Prosessiriskien arviointi ja hallinta
Prosessiriskien arviointi ja hallinta on prosessiturvallisuusjärjestelmän osa-alue, joka koostuu kahdesta elementistä: prosessiturvallisuustieto ja prosessiriskien arviointi ja hallinta.
Osa-alueen tavoitteena on tunnistaa prosessin vaarat sekä toteuttaa laadukas prosessiriskinarviointi, jonka perusteella saadaan tieto prosessiriskien hyväksyttävyydestä sekä riskien pienentämiseksi toteutettavista toimenpiteistä. Prosessiriskinarvioinnin perusteella määritetyt toimenpiteet priorisoidaan ja niiden toteutumista seurataan.
Prosessiriskien arviointi ja hallinta on järjestelmällinen työprosessi, joka on keskeisessä roolissa koko prosessiturvallisuusjärjestelmän näkökulmasta. Prosessiturvallisuustieto kattaa prosessiturvallisuuden hallinnan kannalta oleellisen tiedon kemikaalien ja prosessien vaaroista, laitteistoista sekä prosesseista. Prosessiturvallisuustieto pidetään ajantasaisena.
prosessiturvallisuustieto
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava ajantasainen tieto prosessiturvallisuuden hallintaan; laitoksen suunnitteluperusteet sekä tieto nykyhetken kunnosta ja tehdyistä muutoksista. Prosessiturvallisuuskriittisten laitteiden (esim. prosessilaitteiden ja -putkistojen) tiedot ja kriittisyysluokittelu on pidettävä ajan tasalla.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajalla on toiminnanohjaus- ja kunnossapitojärjestelmät, joihin on dokumentoituna:
- suunnitteluperusteet (esim. käytetyt standardit, pros.turv.riskinarvioinnin tulokset, prosessi, kemialliset reaktiot)
- nykyhetken kunto (esim. tarkastusten ja testausten tulokset, korjaamattomat poikkeamat, huoltojen ja kunnossapidon tilanne)
- muutoslogi, muutospäiväkirja
Laitteiden valmistusasiakirjat: rakennepiirrokset, sijoitussuunnitelmat, PI-kaaviot, sähköpiirustukset, materiaalitiedot (ainestodistukset, hitsausasiakirjat), tiedot laitteen käyttöolosuhteista ( kemikaali, paine, lämpötila, virtaus), tiedot laitteiden varusteista (varolaitteet), käyttöohjeet, kunnossapitosuunnitelmat.
Käytettynä hankituille laitteille, joille näitä asiakirjoja ei ole saatavilla, on vastaavat asiakirjat teetettävä jälkikäteen.
Tietojen päivitystarvetta käydään läpi säännöllisesti ja tähän on nimetty vastuuhenkilöt, jotka huolehtivat siitä, että päivitykset tulevat tehdyiksi.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava ajantasainen tieto prosessiturvallisuuden kannalta oleellisista kemikaalien aineominaisuuksista.
Hyväksytty menettelytapa
Kemikaalien aineominaisuuksia on dokumentoituna mm. KemiDigi-järjestelmään, käyttöturvallisuustiedotteisiin, kemikaalin valmistajan antamiin tietoihin, kirjallisuuteen, standardeihin sekä toiminnanharjoittajan omiin tutkimuksiin.
KemiDigistä löytyy myös kemikaalien valmistajien antamat tiedot aineominaisuuksista, mikäli kemikaali-ilmoitukset on tehty.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava ajantasainen tieto käytettävien ja varastoitavien kemikaalien välisistä reaktioista sekä prosessissa tai onnettomuustilanteessa syntyvistä kemikaaleista.
Hyväksytty menettelytapa
Reaktioriskit kootaan reaktiomatriisin tai laaditaan riittävä dokumentoitu kuvaus kemikaalien reaktioista sekä prosesseissa ja onnettomuustilanteissa syntyvistä kemikaaleista.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava ajantasainen tieto prosessilaitteistojen, säiliöiden ja putkistojen valintaperusteista sekä käytetyistä standardeista.
Hyväksytty menettelytapa
Laitetiedot kootaan säiliö- ja putkistokirjoiksi, joihin merkitään myös korjaus- ja huoltotoimenpiteet.
Materiaalitiedot: Laitteistokohtaisesti on määritettävä hyväksytty materiaali tai tehty materiaalinvalintakaavio. Materiaalin valinnassa on huomioitava kemikaalien vaikutukset ja prosessi- ja ympäristöolosuhteet. Perusteet materiaalin valinnalle on esitettävä selkeästi.
