Sähkömagneettinen yhteensopivuus - EMC

Sähkölaitteen ja -laitteiston häiriöpäästöjen ja -sietojen on oltava vaatimustenmukaisia. Kaikki sähkölaitteet tai -laitteistot vaikuttavat toisiinsa, kun ne ovat yhteydessä toisiinsa tai ovat lähellä toisiaan. Sähkömagneettisen yhteensopivuuden, EMC, tarkoitus on varmistaa, etteivät sähkölaitteet tai -laitteistot häiritse tai häiriinny toisista laitteista tai laitteistoista.

Sähkölaitteen tai -laitteiston valmistaja on vastuussa siitä, että laite tai laitteisto täyttää EMC-direktiivin vaatimukset. Sähkömagneettista yhteensopivuutta säännellään sähköturvallisuuslailla ja EMC-direktiivillä. 

Mikä on EMC-häiriö?

Sähkölaitteen tai -laitteiston häiriöitä ovat kaikki sähkömagneettiset ilmiöt, jotka eivät ole hyötykäyttöön tarkoitettuja. Häiriöt leviävät laitteesta tai laitteistosta toiseen joko johtimia pitkin tai säteilemällä. Esimerkiksi television kuvassa esiintyvät raidat, radion rätinä tai tietokoneen virhetoiminnat ovat usein muiden sähkölaitteiden tai -laitteistojen synnyttämiä häiriöitä.

Soveltamisala

EMC-direktiivi koskee kaikkia sähkölaitteita tai -laitteistoja, jotka voivat aiheuttaa sähkömagneettisia häiriöitä tai joiden toimintaan sähkömagneettinen häiriö voi vaikuttaa.

EMC-direktiivin soveltamisalaan eivät kuulu

  • radiolaitteet
  • ilmailualan tuotteet
  • radioamatöörien käyttämät radiolaitteet
  • ammattilaisten käyttöön tarkoitetut asiakaskohtaisesti valmistetut arviointivälineistöt, joita käytetään tutkimus- ja kehitysyksiköissä
  • laitteet tai -laitteistot, joiden vaikutus sähkömagneettiseen yhteensopivuuteen on vähäinen.

EMC-passiivisia sähkölaitteita eli laitteita, joiden vaikutus sähkömagneettiseen yhteensopivuuteen on vähäinen, ovat esimerkiksi

  • laitteet, jotka sisältävät vain resistiivisiä kuormia ilman elektroniikka (yksinkertaiset lämmittimet, joissa ei ole säätöä, termostaattia eikä puhallinta)
  • paristot ja akut (ilman aktiivisia elektronisia piirejä)
  • passiivikaiuttimet
  • suurjännitekelat ja suurjännitemuuntajat
  • oikosulkumoottorit 
  • kotitalouksiin ja vastaaviin tarkoitetut kytkimet, jotka eivät sisällä mitään aktiivisia elektronisia komponentteja 
  • liittimet, pistokytkimet, kaapelipäätteet, jne.
     

Jos sähkölaitteiden tai -laitteistojen EMC-vaatimuksista säädetään osittain tai kokonaan jossain muussa erityislainsäädännössä, EMC-direktiiviä ei sovelleta näiltä osin. EMC-direktiiviä ei sovelleta lainkaan esimerkiksi seuraaviin:

  • radiolaitteet (radiolaitedirektiivi viittaa EMC-direktiivin olennaisiin vaatimuksiin)
  • lääkinnälliset laitteet
  • ajoneuvot ja niiden laitteet
  • 2-3 pyöräiset ajoneuvot
  • laivavarusteet
  • maatalous- ja metsätraktorit

EMC-direktiiviä sovelletaan osittain mm. mittauslaitteisiin ja ei-automaattisiin vaakoihin. Näissä tapauksissa häiriöpäästöjen vaatimukset tulevat EMC-direktiivistä ja häiriösietovaatimukset erityislainsäädännöstä. Näille tuoteryhmille on tiukemmat sietovaatimukset, koska kyseisten laitteiden mittaustulos määrittelee mitattavan tuotteen tai aineen hinnan.

Käyttöympäristön vaikutus EMC-vaatimuksiin

EMC-direktiivissä annetaan sähkölaitteille vain sähkömagneettista yhteensopivuutta koskevat olennaiset vaatimukset sekä merkintävaatimuksia. Häiriösiedon ja -päästöjen raja-arvot annetaan standardeissa.

Raja-arvoissa on otettu huomioon laitteen aiottu käyttöympäristö, eli onko laitetta tarkoitus käyttää esimerkiksi asuinalueella vai teollisuudessa. Teollisuusympäristössä häiriöpäästöjen raja-arvot ovat jonkin verran korkeammat kuin asuinalueella, mutta vastaavasti laitteen tulee sietää enemmän häiriöitä. 

Jos sähkölaitetta ei ole tarkoitettu käytettäväksi asuinalueella, rajoituksesta on oltava selkeä maininta laitteessa ja tarvittaessa myös pakkauksessa. Ostajan on tiedettävä rajoituksesta ennen ostopäätöksen tekoa. Yhdenmukaistetuissa standardeissa käytetty tapa (A-luokka) ei kerro ostajalle riittävän selkeästi, että kyseessä on käytön rajoitus. Voit merkitä rajoituksen esimerkiksi näin:

  • Tätä tuotetta ei saa käyttää asuinalueilla.
  • Tämä tuote voi aiheuttaa häiriöitä, jos sitä käytetään asuinalueilla. Käyttöä asuinalueella on vältettävä, ellei käyttäjä ryhdy erityisiin toimenpiteisiin häiriöiden poistamiseksi.

EMC-arvioinnissa huomioitavia asioita

EMC-arvioinnissa pitää ottaa huomioon käyttöympäristön lisäksi kaikki sähkölaitteen normaalit käyttötavat. Jos esimerkiksi laitetta voi sekä käyttää että ladata yhtä aikaa, laite täytyy testata ”pahimman tapauksen” mukaan eli silloin kun sitä sekä ladataan että käytetään.

EMC-vaatimukset koskevat koko laitekokonaisuutta, joka on myynnissä. Kokonaisuus voi olla yhdistelmä useista laitteista. Kahden tai useamman CE-merkityn laitteen yhdistäminen ei automaattisesti tuota vaatimustenmukaista kokonaisuutta, vaan laiteyhdistelmän vaatimustenmukaisuus pitää aina arvioida erikseen.

Jos sähkölaite voi olla eri kokoonpanoissa, sähkömagneettisen yhteensopivuuden arvioinnissa on varmistettava, että laite täyttää vaatimukset kaikissa mahdollisissa kokoonpanoissa. Tässäkin tapauksessa siis testataan ”pahin tapaus” eli kokoonpano, jossa käytössä on kaikki lisälaitteet/ominaisuudet. Valmistaja on vastuussa mahdollisten kokoonpanojen tunnistamisesta ja pahimman tapauksen valitsemisesta.

Näin varmistat sähkölaitteiden vaatimustenmukaisuuden

Valmistajan, maahantuojan ja myyjän velvollisuudet

EMC-direktiivi asettaa tuotevaatimusten lisäksi velvollisuuksia tuotteen valmistajalle, maahantuojalle ja myyjälle.

Näin varmistat sähkölaitteistojen vaatimustenmukaisuuden

Sähkölaitteistoille on EMC-direktiivissä erilaiset säännökset kuin sähkölaitteille, koska sähkölaitteistoihin ei sovelleta vapaan liikkuvuuden periaatetta.

Sähkölaitteiston valmistajan on suunniteltava ja rakennettava laitteisto hyvän teknisen käytännön mukaisesti siten, että sähkölaitteisto on oikein huollettuna ja korjattuna sähkömagneettisesti yhteensopiva. Sähkömagneettisesti yhteensopiva tarkoittaa sitä, että laitteisto täyttää EMC-direktiivin sähkömagneettista yhteensopivuutta koskevat olennaiset vaatimukset ja kiinteitä asennuksia koskevat erityisvaatimukset.

Sähkölaitteiston valmistajan on kirjattava sovelletut tekniset käytännöt asiakirjoihin ja luovutettava ne sähkölaitteiston haltijalle.

Tiettyyn kiinteään asennukseen sijoitettava sähkölaite

Jos sähkölaite sijoitetaan tiettyyn kiinteään asennukseen eikä sitä muuten ole myytävänä, laitteen valmistajan ei tarvitse suorittaa EMC-direktiivin mukaista vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyä laitteelle. Laite ei kuitenkaan saa heikentää kiinteän asennuksen EMC-ominaisuuksia. Valmistajan ei tarvitse laatia laitteelle EU-vaatimustenmukaisuusvakuutusta eikä kiinnittää CE-merkintää.

Valmistajan on sähkölaitteen asiakirjoissa

  • yksilöitävä kyseinen kiinteä asennus
  • ilmoitettava varotoimenpiteet, joita laitteen asentaminen edellyttää, jotta asennuksen vaatimustenmukaisuutta ei vaaranneta
  • annettava EMC-direktiivin vaatimat tiedot ja merkinnät.

usein kysyttyä