Omalla vastuulla

Talon polttanut laturi. Täyteaineesta muodottomiksi turvonneet huulet. Muuntohuumetta sisältänyt laihdutusvalmiste. Kuristumisnyörit sisältävä lastenvaate. Silmille vaarallisen voimakas laservalo. Nämä kaikki ovat oikeita esimerkkejä siitä, millaisia vaarallisia tuotteita viranomaisten tietoon on tullut, kun kuluttajat ovat ostaneet kaukomailta itse suoraan tavaraa.

Muista: Kun tilaat EU:n ulkopuolelta, vastuu on sinulla. Euroopasta ei silloin löydy vastuutahoa, jolle voisit vaarallisen tuotteen palauttaa ja jolta voisit vaatia korvauksia.

Usean tuoteryhmän kohdalla hinta kertoo jotain myös tuotteen laadusta; pelkkien postikulujen hinnalla tuskin saat kelvollista tuotetta.

Video: Kun tilaat laturin verkosta

Video: Kun tilaat ravintolisän verkosta

Tämän sivun tarkoituksena on antaa nettishoppailijoille työkaluja siihen, miten valita netistä turvallisempia tuotteita. Alta löydät tuoteryhmittäin vinkkejä siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon ostotilanteessa.

Kun myyt eteenpäin

Kun ostat tavaraa EU:n ulkopuolelta tarkoituksenasi myydä sitä eteenpäin, vastuusi kasvaa entisestään. Sinut voidaan katsoa tuotteen maahantuojaksi. Tämä tarkoittaa, että myymäsi tuotteen turvallisuudesta vastaat sinä itse.

Tietoa maahantuojan roolista Tukesin sivuilla.

Piraattituotteet ja tuoteväärennökset

Tullin postiliikenteen valvonta on päivittäin tekemisissä laittomien tavaroiden kanssa: ase-, huume- ja dopinglöydöt ovat arkea, mutta niin ovat tuoteväärennöksetkin. Nettikaupan kasvu näkyy Tullin tuoteväärennösten pysäytyksissä.

Tuoteväärennöksistä yli 80 prosenttia tulee Kiinasta tai Hongkongista. Väärennöstä ei välttämättä tunnista halvasta hinnasta, sillä niitä myydään myös pienellä alennuksella, jotta ostaja kuvittelee tehneensä löydön.

Väärennettyjen tuotteiden lista on loputon. Väärennetty laukku tai vaate voi aiheuttaa pahoja terveysongelmia siinä missä feikkimeikkikin, ja puutteellisesti suojattu sähkölaite jopa kuoleman. Väärennetyistä tuotteista ei ole luotettavaa, tutkittua tietoa.

Maailmalla tuoteväärennösbisnestä pyörittävät järjestäytyneet rikollisliigat, sillä katetuotto on suurta ja rangaistukset pieniä. Maksimoidakseen tulonsa väärentäjät käyttävät halvimpia mahdollisia materiaaleja, eli tuotteet voivat sisältää esim. vaarallisia tai haitallisia kemikaaleja. Ostamalla tuoteväärennöksen rahoitat samalla ihmis- ja huumekauppaa sekä terrori-iskuja.

Lisätietoa tuoteväärennöksistä Tullin sivuilla.

Millainen on turvallinen verkkokauppa?

Kaikki verkkokaupat ja kansainvälisillä verkkokauppa-alustoilla myyvät eivät ole luotettavia. Suhtaudu verkkokauppaan varauksella, jos

  • myyjän yhteistietoja ei ole, tai ne ovat puutteelliset.
  • tuotteen ominaisuuksista ei ole annettu riittävästi tietoja, joista voi arvioida esimerkiksi tuotteen turvallisuutta.
  • et löydä kattavaa ja selkeää tietoa hinnoista, toimitusajasta, mahdollisesta takuusta ja peruutusoikeudesta.
  • tilausta tehdessäsi verkkosivusto ohjautuu toiseen osoitteeseen.
  • tarjous on liian hyvä ollakseen totta.
  • verkkokaupan www-osoite on jotain ihan muuta kuin mitä verkkokaupalla voisi olettaa olevan.
  • sivuston luotettavuus epäilyttää vähääkään. Mitään verkkokaupan tarjoamaa selaimen liitännäisen tai fonttitiedoston asentamista ei kannata hyväksyä. Huonosti suojattu tai vihamielisen tahon ylläpitämä verkkokauppa saattaa nimittäin ujuttaa haittaohjelman vierailijan tietokoneelle tai harhauttaa vierailijan asentamaan haittaohjelman.
  • verkkokaupan tietoturvasta on huolehdittu leväperäisesti. Tällöin vierailijan antamat henkilötiedot ovat vaarassa vuotaa sivullisille. Erityisesti rikollisia kiinnostavat maksuaikakorttien numerot ja tarkistusnumerot. Kannattaa suosia verkkokauppoja, joissa on merkintä, että verkkokauppa noudattaa oman luottokorttisi myöntäneen tahon turvallisuuskäytäntöjä (esim. Verified by Visa -merkintä).
  • maksat tilisiirtona verkkopankistasi tai pankkisi myöntämällä maksuaikakortilla ja sivusto, jonne verkkokauppa ohjaa sinut, vaikuttaa epäilyttävältä. Varmista, että sivusto todella on pankkisi verkkosivusto eikä kopio siitä. Tarkasta, että selaimen osoiterivillä näkyvä verkkotunnus kuuluu pankillesi ja että tiedonsiirto on salattu.