Laitteiden valmistusasiakirjat: rakennepiirrokset, sijoitussuunnitelmat, PI-kaaviot, sähköpiirustukset, materiaalitiedot (ainestodistukset, hitsausasiakirjat), tiedot laitteen käyttöolosuhteista ( kemikaali, paine, lämpötila, virtaus), tiedot laitteiden varusteista (varolaitteet), käyttöohjeet, kunnossapitosuunnitelmat.
Käytettynä hankituille laitteille, joille näitä asiakirjoja ei ole saatavilla, on vastaavat asiakirjat teetettävä jälkikäteen.
Viranomainen ylläpitää listaa hyväksyttävistä standardeista.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava ajantasaiset kuvaukset laitoksen prosessiturvallisuuteen liittyvistä prosesseista ja niiden toimintaperiaatteista.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajalla on dokumentinhallintajärjestelmä, jossa ylläpidetään esimerkiksi
- virtauskaavoita
- PI-kaavioita
- ohjausautomaation ja turva-automaation toimintakuvauksia
- lay-out -kuvia.
prosessiriskinarvioinnin suunnittelu
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava dokumentoitu menettelytapa prosessiriskinarvioinnin tekemiseen, jossa on määritetty riittävän yksityiskohtaisesti riskinarviointiprosessin vaiheet.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajalla on ohje prosessiriskinarvioinnin tekemiseen. Ohje voi sisältää myös muiden riskinarviointien ohjeistusta.
Ohje sisältää mm.:
- kohteen määrittelyn
- riskinarvioinnin tekijät
- aikataulun
- käytettävät menetelmät eri kohteisiin
Vaatimus
Laitoksella on oltava menettelytapa niiden tilanteiden tunnistamiseksi, jolloin prosessiriskiarviointi on tehtävä.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajalla on ohjeistus, jossa on tunnistettu erilaisia laitoksella mahdollisia tilanteita, joissa riskinarvio on tehtävä. Hyödyksi voi käyttää esim. tarkistuslistaa eri tilanteista. Prossessiriskinarvioinnin ohjeistus voi sisältyä muuhun riskinarviointia ohjaavaan dokumentaatioon.
Ohjeistuksessa huomioidaan seuraavat tilanteet, joissa tehdään prosessiriskinarviointi:
- Uusi laitos tai prosessi
- Muutos (huomioiden myös keskeytettynä olleen toiminnon käyttöönotto)
- Onnettomuuden jälkeen
- Turvallisuushavaintojen yhteydessä
- Toimintojen ulkoistaminen tai ulkoistetun toiminnon otto takaisin yritykseen
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava dokumentoitu menettelytapa kulloiseenkin tilanteeseen soveltuvan prosessiriskinarviointimenetelmän valinnalle.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajalla on käytössään muutama riskinarviointimenetelmä, joiden se arvioi soveltuvan ko. laitoksella esiintyviin riskinarviointia edellyttäviin tilanteisiin.
Toiminnanharjoittajalla on dokumentoituna kriteerit/valintaperusteet eri riskinarviointimenetelmien käytölle kussakin tilanteessa.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on määriteltävä tarvittava osaaminen kulloisestakin käytettävästä prosessiriskinarviointimenetelmästä.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittaja määrittää, minkä riskinarviointimenetelmän osaamista ylläpidetään yrityksessä ja mihin tilanteisiin hankitaan osaaminen ulkopuolelta. Osaamismatriisissa ylläpidetään tietoa riskinarviointiosaamisesta yrityksessä.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on määriteltävä vaatimukset prosessiriskinarviointia tekevän ryhmän kokoonpanolle ja osaamiselle.
Hyväksytty menettelytapa
Riskinarviointiryhmä sisältää:
- käytettävän riskinarviointimenetelmä osaamisen
- prosessiosaaminen, automaatio
- kunnossapito-osaaminen
- käyttöhenkilöstöä ainakin riskinarviointien päivityksissä
- erityisosaaminen esim. laitteista ja laitekokonaisuuksista rajapinnat huomioiden
Riskinarviointeja päivitettäessä on hyvä vaihtaa ryhmään kuuluvia henkilöitä.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on arvioitava koko laitoksen vaarallisten kemikaalien teolliseen käsittelyyn ja varastointiin liittyvä toiminta järjestelmällisesti prosessiturvallisuuden näkökulmasta laitoksen sisäiset rajapinnat huomioiden.
