Suorituskyvyn tarkkailu
Suorituskyvyn tarkkailu on prosessiturvallisuusjärjestelmän osa-alue, joka koostuu kahdesta elementistä: prosessiturvallisuuden seuranta ja poikkeamien tutkinta.
Suorituskyvyn tarkkailun on keskeistä kohdistua prosessiturvallisuuteen. Prosessiturvallisuuteen liittyvät poikkeamat ja seurantamenettelyt on tarpeen erottaa työturvallisuuteen liittyvistä menettelyistä.
Prosessiturvallisuuden seurannassa on keskeistä tunnistaa, miten prosessiturvallisuuden tilaa voidaan konkreettisesti havainnoida ja arvioida laitoksen toiminnoissa. Kun on määritetty toimiva menettelytapa, voidaan sen avulla seurata prosessiturvallisuuden tilaa ja kehittymistä.
Poikkeamien tutkinnan lähtökohtana on, että toiminnoissa on määritetty mitä prosessiturvallisuuspoikkeamalla tarkoitetaan (mikä on normaalia toimintaa ja mikä on poikkeama). Prosessiturvallisuuspoikkeamien tutkinnassa olennaista on tunnistaa, mitkä ovat juurisyyt, jotka ovat johtaneet kyseiseen poikkeamaan. Näihin juurisyihin vaikuttamalla pystytään ehkäisemään vastaavien poikkeamien ilmaantuminen jatkossa.
Poikkeamien tutkinta
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on määriteltävä, mitä prosessiturvallisuuspoikkeamalla tarkoitetaan. Poikkeamia on luokiteltava määrittelyn mukaisesti.
Hyväksytty menettelytapa
Prosessiturvallisuuspoikkeamien määrittelyssä huomioidaan Tukesin ohjeistus; esim. prosessiturvallisuus ja sen mittaaminen -opas.
Toiminnanharjoittaja huomioi poikkeamien luokittelussa myös ilmoituskynnykset eri viranomaistahoille (joko itse määritellyt kynnykset, tai viranomaisilta saadun ohjeistuksen perusteella määritetyt kynnykset).
Tukesin onnettomuusilmoituskäytäntöjä on kuvattu Tukesin verkkosivuilla
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava menettelytapa prosessiturvallisuuspoikkeamailmoitusten keräämiseen.
Hyväksytty menettelytapa
Sekä laitoksen työntekijöillä, että alihankkijoilla on mahdollisuus ilmoittaa havaitsemista prosessiturvallisuuspoikkeamista ja läheltä piti -tilanteista. Havainnon ilmoittajalle annetaan tieto ilmoituksen käsittelystä ja sen perusteella määritetyistä toimenpiteistä.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava dokumentoitu menettelytapa prosessiturvallisuuspoikkeamien tutkintaan.
Hyväksytty menettelytapa
Tutkinnan menettelytapa valitaan esimerkiksi poikkeaman tyypin, seurausten vakavuuden sekä potentiaalisten seurausten perusteella.
Poikkeamien tutkintaa koskevan ohjeistus sisältää poikkeamatutkinnan menettelytavan valinnan.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on pidettävä kirjaa poikkeamista, niille määritetyistä korjaavista toimenpiteistä sekä korjaavien toimenpiteiden suorittamisesta. Valmistuneiden toimenpiteiden jälkeen asiat on suljettava.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajalla on kirjanpito, josta käy ilmi poikkeama, juurisyy, korjaavat toimenpiteet ja niiden vastuuhenkilö, sekä kuittaus toimenpiteiden toteutuksesta tai seurannasta.
Kirjanpito voi olla esimerkiksi sähköinen poikkeamajärjestelmä.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on määritettävä, ketkä vastaavat poikkeamien tutkinnasta. Poikkeamien tutkinnasta vastaavilla henkilöillä on oltava riittävä osaaminen.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittaja määrittää poikkeamien tutkinnan vastuuhenkilö ja tutkintaan osallistuvat. Hyvä käytäntö on myös kirjata poikkeamien tutkinnan osaamis-/koulutusvaatimukset, joita vasten osaamista voidaan arvioida.
prosessiturvallisuuden seuranta
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava dokumentoitu menettelytapa prosessiturvallisuuden seurantaan.
Hyväksytty menettelytapa
Menettelyssä kuvataan toimintatavat prosessiturvallisuuden seurantatiedon keräämiseen ja käsittelyyn sekä näiden vastuutaho. Menettelyssä kuvataan myös tiedon keräämisen ja käsittelyn taajuus, havaintojen viestiminen yrityksessä sekä havaintojen perusteella vaadittujen toimenpiteiden toteutuksen seuranta.
Prosessiturvallisuuden tilaan liittyvät havainnot viestitään riittävällä laajuudella toimipaikan sisällä. Minimissään toimipaikan johdolle / vastuuhenkilöille, tarvittaessa myös henkilöstölle.
Prosessiturvallisuuden seurantaa kohdistetaan erityisesti suuronnettomuusvaaran aiheuttavien kemikaalien käsittelyn prosesseihin.
Prosessiturvallisuuden seuranta ja siihen käytettävät mittarit kohdistuvat prosessiturvallisuusjärjestelmän ja riskienhallintakeinojen toimintaan.
Tukes on laatinut oppaan prosessiturvallisuuden mittaamisesta
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on tehtävä säännöllisiä dokumentoituja havaintokierroksia prosessiturvallisuuteen liittyen.
Hyväksytty menettelytapa
Kierroksiin sisältyy prosessiturvallisuuden kannalta oleellisia, kuten
putkistojen kannakoinnit, maadoitusjohdot, vallitilojen kunto, merkinnät jne.
Havaintokierroksiin voi sisällyttää myös vuorovaikutusta operaattoreiden ja muiden alueella työskentelevien kanssa.