Verkkokaupan vaarat ja vastuut | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Rahat takaisin?

Tilaat ulkomaisesta verkkokaupasta brändituotteita supertarjouksella tai muuten edulliseen hintaan. Kun paketti saapuu, laatikosta paljastuu brändituotteiden sijaan feikkituotteita.

Rahojen saaminen takaisin EU:n ulkopuoliselta verkkokaupalta voi olla vaikeaa, ellet ole maksanut ostosta luottokortilla. Kuluttajaviranomaiset eivät myöskään voi auttaa samaan tapaan kuin jos olisit asioinut EU-alueen verkkokaupassa.

Euroopan kuluttajakeskus

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Tilausansat

Laihdutuskapselit, hampaidenvalkaisutuotteet, ripsenpidennystuotteet, unensaantia helpottavat tuotteet tai yhden euron merkkituotteet ovat esimerkkejä tuotteista, joihin liittyy tilausansoja. Tyypillisesti ensin tarjotaan ilmaista tai erittäin halpaa kokeiluerää, joka johtaa vaivihkaa pidempään ja kalliimpaan tilaukseen.

Ansa laukeaa yleensä vasta sitten, kun saa laskun tilaamastaan tuotteesta. Lasku on aina jotain ihan muuta kuin halpa kokeiluerä tai pari euroa, johon luuli sitoutuneensa. Lue huolellisesti tilausvahvistus ja sopimusehdot. Tilausvahvistuksen tulee vastata käsitystäsi siitä, mitä olet tilannut. Jos näin ei ole, reklamoi yritykselle välittömästi ja ilmoita, että lasku on perusteeton, etkä ole tehnyt tilausta.

Kuluttajaviranomaisten mahdollisuudet auttaa sinua, jos asiat eivät hoidu odotetusti, riippuvat usein siitä, missä yrityksen kotipaikka on. Rahojen saaminen takaisin EU:n ulkopuoliselta verkkokaupalta voi olla vaikeaa, ellet ole maksanut ostosta luottokortilla. Kuluttajaviranomaiset eivät myöskään voi auttaa samaan tapaan kuin EU-alueen verkkokaupassa.

Muista

  • Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on harvoin totta!
  • Tarkista kenen kanssa olet tekemisissä arvioimalla verkkokaupan ja myyjän itsestään antamien tietojen luotettavuutta.
  • Älä milloinkaan tilaa verkossa tuotteita tutustumatta sopimusehtoihin.
  • Jos maksat luottokortilla, voit vaatia ilman suostumustasi tehtyjä veloituksia luottokorttiyhtiöltäsi.

Hyödyllisiä linkkejä:

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Tilausansat

Euroopan kuluttajakeskuksen verkko-ostamisen muistilista

Muistilista: Ennen kuin tilaat verkossa

Muistilista: Jos olet joutunut tilausansaan

Tilausansoista ja huijauksista Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilla

Varo huijareita verkossa -kampanja 

Ympäristövaikutukset

Tuotteiden valmistuksen ja pakettien lähettämisen päästöt kuormittavat ilmastoa. Mahdollisen palautuksen tai väärän kokoisen tuotteen vaihtamisen myötä kuljetusten päästöt kasvattavat tuotteen ympäristö- ja ilmastovaikutuksia entisestään.

EU:ssa on lainsäädäntö, joka mahdollistaa kemikaalien turvallisen käytön. Vastaavaa ei löydy kaikista muista maista. Nettiostokset saattavat sisältää terveyttä ja ympäristöä uhkaavia aineita.

Suomeen tilatut tuotteet ja niiden pakkausmateriaalit jäävät meidän materiaalikiertoihimme tai käsiteltäväksi jätehuollossa. Jos tuotteiden ja materiaalien koostumuksesta ei ole oikeaa tietoa, riskinä on, että esimerkiksi syöpävaaralliset tai lisääntymiseen vaikuttavat aineet saattavat päätyä kierrätyksen kautta myös uusiin tuotteisiin.

Vaarallisia aineita sisältävät jätteet on käsiteltävä erillään muista jätteistä, jotta vaaralliset aineet voidaan tehdä vaarattomiksi eivätkä ne päädy vahingoittamaan ympäristöä tai jätteiden käsittelijöiden terveyttä. Vain sinä tiedät ostamasi tuotteen alkuperän – ei jätehuollon työntekijä. EU:n ulkopuolelta tilaamastasi tuotteesta sinun on itse arvioitava mahdollisten haitallisten aineiden aiheuttamat vaarat itsellesi, läheisillesi ja ympäristölle.