Hyväksytty menettelytapa
Kohteen voi rajata esim.
- tietty osa laitoksesta (esim. lay-out -kuvan mukaan)
- tietty prosessi (esim. PI-kaavion mukaan)
- seurauksiltaan pahimmat onnettomuudet (tunnistettu esim. POA, HAZID avulla)
- toiminnoittain (varastointi, prosessi, käyttölaitteet, täyttö- ja tyhjennystapahtumat, käyttöhyödykkeet jne.)
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on määritettävä prosessiriskinarvioinnissa tarvittavat lähtötiedot.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajalla on kirjattuna, mitä lähtötietoja mitkäkin käytössä olevat riskinarviointimenetelmät edellyttävät. Lähtötietoja ovat esimerkiksi kemikaalitiedot, virtauskaaviot, PI-kaaviot, ohjausautomaation ja turva-automaation toimintakuvaukset, lay-out -kuvat, aikaisemmat kohteen riskianalyysit.
Prosessiriskinarviointiin kirjattaan, mihin lähtötietodokumentin revisioon se on perustunut.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on laadittava aikataulu siitä, kuinka usein mitkäkin prosessiriskinarvioinnit päivitetään.
Hyväksytty menettelytapa
Riskinarvioinnit päivitetään vähintään 3-5 vuoden välein (esim. Hazopin päivitykseen voi riittää pidempi väli, jos prosessia ei ole muutettu, mutta TVA voi olla syytä päivittää useammin). Seurantajärjestelmä (esim. vuosikello) muistuttaa riskinarvioiden päivityksestä.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on määritettävä, kuka vastaa mistäkin prosessiriskinarvioinnista ja sen päivittämisestä.
Hyväksytty menettelytapa
Riskinarviointien päivitysvastuut määritellään kirjallisesti esim. vastuumatriisissa.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on arvioitava ulkoistettujen toimintojen prosessiturvallisuudelle aiheuttamat riskit.
Hyväksytty menettelytapa
Riskinarviointimenetelmänä voidaan käyttää esimerkiksi potentiaalisten ongelmien analyysia (POA). Ulkoistettuja toimintoja voivat olla esimerkiksi kunnossapito-, vartiointi- ja siivouspalvelut ja kemikaaliautojen kuljettajat.
prosessiriskinarvioinnin toteuttaminen
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on tunnistettava prosessiturvallisuuteen liittyvät vaarat ja siihen on oltava dokumentoitu menettelytapa.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittajalla on määriteltynä menettelytapa, jolla riittävän luotettavasti tunnistetaan laitoksen eri osissa esiintyvät vaarat eli ei-toivotut tapahtumat. Tällaisia tunnistettavia vaaroja voivat olla esim. kemikaalivuodot, syttymät, räjähdykset, kemialliset reaktiot.
Kemikaalien vaaraominaisuuksista johtuvien vaarojen tunnistaminen
- terveysvaaraa aih. kemikaalit
- fysikaalista vaaraa aih. kemikaalit
- ympäristövaaraa aih. kemikaalit
Vaatimus
Prosessiriskinarvioinnissa on selvitettävä onnettomuuden välittömät syyt ja taustasyyt.
Hyväksytty menettelytapa
Taustasyitä on tarpeen selvittää suhteessa seurausten vakavuuteen.
Toiminnanharjoittajan on prosessiriskinarvioinnissa huomioitava, että eri syillä on usein erilainen todennäköisyys, joka vaikuttaa riskin suuruuteen.
Taustasyiden selvittämisessä voidaan hyödyntää esimerkiksi BowTie (rusettianalyysi)-menetelmää. Lisäksi voidaan käyttää ""2 x Miksi"" tai kalanruotomenettelyjä.
Mikäli tutkittavalla skenaariolla ei arvioida olevan prosessiriskinarvioinnin kannalta oleellisia seurauksia, syitä ei ole tarpeen selvittää.
Esimerkki: Onnettomuuden välittömiä syiksi tunnistetaan putken tukkeutuminen tai venttiilin sulkeutuminen.
Taustasyiksi voidaan tunnistaa esimerkiksi kemikaalin saostumisen aiheuttama tukkeuma, putken jäätyminen, venttiilin sulkeminen inhimillisen virheen vuoksi, venttiilin vikaantuminen tai automaatiosekvenssin virhe.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on arvioitava prosessiturvallisuuteen liittyvien vaarojen toteutumisen todennäköisyys.
