Turvalliset lelut
Valvo lasten leikkejä.
Lelut ovat tuoteryhmä, jossa turvallisuudelle asetetaan erityisvaatimuksia. Esimerkiksi lelujen sisältämät kemikaalit eivät saa vaarantaa lasten terveyttä, ja näin ollen vaarallisimpien aineiden käyttöä leluissa on rajoitettu tai kielletty. Vaikka lelu täyttäisi lain asettamat vaatimukset, väärinkäytettynä se voi aiheuttaa vaaraa lapselle.
Muistilista lelujen ostajalle
Tarkista, että tuotteessa tai sen pakkauksessa on
- CE-merkintä, valmistajan ja maahantuojan nimi sekä osoite.
- Tarvittavat varoitukset ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.
- Pehmoleluissa pesu- ja hoito-ohjeet.
Yllämainittujen tietojen puuttuminen voi kertoa siitä, ettei lelun valmistaja tai maahantuoja tunne tuotteelle asetettuja velvollisuuksia lelujen turvallisuudesta.
Esimerkkejä vaaralliseksi todetuista leluista ja lastentuotteista löytyy vaarallisettuotteet.fi-sivustolta.
Euroopan ulkopuolelta ostetut lelut eivät välttämättä vastaa eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia. Katso lisätietoja Euroopan ulkopuolelta ostettujen lelujen mahdollisista vaaroista Omalla vastuulla -kampanjan nettisivuilta.
Huomioi ostohetkellä myös nämä asiat
- Alle 3-vuotiaille tarkoitetuissa leluissa ei saa olla eikä siitä saa irrota pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua. Pienten lasten lelujen on oltava erityisen lujia, ja niiden on kestettävä heittämistä ja hakkaamista hajoamatta.
- Tarkista, ettei tuotteesta irtoa helposti tarroja tai muita osia (esim. pehmolelujen silmät, nuppipalapelin nupit, vauvakirjojen osat).
- Tunnista varoituksen ja suosituksen ero: ikärajoituksen (kielletty alle 3-vuotiailta) lisäksi tuotteissa voi olla suositusikämerkintä, esimerkiksi 5+.
- Ikärajoitus perustuu tuotteen turvalliseen käyttöön.
- Ikäsuositus perustuu lapsen valmiuksiin leikkiä kyseisellä lelulla.
- Roolivaatteissa ei saa olla pään alueella pitkiä kiristysnyörejä, joihin lapsi voi kuristua.
- Paristokotelo ei saa olla helposti avattavissa. Esimerkiksi alle 3-vuotiaan leluissa paristokotelo pitää olla kiinnitetty ruuvein. Paristot voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran tai nieltynä sisäelinvaurioita.
- Lelusta lähtevä kova ääni voi vahingoittaa lapsen kuuloa.
- Testaa lelun ääni, jos mahdollista.
- Valitse kahdesta äänilelusta matalammalla äänellä oleva malli.
- Älä osta hajusteherkkään perheeseen hajustettuja leluja. Leluissa on sallittua käyttää tiettyjä hajusteita, mutta ne saattavat silti aiheuttaa hajusteherkälle oireita.
Jos jokin asia mietityttää, kysy lelun turvallisuudesta myyjältä ennen ostopäätöstä.
Huomioitavia asioita kotona uuden lelun kanssa
- Älä anna lapsen leikkiä lelun pakkauksella. Ohuissa muovipakkauksissa on tukehtumisvaara.
- Säilytä pakkauksessa olevat ohjeet ja yhteystiedot.
- Rooliasujen materiaalit voivat olla herkästi syttyviä, jolloin pakkauksessa on oltava merkintä ”Varo avotulta!”. Huomioi tämä käytössä.
- Huolehdi, ettei isommalle lapselle tarkoitettuja leluja ole pienen lapsen ulottuvilla.
- Isompien lasten leluissa on usein pieniä osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran pienemmälle lapselle.
- Erityisesti magneettilelujen kanssa on noudatettava erityistä huolellisuutta, sillä pienet lapset voivat niellä niitä vahingossa. Vahvat magneetit voivat nieltynä aiheuttaa sisäelinvaurioita.
Lelujen kunto pitää tarkistaa säännöllisesti. Poista rikkoutuneet lelut lasten käytöstä.
Muovilelut
Muovi on yleinen lelujen valmistusmateriaali. Vauvoista on mukava imeä ja pureskella puruleluja sekä muita leluja ja tavaroita. Monet lelut on valmistettu muovista, johon on lisätty stabiloivina ja pehmittiminä käytettäviä aineita. Jotkin tällaiset aineet voivat olla haitallisia terveydelle ja ympäristölle.