Halpaa sinulle, kallista ympäristölle

Vinkit ja varoitukset

Sivulle on koottu nettiostoksiin liittyviä vinkkejä ja varoituksia tuoteryhmittäin.

Defibrillaattorit

Defibrillaattorit ovat yleistyneet muun muassa kauppakeskuksissa ja työpaikoilla. Huonolaatuinen laite ei välttämättä toimi kuten pitäisi ja voi aiheuttaa vaaran käyttäjälle sekä hoidettavalle.

Muistilista nettiostajalle:

  • Tarkista, että tuote on CE-merkitty.
  • Varmista valmistajan nimi ja yhteystiedot (EU:n ulkopuolisen valmistajan tuotteesta myös valtuutettu EU-edustaja).
  • Selvitä, millainen takuu laitteella on ja miten laite voidaan huoltaa.
  • Muista, että laite toimii kunnolla vain käyttöohjeen mukaisesti käytettynä ja huollettuna.
  • Vaatimustenvastaiset sähkölaitteet saattavat aiheuttaa vikaantuessaan myös tulipalon.

Terveydenhuollon tuotteille on luotettavia kotimaisia verkkokauppoja. Näistä monella on myös tarjolla sähköistä tai puhelinneuvontaa tuotteen valintaan tai käyttöön liittyen. Samoin viallisen tai toimimattoman tuotteen palautus onnistuu yleensä sujuvasti kotimaisen tai ainakin EU-alueelle sijoittautuneen toimijan kanssa. Kun tilaat EU:n ulkopuolelta, vastuu on täysin sinulla.

Ehkäisyvälineet

Kondomi, joka ei täytä tehtäväänsä raskauden ehkäisyssä tai taudeilta suojaamisessa? Bonuksena vieläpä allerginen reaktio ja ihottuma! Vaatimustenvastaiset tuotteet saattavat myös rikkoontua helposti sekä sisältää myrkyllisiä materiaaleja tai kemikaaleja. Ehkäisyvälineiden tilaamisessa on syytä käyttää harkintaa.

Muistilista:

  • Tarkista, että tuote on CE-merkitty ja pakkaus on ehjä.
  • Tarkista viimeinen käyttöpäivämäärä.
  • Varmista valmistajan nimi ja yhteystiedot (EU:n ulkopuolisen valmistajan tuotteesta myös valtuutettu EU-edustaja).
  • Jos epäilet tuotteen luotettavuutta, älä käytä sitä.

Terveydenhuollon tuotteille on luotettavia kotimaisia verkkokauppoja. Näistä monella on myös tarjolla sähköistä- tai puhelinneuvontaa tuotteen valintaan ja käyttöön liittyen. Samoin viallisen tai toimimattoman tuotteen palautus onnistuu yleensä sujuvasti kotimaisen tai ainakin EU-alueelle sijoittautuneen toimijan kanssa. Kun tilaat EU:n ulkopuolelta, vastuu on täysin sinulla.

Lisätietoa Fimean sivuilla.

Ehkäisyvälineet netistä, omalla vastuulla

Elintarvikkeet

Jos elintarvikkeen luvattu vaikutus kuulostaa liian hyvältä tai tuotetta markkinoidaan ylistävillä superlatiiveilla, on markkinointi useimmiten humpuukia. Ihmetuotteita ei ole olemassa. Voit käydä tarkastamassa elintarvikkeille hyväksytyt terveysväitteet Euroopan komission ylläpitämästä hyväksyttyjen terveysväitteiden listasta.

Erityisen kriittinen kannattaa olla, jos elintarviketta markkinoidaan sairauksien hoitamiseen tai parantamiseen. Elintarvikkeiden markkinointi lääkkeellisin väittein on kuluttajan huijausta.

Jos elintarvikkeita myyvä verkkokauppa kohdistaa markkinointinsa Suomeen, tarjottavien elintarvikkeiden tulee täyttää Suomen elintarvikelainsäädännön vaatimukset. Markkinoinnissa saa käyttää vain hyväksyttyjä väitteitä.

Tarkasta etenkin ainesosaluettelo, tarvittaessa allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet sekä mahdolliset varoitusmerkinnät ja käyttöohjeet.

Muista:

  • Mitä enemmän tuotteesta luvataan, sitä epäluuloisempi kannattaa olla!
  • Elintarvikkeet kannattaa aina ostaa luotettavalta kauppiaalta. Tuntemattomalta taholta ostaminen voi olla riski!
  • Jos sinulle ei kerrota, mitä tuote sisältää tai kuka tuotetta sinulle myy, älä osta!

Tietoa elintarvikkeiden markkinoinnista Ruokaviraston sivuilla

Älä usko humpuukiin

Korut

Korvakorun paikalla on turvonnut ja märkivä korvalehti. Kaulakorun sijaan solisluita koristaa punainen iho ja allerginen reaktio. Esimerkiksi tällaisia oireita voi saada kaulakoruista, joista liukenee nikkeliä. EU-alueella myytävistä koruista ei saa liueta nikkeliä yli sallitun raja-arvon.