Hyväksytty menettelytapa
Todennäköisyys arvioidaan ensin ilman varautumiskeinoja ja sen jälkeen varautumiskeinojen kanssa.
Vaatimus
Prosessiturvallisuuteen liittyvän vaaran toteutumisen todennäköisyyden arvioinnin on perustuttava dataan aina, kun mahdollista.
Hyväksytty menettelytapa
Esimerkkejä:
- teknisten järjestelmien vikaantumisen todennäköisyyteen käytettäviä lähteitä (datapankit, kirjallisuus, standardit, laitoksen historiatieto)
- koulutetun operaattorin toiminta: vähäinen vaikutus tai ei vaikutusta todennäköisyyteen; todennäköisyyttä pienentävä vaikutus, RRF (risk reduction factor) enintään 10
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on arvioitava prosessiturvallisuuteen liittyvien onnettomuuksien seurausten vakavuus.
Hyväksytty menettelytapa
Onnettomuuden seurausten vakavuus arvioidaan ensin pahimman mahdollisen seurauksen mukaan ilman varautumiskeinoja ja sen jälkeen varautumiskeinojen kanssa. Seurausten vakavuus arvioidaan onnettomuuden seurausten laajuuden ja vaikutusten mukaan.
Seurausten vakavuuden arvioinnissa huomioidaan ihmisille, ympäristölle ja omaisuudelle aiheutuvat seuraukset.
Vaatimus
Prosessiturvallisuuteen liittyvän onnettomuuden seurausten vakavuuden määrittelyssä on huomioitava välittömät ja jatkoseuraukset.
Hyväksytty menettelytapa
BowTie-menetelmän avulla voidaan tunnistaa seurauksia. Lisäksi 2 x Mitä sitten (What If)? ja Kalanruoto.
Esimerkki: Myrkyllisen kemikaalin säiliön vuotaminen, josta välittömänä seurauksena voi olla säiliöalueella paikallisia henkilövahinkoja, mutta jatkoseuraukset voivat ulottua myös kauemmas, mikäli myrkyllinen kemikaali pääsee leviämään laajemmalti esim. tuulen mukana.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on tunnistettava riskinarvioinnin yhteydessä mahdolliseen suuronnettomuuteen johtavat vaarat.
Hyväksytty menettelytapa
Lain määritelmä suuronnettomuudesta:
17) suuronnettomuudella huomattavaa päästöä, tulipaloa, räjähdystä tai muuta ilmiötä, joka seuraa vaarallisia kemikaaleja tai räjähteitä valmistavan, käsittelevän tai varastoivan tuotantolaitoksen toiminnassa esiintyneistä hallitsemattomista tapahtumista, jotka voivat aiheuttaa ihmisen terveyteen, ympäristöön tai omaisuuteen kohdistuvaa vakavaa välitöntä tai myöhemmin ilmenevää vaaraa laitoksen sisä- tai ulkopuolella ja jossa on mukana yksi tai useampi vaarallinen kemikaali tai räjähde; (390/2005 6 §)
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on tunnistettava prosessiturvallisuuden onnettomuusskenaariot, jotka edellyttävät mallintamista.
Hyväksytty menettelytapa
Seurausanalyysin käyttämistä edellytetään toimintaperiaate- ja turvallisuusselvityslaitoksilta sekä muilta laitoksilta (myrkylliset ja palavat kaasut), jos lähellä on herkkiä kohteita (esim. päiväkoti, vesistö) tai laitos sijaitsee teollisuusalueella ja onnettomuudella voidaan olettaa olevan vaikutuksia naapurilaitokseen.
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on dokumentoitava prosessiturvallisuuden riskinarvioinnit.
Hyväksytty menettelytapa
Dokumentaation sisältää ainakin käytetyn menetelmän, osallistujat, kokousten pöytäkirjat, tulokset, toimenpiteet ja käytetyt lähtötietojen revisiot.
riskin hyväksyttävyyden määrittely
Vaatimus
Toiminnanharjoittajalla on oltava menettely prosessiriskien hyväksyttävyyden arvioimiseksi.
Hyväksytty menettelytapa
Riskin hyväksyttävyys määritetään riskimatriisin avulla. Toiminnanharjoittaja määrittää, mitkä riskit ovat hyväksyttäviä ja mille riskeille tarvitaan riskiä pienentäviä toimenpiteitä.