Leluissa kiellettyjä tai rajoitettuja aineita ovat esimerkiksi eräät muovinvalmistuksessa käytettävät ftalaatit ja bisfenoli A. Ftalaatteja käytetään PVC-muovin (polyvinyylikloridi) pehmittiminä. Osa ftalaateista ja bisfenoli A ovat hormonitoimintaa häiritseviä ja lisääntymiselle vaarallisia aineita.
Liidut, kynät, vesivärit, liimat
Suosi lapsilla vesipohjaisia värejä. Ne ovat turvallisempia kuin liuotinpohjaiset tuotteet, koska osan liuottimista tiedetään vaikuttavan haitallisesti hermostoon. Useimmat lapsille tarkoitetut värit ja liimat ovatkin vesipohjaisia. Vesipohjaisissakin tuotteissa voi kuitenkin olla allergiaa aiheuttavia säilöntäaineita. Valvo aina pienen taiteilijan puuhia, ettei värejä päädy suuhun.
Öljyvärit voivat sisältää myrkyllisiä väriaineita tai vaatia liuottimien käyttöä eivätkä siksi sovellu lapsille. Akryylivärit ovat parempi vaihtoehto isommille lapsille, jotka haluavat maalata ”oikeasti”.
Meikit ja kasvomaalit
Lapselle on hyvä valita lapselle tarkoitettu meikki tai kasvomaali, koska silloin kyseessä olevan valmisteen turvallisuuden arviointi on laadittu juuri tätä käyttäjäryhmää silmällä pitäen.
Lelukosmetiikan, eli lapsille tarkoitettujen meikkien sekä nuken meikkien, on oltava sekä leluvaatimusten että kosmetiikkaa koskevien turvallisuusvaatimusten mukaisia.
Pakkausmerkinnöistä voit tarkistaa esimerkiksi, ettei tuote sisällä lapsellesi sopimattomia ainesosia, eikä valmisteen parasta ennen päivä ole mennyt umpeen. Valmisteessa oleva säilöntäaine ei suojaa valmistetta pilaantumiselta ikuisesti. Noudata tuotteen pakkausmerkintöjä.
Kosmeettisista valmisteista, kuten meikeistä ja kasvomaaleista, pitää löytyä mm. seuraavat suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät:
- tuotteen käyttötarkoitus
- mahdolliset käytössä noudatettavat erityiset varotoimenpiteet
- vähimmäissäilyvyysaika eli ”parasta käytettynä ennen” -ilmaisu tai ”säilyvyys avaamisen jälkeen symboli”
- nimellissisältö
Muita pakollisia pakkausmerkintöjä ovat ainesosaluettelo ”ingredients”, eränumero ja vastuussa olevan yrityksen nimi ja yhteystiedot
Kaikissa kosmetiikkatuotteissa on oltava ainesosaluettelo, jotta käyttäjät tietävät, mistä ainesosista tuote on valmistettu, ja osaavat valita itselleen tai lapselleen sopivan valmisteen.
Väliaikaiset tatuoinnit
Lapsilla kannattaa välttää ylimääräistä kemikaalikuormitusta. Iholle laitettavissa väriaineissa voi olla herkistäviä ainesosia. Herkistyminen on elinikäinen, ja vakavia allergisia reaktioita voi myöhemmin tulla esimerkiksi hiustenvärjäyksen yhteydessä.
Luonnon hennalla tehtyjen tatuointien katsotaan olevan melko turvallisia, mutta myös niiden sisältämille aineille voi herkistyä. Suurimman riskin aiheuttavat ns. mustat hennatatuoinnit, joihin on lisätty parafenyleenidiamiinia (PPD). PPD on herkistävä aine, joka syventää väriä ja tekee tatuoinnista pitkäkestoisemman. Mustassa hennatatuoinnissa PPD on pitkähkön ajan kontaktissa ihon kanssa, ja riski herkistymiselle on suuri. Kosketusallergia voi ilmetä heti tai vasta muutaman päivän kuluttua. Herkistymisen jälkeen seuraava kontakti kyseisen aineen kanssa voi aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion.
Sähköiset lelut ja laitteet
Älä päästä lasta koskaan aukaisemaan sähkölaitetta. Sähkölaitteet voivat sisältää pieniä osia, teräviä reunoja ja jopa jännitteisiä komponentteja, jotka aiheuttavat vaaraa, vaikka virta ei olisikaan kytketty.
Hyvä tietää sähköllä toimivien lelujen kemikaaleista:
- Sähkö- ja elektroniikkalaitteissa, joita myös sähkölelut ovat, on rajoitettu tiettyjen metallien, muovien pehmentimien ja palonestoaineiden aineiden käyttöä. RoHS (Restriction of Hazardous Substances) -lainsäädännön tarkoituksena on suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä sekä vähentää jätteiden haitallisuutta.