Nikkeli, kadmium ja lyijy ovat kiellettyjä koruissa myös sen vuoksi, että ne voivat aiheuttaa syöpää, vaurioittaa perimää ja/tai olla lisääntymiselle vaarallisia.

Jos ostat kaukomailta:

  • Selvitä myyjältä, ettei koru tai korun osat sisällä kadmiumia tai lyijyä.
  • Selvitä, ettei korusta liukene nikkeliä.

Ole erityisen tarkkana, kun

  • ostat lävistyskoruja: niiden materiaalit eivät ole pelkästään kosketuksissa ihon pintaan, vaan myös sen alle.
  • ostat kultaa, hopeaa tai muita jalometalleja. Korut voivat olla vain jalometallin värisiä, eivätkä välttämättä sisällä jalometallia lainkaan.

Tietoa korujen kemikaaleista Tukesin sivuilla

Kiva koru juhliin, omalla vastuulla

Kosmetiikka

EU kieltää tai rajoittaa terveydelle haitallisten ainesosien käyttöä kosmetiikassa. Kaukomailta kosmetiikkaa tilatessa EU:n tai alkuperämaan vaatimukset eivät välttämättä täyty. Tuote saattaa esimerkiksi sisältää meillä kiellettyä ainetta tai jotakin ainetta yli turvallisen pitoisuuden. Pahimmillaan EU:n ulkopuolelta ostettu kosmetiikka voi olla jätteestä kyhättyä roskaa ja vaarantaa käyttäjän terveyden. Myös hyviä kosmetiikkatuotteita EU:n ulkopuolelta löytyy, kun tietää, mitä on ostamassa.

Mistä tiedän, voiko ostamani kosmetiikka aiheuttaa ei-toivotun reaktion tai onko se väärennös? Tarkkaile näitä hälytysmerkkejä:

  • pakkauksen huono laatu, esimerkiksi kirjoitusvirheet
  • huono pakkausmateriaali
  • epätavallinen tuoksu tai koostumus.

Onko tilaamassasi tuotteessa ainesosaluettelo? Voit tarkistaa Euroopan unionin CosIng-tietokannasta kemikaalin INCI-nimellä, onko aineen käyttöä rajoitettu tai onko sen käyttö kokonaan kielletty EU-alueella myynnissä olevassa kosmetiikassa.

EU on kieltänyt monien ainesosien käyttämisen kosmetiikkatuotteissa suojellakseen meidän terveyttämme. Siihen on hyvä syy, miksei esimerkiksi joitakin hampaidenvalkaisu- tai vaikkapa ihon vaalentamiseen tai hiuksien suoristamiseen tarkoitettuja tuotteita myydä täällä.

Ole erityisen varovainen, kun tilaat näitä tuotteita:

  • Hampaidenvalkaisuaineet. Hampaiden vaalennustuotteet saattavat sisältää vetyperoksidia yli turvallisen pitoisuuden. Liian suuri määrä vetyperoksidia aiheuttaa haittaa hampaille ja suun limakalvoille.
  • Ihonvaalennusaineet. Viranomaiset ovat vetäneet EU-markkinoilta pois muun muassa ihon vaalentamiseen tarkoitettuja tuotteita, jotka ovat sisältäneet täällä kiellettyä, terveydelle haitallista hydrokinonia tai elohopeaa.
  • Hiustensuoristusaineet. Hiusten suoristustuotteista on löytynyt liian paljon formaldehydiä, jonka käyttöä on EU:ssa rajoitettu.
  • Ihon kuorintatuotteet. Markkinoilta on löytynyt valmisteita, joissa on ollut liian paljon happoa ja jotka ovat aiheuttaneet käyttäjilleen ihovaurioita.

Hyödyllisiä linkkejä:

Netistä ostamisesta Tukesin sivuilla

Tietoa kosmetiikan vaatimuksista EU:ssa

Vältä kosmetiikan tuoteväärennöksiä

Euroopan komission kosmetiikkasivut

Tujumpi valkaisu verkosta, omalla vastuulla

Kosmeettiset täyteaineet (Dermal fillers)

Monet pistoksina annettavat kosmeettiset täyteaineet (mm. hyaluronihappo) ovat terveydenhuollon tarvikkeita, eivät kosmetiikkaa.

Muistilista:

  • Kun tilaat tuotteita itse verkosta, tarkista, että täyteaineet ovat CE-merkittyjä lääkinnällisinä laitteina (engl. medical device).
  • Kun käytät kosmeettisia hoitopalveluita, varmista hoitoja tekevältä taholta, mistä hoidossa käytettävät tuotteet on hankittu. Näin voit itse osaltasi varmistaa hoidon luotettavuuden ja turvallisuuden.

Kotitestit

Kotitestit (esim. raskaustestit, sukupuolitautien pikatestit, kolesterolitesti) on tarkoitettu omatoimiseen testaukseen, ja niiden käyttö ja ohjeistus on suunniteltu erityisesti kuluttajia varten. Suomessa myytävässä testissä tulee olla kuluttajille suunnatut käyttöohjeet sekä suomeksi että ruotsiksi. Ulkomailta tilatuissa tuotteissa voi olla puutteelliset ohjeet. Väärin ymmärretyn ohjeen perusteella tehty testi ei anna luotettavaa tulosta. Tarkista aina, että kotitesti on CE-merkitty.

Ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos testitulos huolestuttaa tai epäilet sen luotettavuutta. Älä tee omia hoito- tai lääkityspäätöksiä keskustelematta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Muista, että kotitestien lisäksi esimerkiksi HIV-testejä voi teettää henkilöllisyyden paljastumatta sekä julkisen terveydenhuollon että useiden järjestöjen kautta. Sukupuolitautien kohdalla on usein mahdollista tilata kotitestipaketti myös terveyskeskuksesta tai opiskelijaterveydenhuollosta.

Lisätietoa Fimean sivuilla.

Kuumemittarit, verenpainemittarit

Ostaisitko diabeetikolle verensokerimittarin, joka ei kerro sokeriarvoja oikein? Mittavälineiden helposti irtoavat osat ja tuotteiden valmistuksessa käytettävät myrkylliset aineet saattavat myös aiheuttaa vaaraa terveydelle. Esimerkiksi vauva voi tukehtua tuttikuumemittarista irtoavaan osaan. 

Muistilista

  • Tarkista ennen tuotteen käyttöä, että tuote on CE-merkitty lääkinnällisenä laitteena ja sille löytyy asianmukaiset käyttöohjeet.
  • Älä käytä tuotetta, jos epäilet sen toimivuutta.
  • Keskustele aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen hoito- tai lääkityspäätöksiä.
  • Jos epäilet mittaustulosta, varmista mittaustulos toisella laitteella.
  • Vaatimustenvastaiset sähkölaitteet saattavat vikaantuessaan aiheuttaa tulipalon.

Terveydenhuollon tuotteille on luotettavia kotimaisia verkkokauppoja. Näistä monella on myös tarjolla neuvontaa tuotteen valintaan tai käyttöön liittyen. Samoin viallisen tai toimimattoman tuotteen palautus onnistuu yleensä sujuvasti kotimaisen tai ainakin EU-alueelle sijoittautuneen toimijan kanssa. Kun tilaat EU:n ulkopuolelta, vastuu on täysin sinulla.

Lisätietoa Fimean sivuilla.

Langattomat laitteet

EU:n ulkopuolelta verkkokaupasta tilattu langaton laite ei välttämättä toimi haluamallasi tavalla. Laite ei ehkä toimi oikein, tai se voi häiritä muita laitteita esimerkiksi liian suuren lähetystehon tai väärän taajuuden vuoksi. On hyvin ikävää, jos ostos osoittautuukin hyödyttömäksi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valvoo Suomessa myytäviä langattomasti radiotaajuuksilla toimivia laitteita eli radiolaitteita. EU-alueella myyjien, maahantuojien ja valmistajien on huolehdittava siitä, että laitteet täyttävät vaatimukset. Ostaessasi suoraan verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta, vastaat laitteesta ja myös sen aiheuttamista häiriöistä itse.

Muista:

  • Katso Traficomin vinkit langattomien laitteiden ostoon (ks. linkit).
  • Tarkasta muutama perusasia ennen ostoa, esimerkiksi minkälaisella verkkosivulla verkkokauppa on.
  • Jos jokin asia epäilyttää ostosta tehdessä, kysy lisätietoja myyjältä. Mikäli tietoja ei ole saatavilla, jätä tuote ostamatta.

Hyödyllisiä linkkejä:

Video: ota nämä seikat huomioon hankkiessasi langattomia laitteita

Langattomien laitteiden ostaminen ja käyttö

Hyvää syntymäpäivää, omalla vastuulla

Laihdutusvalmisteet

Netistä tilatuista laihdutusvalmisteista on löydetty jopa muuntohuumeita. Supertehokkaiksi mainostetut tuotteet saattavat sisältää myös (lääke)aineita, joita ei ole mainittu myyjän verkkosivuilla tai valmisteen tiedoissa.

Kriittinen on myös syytä olla, kun tuotteista luvattu vaikutus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Usein tällaisia lupauksia annetaan laihdutustuotteiden markkinoinnissa, joissa luvataan nopeita tuloksia laihdutuksen nopeudessa tai määrässä ilman, että elintapoja pitäisi muuttaa. Esimerkiksi: ”painosi putoaa ensimmäisen 72 tunnin sisällä vähintään 3 kiloa” tai ”painosi laskee, vaikka syöt ja liikut kuin ennenkin”.

Painon muutoksiin vaikuttavat ennen kaikkea elintavat, kuten ruoka- ja liikuntatottumukset. Tämän vuoksi yksittäinen tuote ei voi yksinään vaikuttaa laihtumisnopeuteen tai -määrään. Siihen viittaavat väitteet ovat humpuukia ja lainsäädännössä kiellettyjä.

Muista:

  • Selvitä tuotteen koostumus aina ennen tilausta. Jos sinulle ei kerrota tuotteen koostumusta, älä osta!
  • Elintarvikkeet kannattaa aina ostaa luotettavalta kauppiaalta. Tuntemattomalta taholta ostaminen voi olla riski!

