Usein kysyttyä
-
EU:n kosmetiikka-asetusta sovelletaan kosmeettisiin valmisteisiin, jotka on tarkoitettu saatettavaksi markkinoille. EU:n kosmetiikka-asetuksessa ”asettamisella saataville markkinoilla” tarkoitetaan kosmeettisen valmisteen toimittamista yhteisön markkinoille liiketoiminnan yhteydessä jakelua, kulutusta tai käyttöä varten joko maksua vastaan tai maksutta. Lainsäädännön velvoitteet koskevat tältä osin yhtälailla yrityksiä kuin yksityisiä henkilöitäkin.
Kun saippuaa toimitetaan jakelua, kulutusta tai käyttöä varten joko maksua vastaan tai maksutta liiketoiminnan yhteydessä, tulee sen täyttää kosmetiikkalainsäädännön vaatimukset. Jos myyt saippuoita säännöllisesti pieninäkin määrinä, voidaan toiminnan katsoa olevan liiketoimintaa ja näin ollen lainsäädännön velvoitteet on täytettävä.
Lainsäädäntö ei ota tarkempaa kantaa siihen, mikä on tai ei ole kosmetiikkalainsäädännön tarkoittamaa liiketoimintaa, Tukesin valvontaviranomaisena tekemän tulkinnan mukaan kosmetiikkalainsäädännön piiristä rajautuvat pois ne toimijat, jotka valmistavat saippuaa omaan käyttöön tai antavat saippuoita lahjaksi ystävilleen (poislukien liikelahjat). Lisäksi omatekoisen saippuan satunnaisen myynnin yksittäisissä tapahtumissa pieninä määrinä ei katsota olevan liiketoimintaa.
Tällaisia tapahtumia, joissa omatekoisen saippuan pienimuotoista satunnaista myyntiä ei katsota liiketoiminnaksi, voivat olla esimerkiksi koululuokan tai urheiluseurojen järjestämät myyjäiset tai joulumyyjäiset, jos toiminta ei ole säännöllistä ja myytävien saippuoiden määrä on pieni.
Velvoitteiden noudattamista on arvioitava aina tapauskohtaisesti huomioiden mm. toiminnan säännöllisyys ja jaeltavien tuotteiden lukumäärä ja jakelun laajuus. Saippuoiden myynti ja markkinointi omalla toiminimellä on aina liiketoimintaa. Tähän sisältyy myös saippuoiden myynti verkkosivujen kautta tai myymälöissä.
Jos teet saippuoita harrastuksena, Tukes suosittelee, että annat saippuan mukana aina tiedot valmisteen sisältämistä ainesosista. Näin saippuan käyttäjä voi välttää niiden valmisteiden käyttöä, jotka sisältävät hänelle sopimattomia ainesosia esimerkiksi allergioiden vuoksi. Muista myös, että jos saippuan käyttäjä saa tuotteesta oireita, valmistaminen harrastustoimintana ei poista vastuuta ostajaan nähden tälle aiheutuneesta mahdollisesta haitasta tai vahingosta.
Oikeusperusta: EU:n asetus kosmeettisista valmisteista (EY) N:o 1223/2009 2 artikla g alakohta
Yhteenveto tärkeimmistä lainsäädäntöön perustuvista velvoitteista kosmetiikkaa valmistettaessa ja markkinoille saatettaessa joko Suomessa tai muualla Euroopassa:
1) turvallisuusselvityksen laatiminen EU:n ohjeistusten mukaisesti,
2) tuotteen ilmoittaminen komission sähköiseen tietokantaan (CPNP),
3) pakkausmerkintöjen laatiminen sen EU:n jäsenvaltion kansallisen lainsäädännön vaatimusten mukaisesti, jossa valmiste asetetaan loppukäyttäjien saataville (Suomessa Lain kosmeettisista valmisteista 492/2013),
4) kosmetiikka-asetuksen liitteissä II-VI esitettyjen kosmeettisen valmisteen ainesosia koskevien vaatimusten ja rajoitusten noudattaminen,
5) tuotteen valmistamisen hyvää valmistustapaa noudattaen, esimerkiksi tätä koskevan ISO 22716:2007 standardin mukaisesti. GMP-standardi on saatavana myös suomeksi Suomen Standardisoimisliitto SFS:stä (www.sfs.fi) Kts. tarkemmin kohta 3. Mitä kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää.
-
Yksittäisten yrittäjien, työväenopistojen tai niiden kaltaisten toimijoiden järjestämät kosmetiikan valmistuksen kurssit ovat kuluttajille tarjottavia palveluja, ja kurssille osallistuvien kuluttajien turvallisuudesta vastaa palveluntarjoaja. Palveluntarjoajan tulee mm. varmistaa kuluttajapalvelun turvallisuus sekä se, että tarjottavasta kuluttajapalvelusta ei aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle.