Vaatimus
Riskin hyväksyttävyyden määrittelyn menettelytavassa on huomioitava sekä henkilö-, ympäristö- että omaisuusvahingot.
Hyväksytty menettelytapa
Riskimatriisissa on omat sarakkeensa henkilö-, ympäristö- ja omaisuusvahingoille.
Vaatimus
Suuronnettomuuksille on määriteltävä siedettävä todennäköisyys.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittaja esittää perusteet siedettävälle todennäköisyydelle. Siedettävä todennäköisyys esitetään osana riskimatriisia.
Siedettävä todennäköisyys on esimerkiksi 10-5 (laitosalueen sisäpuolella) – 10-6 (laitosalueen ulkopuolelle).
Vaatimus
Riskin hyväksyttävyyden määrittelyn menettelytavassa on oltava riittävä resoluutio eli tarkkuus.
Hyväksytty menettelytapa
Riskimatriisissa on määritetään tarkemmin, mitä milläkin sarakkeella tarkoitetaan (määrälliset arviot todennäköisyyksistä ja seurauksista). Lähtökohtaisesti matriisissa henkilövahinko johtaa suurempaan riskiin kuin ympäristö- tai omaisuusvahinko. Riskimatriisi voi olla esimerkiksi muotoa 6 x 5.
Jäännösriski ja toimenpiteet
Vaatimus
Toiminnanharjoittajan on määriteltävä toimenpiteet prosessiriskin saattamiseksi hyväksyttävälle tasolle. Prosessiriskiä pienentävien toimenpiteiden tulee ensisijaisesti olla teknisiä ja passiivisia ratkaisuja.
Toiminnanharjoittajan on arvioitava jäännösriski riskiä pienentävien toimenpiteiden jälkeen. Jäännösriskin on todettava olevan hyväksyttävällä tasolla.
Hyväksytty menettelytapa
Toimenpiteet määritetään asetetun hyväksyttävän riskitason perusteella.
Tarvittaessa on lisättävä turva-automaatio riskin saattamiseksi hyväksyttävälle tasolle.
Passiiviset ratkaisut suojaavat pelkästään olemassaolollaan (esim. räjähdysseinät, altaat, yms.) kun taas aktiiviset ratkaisut vaativat sisäistä tai ulkoista energiaa (esim. varoventtiili, turva-automaatio, yms.) toimiakseen.
Vaatimus
Prosessiriskinarvioinnin perusteella määritellyt toimenpiteet on priorisoitava.
Hyväksytty menettelytapa
Toiminnanharjoittaja asettaa riskejä pienentäviksi määritellyt toimenpiteet tärkeysjärjestykseen riskin suuruuden perusteella.
Suunnitteluvaiheessa olevalla laitoksella riskejä pienentävät toimenpiteet on toteutettava jo rakentamisvaiheessa.
Vaatimus
Prosessiriskinarvioinnin toimenpiteet on aikataulutettava, vastuutettava, tehtävä ja kuitattava tehdyiksi.
Niiden toteutus aikataulussa on varmistettava seurannalla.
Hyväksytty menettelytapa
Korjattaville asioille määritellään aikataulutetut ja vastuutetut toimenpiteet. Helposti korjattavat pyritään toteuttamaan välittömästi ja huolehditaan, että myös pienemmän riskin toimenpiteet toteutetaan.
Myös, miten toimitaan, kunnes korjaava toimenpide on tehty. Keskeytetäänkö toiminta vai käytetäänkö tilapäisratkaisua?
Toimenpiteet lisätään seurantajärjestelmään, jossa niiden aikataulua seurataan. Järjestelmään on kirjattava, miten toimenpide on toteutettu. Toimenpiteet ovat auki kunnes ne ovat tehty, jolloin vastuuhenkilö sulkee asian.
Vaatimus
Jos prosessiriskiarvioinnissa määritettyä toimenpidettä ei toteuteta määritetyssä aikataulussa tai laajuudessa, on vaikutukset prosessiturvallisuusriskiin arvioitava uudestaan.
Hyväksytty menettelytapa
Mikäli arvioinnissa määriteltyä toimenpidettä ei toteuteta, on ko. kohta arvioidaan ja määritetään hyväksyttävät toimenpiteet uudelleen. Dokumentaatioon kirjataan myös syyt alkuperäisen toimenpiteen toteutumisen viivästymiseen tai toteuttamatta jättämiseen.