Hyödyllisiä linkkejä Ruokaviraston sivuilla:

Älä usko humpuukiin

Tehoavatko poppakonstit

Laserlaitteet

Suomalaisten käytössä on vaarallisia laserlaitteita. Säteilyturvakeskus (STUK) on mitannut nettikaupasta ostettuja laitteita, joiden tehot ovat olleet satoja kertoja yli sallitun. Tehokkaan efektilaserin tai laserosoittimen valo voi silmään osuessaan aiheuttaa pysyvän vamman.

Laserlaitteista tehdään myös piraattikopioita. Nämä naamioidaan taitavasti muistuttamaan aitoja laitteita, ja niitä on vaikea erottaa alkuperäisistä suomalaisissa kaupoissa myytävistä laitteista.

Suomessa ja muualla EU:n alueella myyjä on vastuussa myymiensä laserlaitteiden turvallisuudesta, mutta kaukomailta ostamansa laitteen aiheuttamista vahingoista ostaja vastaa itse.

Muista:

  • Laser ei ole leikkikalu.
  • Älä osta laserosoitinta lapselle.
  • Silmään osuva voimakas lasersäde voi aiheuttaa pysyvän vamman välittömästi.
  • Lelussa saa olla vain luokkaan 1 kuuluva laser.

Hyödyllisiä linkkejä Säteilyturvakeskuksen sivuilla:

Laserluokat

Laserleikeillä lasarettiin, omalla vastuulla

Lastenhoitotarvikkeet

Lastenhoitotarvikkeella tarkoitetaan tuotetta, jonka tarkoitus on helpottaa esim. lapsen nukkumista, kantamista, kuljettamista, syöttämistä tai hygienian hoitoa. Lastenhoitotarvikkeiden pitää täyttää kuluttajaturvallisuuslain vaatimukset: ne eivät saa aiheuttaa vaaraa kuluttajien terveydelle tai omaisuudelle. Niistä ei saa esimerkiksi irrota pieniä osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaraa.

Muista:

  • Harkitse vakavasti, onko esimerkiksi tutti sellainen ostos, joka kannattaa ostaa kaukomailta muutamaa euroa halvemmalla. Vauva voi esimerkiksi tukehtua liian helposti rikki menevään tuttiin.
  • Liian pitkä tuttiketju on vauvalle hirttosilmukka.

Lastenhoitotarvikkeiden turvallisuudesta Tukesin sivuilla

Hiljennä itku, omalla vastuulla

Lelut

Lelu on tavara tai materiaali, joka on suunniteltu alle 14-vuotiaiden lasten leikkeihin. Lelut eivät saa aiheuttaa vaaraa sen ikäisille lapsille, joille ne on tarkoitettu, ja niiden tulee olla turvallisia koko niiden käyttöiän ajan.

Leluille on monia yksityiskohtaisia turvallisuusvaatimuksia. Niistä ei saa esimerkiksi irrota liian helposti pieniä osia, joihin pieni lapsi voi tukehtua, eivätkä ne saa aiheuttaa niin kovaa ääntä, että lapsen kuulo vaurioituisi. EU on rajoittanut myös haitallisimpien kemikaalien käyttöä leluissa.

Pohdi ostohetkellä ja tarkista ennen kuin annat lelun lapselle:

  • Onko alle kolmevuotiaalle lapselle tarkoitetussa lelussa pieniä irtoavia osia, joihin lapsi voi tukehtua?
  • Toimiiko lelu paristoilla? Paristokotelo ei saa olla helposti avattavissa. Paristot voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran tai nieltynä sisäelinvaurioita.
  • Eihän roolivaatteessa ole pitkiä kiristysnyörejä pään alueella, joihin lapsi voisi kuristua?
  • Voimakkaasti hajustetut lelut voivat aiheuttaa herkkyyttä tai allergiaa lapselle.
  • Lelusta lähtevä kova ääni voi vahingoittaa lapsen kuuloa, testaa lelun ääni ennen sen antamista lapselle.
  • Limantekoseteissä voi olla mukana booraksia. Kemikaali on luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi, ja sen myynti kuluttajakäyttöön EU:n sisällä on kielletty.

Linkkilista:

Lelujen vaatimuksista EU:ssa Tukesin sivuilla

Netistä ostamisesta Tukesin sivuilla

Älä anna lapsesi ostaa vaarallisia kemikaaleja

Kemikaalit eivät ole squishies-lelujen ainoa vaara

Lääkkeet

Suomessa lääkkeitä voi ostaa myös apteekkien verkkopalveluista. Verkkopalveluista voi ostaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeitä. Reseptilääkkeitä voi ostaa verkkopalvelusta ainoastaan sähköisellä lääkemääräyksellä. Apteekkien verkkopalvelut eivät myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä.

Euroopan unionin alueella toimii laillisia verkkopalveluita, kuten verkkoapteekkeja, jotka voi tunnistaa yhteisestä tunnuksesta. Ulkomaisista verkkoapteekeista tilattaessa on otettava huomioon myös lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset. Valmisteiden luokittelussa lääkkeeksi on eroja eri maiden välillä.

Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kielletty. Eläinlääkkeitä ulkomailta ei saa tilata lainkaan.

Muista:

  • Tarkista asioivasi laillisen verkkoapteekin kanssa.
  • Lääkkeiden luokittelu vaihtelee maiden välillä.
  • Älä diagnosoi ja lääkitse itseäsi, vaan pyydä neuvoa lääkäreiltä ja farmasisteilta.

Hyödyllisiä linkkejä:

Lääkkeiden internetkaupasta Fimean sivuilla

Miksi tilaamani ravintolisä onkin lääke

Lääkkeet ja matkustaminen

Lääkeväärennökset

Vaikka Euroopan unionin alueella toimii laillisia verkkoapteekkeja, suuri osa internetissä toimivista lääkkeiden kauppapaikoista on laittomia. Internetin kautta lääkkeitä tilatessa on suuri riski saada laadukkaan lääkkeen sijasta lääkeväärennös. Laittomaan lääkekauppaan liittyvän riskin kantaa lääkkeen maahantuoja tai tilaaja.

Lääkeväärennöstä on lähes mahdoton tunnistaa. Asiantuntijatkin tarvitsevat lääkeväärennöksen tunnistamiseen usein laboratoriotutkimuksia.

Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisesta apteekista. Tällöin niiden turvallisuus, teho ja laatu on valvonnalla varmistettu. Laittomat verkkoapteekit eivät ole kiinnostuneita resepteistä tai turvallisuudestasi vaan luottokortistasi.

Lääkeväärennös on aina terveysriski. Väärennetyssä valmisteessa vaikuttavat aineet tai muut ainesosat saattavat olla vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia. Pahimmillaan lääkeväärennös voi tappaa käyttäjänsä. Myös joistain ravintolisävalmisteista, joita on myyty esimerkiksi ”luontaista alkuperää” olevina, on löydetty lääkeaineita.

Muista:

  • Lääkeväärennös voi jopa tappaa, eikä sitä erota aidosta silmämääräisesti.
  • Muualta kuin laillisesti apteekista ostetut lääkkeet ovat useimmiten lääkeväärennöksiä.
  • Myös luonnontuotteena markkinoitu tuote voi olla lääkeväärennös.

Hyödyllisiä linkkejä:

Lääkkeiden internetkaupasta Fimean sivuilla

Lääkeväärennöksistä Fimean sivuilla

Lääketiedon luotettavuudesta Fimean sivuilla

Lääkeväärennös verkosta, omalla vastuulla

Mobiilisovellukset terveydentilan seuraamiseen ja raskauden ehkäisyyn

Terveyteen liittyviä mobiilisovelluksia on tarjolla runsaasti. Niiden avulla voi seurata sekä terveydentilaa että sairauksien oireita. Esimerkiksi diabeetikoiden verensokerin seurannan avuksi on tarjolla kymmeniä, ellei satoja eri sovelluksia. Myös ehkäisyn avuksi ns. varmojen päivien tunnistamiseen on tarjolla sovelluksia.

Muistilista

  • Jos sovellus antaa ohjeita sairauden hoitamiseen, oireiden lievittämiseen tai ehkäisyyn tai esimerkiksi analysoi jollain tavoin mittaustuloksia, pitää sen olla CE-merkitty.
  • Väärien hoito-ohjeiden noudattaminen voi olla vaarallista. Älä tee omia hoito- tai lääkityspäätöksiä keskustelematta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
  • Ehkäisysovellus ei ole ehkäisyväline. Sovelluksen käytöstä huolimatta raskaaksi tuleminen on mahdollista.
  • On olemassa myös luotettavia mobiilisovelluksia. Näistä monella on myös tarjolla sähköistä tai puhelinneuvontaa tuotteen valintaan tai käyttöön liittyen.

Ravintolisät

Verkossa laittomia ravintolisiä on mahdoton tunnistaa laillisista. Suorastaan petoksellista toimintaa on havaittu esimerkiksi laihdutukseen, seksuaalisen kyvyn lisäämiseen ja varsinkin kehonrakennukseen tarkoitetuissa tuotteissa. Näissä tuotteissa varsinaisen vaikutuksen saa aikaan usein lääkeaine tai jopa muuntohuume, jota ei tietenkään mainita ”erittäin luonnollisen ja turvallisen” tuotteen ainesosaluettelossa.

Erityisen kriittinen kannattaa olla, jos ravintolisää markkinoidaan sairauksien hoitamiseen tai parantamiseen. Ravintolisien markkinointi lääkkeellisin väittein on kuluttajan huijausta.

Ravintolisinä myytävät valmisteet voivat olla Suomen lainsäädännön mukaan lääkkeitä. Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen ETA-alueen ulkopuolelta on kielletty. Laittomaan lääkekauppaan liittyvän riskin kantaa yksinomaan lääkkeen maahantuoja tai tilaaja. Kuluttaja toimii siis omalla vastuullaan.