- Tietokoneissa ja pelikonsoleissa on yleensä palonestoaineita, jotka lisäävät paloturvallisuutta. Monet palonestoaineet ovat kuitenkin haitallisia terveydelle ja ympäristölle. Kun laitteita käytetään, niistä voi haihtua pieniä määriä palonestoaineita. Riski on suurimmillaan silloin, kun laitteet ovat uusia.
Paristot leluissa
Jos laite toimii paristolla, tarkista, ettei lapsi pysty irrottamaan paristoa itse lelusta. Paristot voivat nieltynä aiheuttaa vakavia ruumiinvammoja, kuten tukehtumisen tai sisäelinten syöpymisen.
Näin kierrätät paristokäyttöiset lelut
- Jos mahdollista, irrota elektroniikkalelusta aina paristot ennen kierrätystä. Vie lelu SER-kierrätykseen.
- Teippaa pariston päät heti, kun poistat pariston käytöstä. Näin ehkäiset oikosulun vaaraa.
- Paristoja ei saa heittää roskiin. Vie paristot keräysastioihin, joita löytyy esimerkiksi useimmista ruokakaupoista.
Hajustetut lelut
Vältä voimakkaasti hajustettuja leluja. Hajustetuista leluista voi vapautua allergisoivia aineita. Tiettyjen allergioita aiheuttavien hajusteiden käyttö on leluissa kielletty, ja sallitut hajusteet on mainittu nimeltä lelupakkauksessa.
Muovailuvahat ja muovailumassat
Anna lapsen leikkiä vain sellaisilla muovailuvahoilla ja -massoilla, jotka on tarkoitettu lapsen leluksi. Valmiit muovailuvahat ja -massat on yleensä valmistettu muovista. Muovailuvaha on tarkoitettu lasten leikkeihin, joten sen sisältämiä kemikaaleja on rajoitettu lailla. Eräät magneettimassat ja vastaavat sen sijaan on usein tarkoitettu aikuisten käyttöön, minkä takia niitä eivät koske yhtä tiukat raskasmetallien rajoitukset kuin leluja.
Kotitekoiset limat
Valvo, mistä aineksista lapset limoja tekevät. Limaleikeissä lasten iho on kosketuksissa kemikaaleihin pitkiäkin aikoja, kun limaa muokataan ja vatkataan käsissä. Lapset valmistavat limoja erilaisilla YouTubesta löytyvillä resepteillä. EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa myytävissä limantekoseteissä voi olla ainesosana booraksia, mikä on luokiteltu EU:ssa lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi.
Vältä ”limalaboratoriossa” näitä aineita:
- Booraksi. Luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi kemikaaliksi. Kemikaalia ei saa olla myynnissä kuluttajille EU:n alueella.
- Boorihappo. Kemikaalia löytyy pieniä pitoisuuksia esimerkiksi piilolinssinesteistä. Boorihappo on myös luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi kemikaaliksi.
- Muut kodin vaaralliset kemikaalit, joissa on varoitusmerkkejä.
Suosi näitä:
- Ruuanvalmistukseen käytettävät aineet, kuten perunajauho, maissitärkkelys, jogurtti, vesi ja elintarvikeväri.
Aikuisen tehtävänä on valvoa, että lasten leikit ovat turvallisia.
Rakennussarjat
Anna autojen, lentokoneiden ja laivojen rakennussarjoja vain vanhempien lasten leikkeihin. Noudata aina leluissa olevaa ikärajaa: rakennussarjojen pienet osat ovat vaarallisia pienille lapsille.
Jos rakennussarjaa myydään leluna, sen sisältämät liimat ja maalit eivät saa sisältää vaarallisia liuotinaineita. Yli 14-vuotiaille suunnattuja rakennussarjoja lelujen tiukat vaatimukset eivät koske.
Älä anna lapselle leikkikaluiksi myöskään vanhoja laitteita, joita he voivat avata ja purkaa. Ne voivat sisältää haitallisia aineita. Lisäksi laitteiden sisällä voi olla pieniä osia ja teräviä reunoja.
Vanhat perintölelut
Harkitse tarkkaan, annatko lasten leikkeihin vanhoja perintöleluja. Ne eivät välttämättä täytä nykypäivän turvallisuusvaatimuksia:
Vanhat lelut saattavat sisältää vaarallisia aineita, joita ei enää nykyisin saa käyttää lelujen valmistuksessa. Lelujen kemiallisia ominaisuuksia ei voi nähdä tai haistaa, joten arviota vanhan lelun turvallisuudesta on haastavaa tehdä. Uusia kemikaaleja kehitetään jatkuvasti, ja joskus aineen mahdollinen haitallisuus todetaan vasta vuosien kuluttua.
Vanhoissa leluissa voi olla mekaanisia tai fysikaalisia puutteita, kuten pitkiä kuristumisvaaraa aiheuttavia naruja tai kuuloa vaurioittava liian voimakas ääni.