Kuluttajaturvallisuuslaki (920/2011)
Palveluntarjoajan velvollisuudet tukes.fissä
Anna osallistujalle tarvittavat turvallisuustiedot
Kuluttajalle pitää antaa kaikki palvelun turvallisuuden kannalta olennaiset tiedot, jotta hän voi arvioida mahdollisuutensa osallistua palveluun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että palveluntarjoaja kartoittaa palvelun sopivuuden kuluttajalle ja käy läpi tarvittavat turvallisuusasiat. Esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä pääsee alkuun kosmetiikkakurssin turvallisuuden suunnittelussa:
- Onko jokin asiakasryhmä, jolle kurssi ei sovi?
- Millaisia tietoja käsiteltävistä aineista on tarpeen antaa ennakkoon, esim. allergisille?
- Millaisia riskejä kurssiin liittyy ja miten näitä ennaltaehkäistään?
- Millaiset perehdytysohjeet tarvitaan? Miten perehdytys suoritetaan (suullisesti, kirjallisesti)?
- Käsitelläänkö laitteita tai aineita, joiden käyttö edellyttää ohjeistusta tai ohjeita? Huomioon on hyvä ottaa esim. kiehuva vesi, kemikaalit, sähkölaitteet ym.
- Miten asiakkaat suojautuvat? Käsineet, hengityssuojaimet, suojalasit, suojavaatteet?
Kurssinpitäjän on siis etukäteen perehdyttävä kurssilla käytettävien raaka-aineiden ominaisuuksiin sekä tunnettava niihin liittyvät mahdolliset riskit kosmetiikkakäytössä ja miten niiltä suojaudutaan.
Mitkä vaatimukset koskevat kurssilla valmistettavaa kosmetiikkaa?
EU:n kosmetiikka-asetuksen vaatimukset eivät koske kaupallisilla tai työväenopiston kursseilla omaan käyttöön valmistettavia kosmetiikkavalmisteita. Kun osallistuja valmistaa kurssin aikana omaan käyttöön kurssilla tarjottavista erilaisista raaka-aineista kosmetiikkavalmisteita kurssilla annettavien ohjeiden mukaan, kyseessä ei ole kosmetiikka-asetuksen mukainen kosmetiikan markkinoille saattaminen.
Valmistajalla tarkoitetaan ihmistä tai yritystä, joka valmistaa, suunnitteluttaa tai valmistuttaa kosmeettista valmistetta ja markkinoi sitä omalla nimellään tai tavaramerkillä. Jos kurssilla tai työpajassa valmistetaan kosmetiikkaa myyntiä tai muuta luovutusta varten tai jos kurssin tarkoituksena on samalla myydä valmistettavat tuotteet, tulee kosmetiikkalainsäädäntö sovellettavaksi. Tällöin myös kaupallisesti toimiva palveluntarjoaja voi olla kosmetiikkavalmisteen EU:n kosmetiikka-asetuksen mukainen valmistaja ja samalla tuotteen vastuuhenkilö. Vastuuhenkilö on vastuussa siitä, että kursseilla valmistettavat valmisteet täyttävät kaikki kosmetiikkalainsäädännön vaatimukset. Kurssille osallistuneesta taas tulee valmistaja, jos hän luovuttaa omissa nimissään valmistamaansa kosmetiikkaa eteenpäin ja toiminta rinnastuu liiketoimintaan. Katso opas Harrastajan korut ja kosmetiikka.
Kurssille/työpajaan osallistuvalle tulisi kertoa etukäteen siitä, että kursseilla valmistettava kosmetiikka on tarkoitettu vain omaan käyttöön ja ottaa esille, jos se ei sellaisenaan ole EU:n kosmetiikka-asetuksen vaatimusten mukaista, eikä sitä voi kaupallistaa tai muutoin jaella ilman tarkempaa turvallisuusarviointia. Kurssin pitäjä voi vapaaehtoisesti teettää kurssilla valmistettavaksi suunnitelluille valmisteille EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaisen turvallisuusarvioinnin asiantuntijalla. Sitä voi samalla käyttää kuluttajaturvallisuuslain edellyttämän palveluntarjoajan huolellisuusvaatimuksen täyttämiseksi.
Jos kursseilla käytetään valmista kosmetiikkaa tai muita tuotteita tai osallistujille lahjoitetaan tuotteita/kosmetiikkaa, tulee niiden olla sovellettavan tuotelainsäädännön mukaisia.
EU:n kosmetiikka-asetus (EY) N:o 1223/2009
Valmistajan määritelmä: EU:n kosmetiikka-asetuksen 2 artiklan 1 kohdan alakohta d)