Muista:

  • Tarkista aina ostaessasi ravintolisiä verkkokaupasta, että kaupasta löytyy selkeästi yhteystiedot ja ohjeet, miten toimia esimerkiksi reklamaatio- tai tuotepalautustilanteissa. Ota kuitenkin huomioon, että annetut yhteystiedot eivät välttämättä aina ole oikeat.
  • Tarkista aina, että saat verkkokaupassa myynnissä olevasta ravintolisästä tarkat koostumustiedot, käyttöohjeet, varoitusmerkinnät ja muut elintarviketiedot.
  • Selvitä etukäteen, pidetäänkö tuotetta Suomessa lääkkeenä.

Ravintolisät Ruokaviraston sivuilla

Rollaattorit ja muut apuvälineet

Kun tilaat terveydenhuoltoon liittyviä apuvälineitä verkon kautta, ole tarkkana. Hajotessaan vaatimustenvastainen apuväline voi aiheuttaa vakavan vaaratilanteen. Jos heikkorakenteinen rollaattori tai kyynärsauva pettää, voi seurauksena olla vakavia vammoja aiheuttava kaatuminen. Hyväkin apuväline toimii kunnolla vain käyttöohjeen mukaisesti käytettynä ja huollettuna.

Kun ostat apuvälinettä verkosta:

  • Tarkista, että tuote on CE-merkitty.
  • Selvitä, millainen takuu laitteella on ja miten huolto on järjestetty.

Lisätietoa Fimean sivuilla.

Sähkölaitteet

Viranomaisten tiedossa on tapauksia, joissa kaukomailta ostettu sähkölaite on kärähtänyt latauksessa. Pahimmassa tapauksessa kuumeneminen on aiheuttanut mittavan tulipalon. Tukesin havaintojen perusteella hinta vaikuttaa siihen, kuinka laadukas sähkölaite on. Esimerkiksi halvat led-valaisimet olivat poikkeuksetta vaarallisia Tukesin teettämissä testeissä.

Tukes valvoo sähkölaitteita Suomessa pistokokein ja myös täältä löytyy vaarallisia tuotteita. Suomessa ja muualla EU:n alueella myyjä on kuitenkin vastuussa tuotteen turvallisuudesta. Sähkölaitteen takana on usein laaja toimitusketju valmistajasta maahantuojaan ja lopulta myyjään, joilla kaikilla on oma roolinsa tuotteen turvallisuuden varmistamisessa. Kun ostat tuotteen itse kaukomailta, muuta vastuutahoa ei Suomesta löydy kuin sinä itse, jos laite vaurioituu tai aiheuttaa vahinkoa.  

Muista:

  • Älä osta euron sähkölaitetta.
  • Valvo aina lataukseen jätettyä tuotetta.

Netistä ostaminen Tukesin sivuilla

Ostin laturin halvalla, omalla vastuulla

Yritykselle ostaminen

Jos teet yrityksellesi hankintoja kolmansista maista tai verkkokaupoista, harkinta on tärkeää. Ostoja tehdessä ulkomaisten verkko- tai huutokauppojen matalat hinnat saattavat houkuttaa. Hankintalistalla saattaa olla esimerkiksi:

  • koneita
  • laitteita
  • työkaluja
  • henkilönsuojaimia
  • varaosia
  • laakereita
  • sähkökomponentteja
  • kemikaaleja.

Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaa kuitenkin tarkistaa, täyttääkö esimerkiksi myynnissä oleva laite EU:n vaatimukset muun muassa melusta, tärinästä ja päästöistä. Myös suojainten pitää täyttää omat vaatimuksensa, jotta ne eivät vaaranna työntekijöiden turvallisuutta.

Vääränlaiset varaosat ja kemikaalit saattavat puolestaan vioittaa tai hajottaa vastuulliselta toimijalta hankitun koneen tai laitteen. Näissä tapauksissa laitetakuu ei ole enää voimassa, vaan laitteen hajoaminen ja viallinen tuotanto jäävät yrityksen omalle vastuulle. Vahinkovakuutukset eivät kata läheskään kaikkia tilanteita, vaan ne vaihtelevat paitsi korvaussummiltaan myös vahinkolajien perusteella.

Viranomaiset tekevät yrityksiin satoja tarkastuksia vuosittain ja asettavat vaatimustenvastaiset koneet käyttö-, luovutus- ja markkinointikieltoon. Työsuojelurikoksen mahdollisuus tutkitaan, jos vaatimustenvastaisen koneen, laitteen tai suojaimen kanssa sattuu työtapaturma.

Harkitsemattoman hankinnan seurauksena voi olla pahimmillaan henkilövahinkoja, merkittäviä taloudellisia menetyksiä ja maineen menetys. Katso siis, mistä ostat!

Mukana kampanjassa

Euroopan kuluttajakeskus

Kaupan liitto

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Ruokavirasto

Säteilyturvakeskus STUK

Teknisen Kaupan Liitto

Teknokemian Yhdistys ry

Tulli

Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Suomen ympäristökeskus SYKE

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira