen lähteestä. Sijoita tuotteet esimerkiksi terassilla niin, ettei kukaan hengitä savua merkittävässä määrin tai pitkiä aikoja. Myös höyryjä, joita synnytetään karkotetyynyjä kuumentavilla laitteilla, on syytä välttää hengittämästä.

4. Ovatko nämä aineet ympäristölle haitallisia?

Osa hyttyskarkotteista on haitallisia ympäristölle ja vaikuttavat siellä pitkäänkin. Siksi on tärkeää, että hävität vanhentuneet, puolityhjät pakkaukset oikein. Älä laita niitä sekajätteisiin tai kaada viemäriin! Ne on toimitettava vaarallisille jätteille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Tyhjät pakkaukset voit kuitenkin laittaa sekajätteisiin.

Jotkut luulevat, että…

hyttyskarkotteita kannattaa tilata EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta – edullisia kun ovat.

he ovat kuitenkin väärässä, sillä…

valmisteen tehoon ja turvallisuuteen liittyvän epävarmuuden ja vastuukysymysten lisäksi hyttyskarkotteiden ja muiden biosidien maahantuonti yksityiseenkin käyttöön EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilattuina on kiellettyä – tulli voi takavarikoida saapuvat tilauserät.

Jos tilaat valmisteita ulkomaisista verkkokaupoista EU:n sisältä, varmista, että niiden käyttö on hyväksyttyä Suomessa. Tunnistat hyväksytyt valmisteet Tukesin lupanumerosta.