Vaatimukset lastenvaatteiden naruille ja nyöreille

Standardi SFS-EN 14682 asettaa vaatimuksia kaikille lastenvaatteissa oleville naruille ja nyöreille. Sen tavoitteena on ehkäistä kuristumis- tai muuta vaaraa tilanteissa, joissa naru tai nyöri tarttuu kiinni esimerkiksi kiipeilytelineeseen, hiihtohissiin, bussin ja hissien ovien väliin tai liukuportaisiin.

Standardin mukaan esimerkiksi 7-vuotiaille ja sitä nuoremmille sekä 134 cm pituisille ja sitä lyhyemmille lapsille tarkoitettujen vaatteiden hupussa tai pään alueella ei saa olla lainkaan nauhoja tai kiristysnyörejä. Standardi ei koske lasten päähineitä, joissa on naru tai nyöri, mutta Tukes suosittelee, että päähineissä olevat narut ja nyörit eivät olisi tarpeettoman pitkiä. Myös niskan taakse solmittavat narut ovat kiellettyjä.

Isompienkaan lasten (7-14-vuotiaiden) vaatteissa ei saa olla vapaina roikkuvia päitä kiristysnyöreissä pään ja kaulan alueella. 

Standardia SFS-EN 14682 koskeva viittaus on julkaistu Euroopan Unionin virallisessa lehdessä. Standardia SFS-EN 14682 selvennetään myös teknisessä raportissa CEN/TR 16446.

Huomioitavia asioita:

  • Lastenvaatteiden valmistajat, maahantuojat ja myyjät ovat vastuussa tuotteidensa turvallisuudesta ja siitä, etteivät ne aiheuta vaaraa käyttäjälle.
  • Kuluttajat, jotka ovat ostaneet pikkulapsille vaatteita, joissa on nauhoja tai kiristysnyörejä hupun ja kaulan alueella, voivat poistaa ne itse.
  • Vanhempien, jotka tekevät itse lapsilleen vaatteita, kannattaa kiinnittää asiaan erityistä huomiota ja välttää nauhojen ja kiristysnyörien käyttöä varsinkin pienten lasten vaatteiden hupuissa ja pään alueella. Myös muualla, esim. helmassa tai lahkeissa, olevat pitkät narut voivat aiheuttaa loukkaantumisvaaran jäädessään kiinni esimerkiksi liikkuviin kulkuneuvoihin tai liukuportaisiin.