Kemikaalien merkinnät
Vaarallisen kemikaalin pakkauksessa on varoitusetiketti. Vaarallisen kemikaalin tunnistat parhaiten varoitusetiketissä olevista varoitusmerkeistä.
Varoitusetiketistä löydät lisäksi vaara- ja turvalausekkeet. Vaaralausekkeet kertovat, mitä vaaroja tuote voi aiheuttaa. Turvalausekkeet kertovat, miten kemikaalin käytöstä tai hävittämisestä aiheutuneita haitallisia vaikutuksia voi vähentää tai estää.
Joissain kemikaalipakkauksissa on oltava myös turvasuljin tai näkövammaisille tarkoitettu vaaratunnus. Turvasulkimen tarkoituksena on suojella lapsia kemikaaleilta. Näkövammaisen vaaratunnus on pakkauksen pinnasta kohoava tasasivuinen kolmio. Se viestii sokeille tai heikkonäköisille kemikaalin vaarallisuudesta.
Turvasuljinta ja näkövammaisen vaaratunnusta käytetään terveydelle kaikkein vaarallisimpien kemikaalien kuluttajapakkauksissa.
Kodin vaaralliset kemikaalit
Vaaralliseksi luokiteltu kemikaali voi olla esimerkiksi syttyvä, välittömästi myrkyllinen tai vesieliöille vaarallinen. Monet pyykinpesu- ja siivousaineet, maalit, lasinpesunesteet, viemärinaukaisuaineet, bensiini ja grillinsytytysnesteet ovat vaarallisia kemikaaleja.
Alla kerrotaan, millaisista vaaroista varoitusmerkit varoittavat.
Nykyisten punareunaisten varoitusmerkkien lisäksi kotonasi voi vielä olla käytössä kemikaaleja, jotka on merkitty vanhoilla oranssipohjaisilla varoitusmerkeillä. Vanhoja oranssipohjaisia varoitusmerkkejä ei kaupan hyllyillä olevissa tuotteissa enää saa olla, mutta käytössäsi olevat pakkaukset voit käyttää loppuun.
Kemikaalipakkauksessa voi olla myös 16-merkkinen koodi. Tällainen koodi on tietyissä fysikaalista vaaraa aiheuttavissa ja terveydelle vaaralliseksi luokitelluissa seoksissa, kuten pyykinpesuaineissa ja maaleissa. Koodista käytetään nimitystä yksilöllinen koostumustunniste eli UFI-tunniste.
UFI-tunnisteen avulla seos voidaan tunnistaa, ja myrkytystapauksissa myrkytystietokeskus voi antaa tarvittavat hoito-ohjeet. Myrkytystapauksissa luettele varotusetiketistä löytyvä UFI-tunniste rauhassa myrkytystietokeskukselle.
Vinkkejä kemikaalien käyttöön ja varastointiin
- Säilytä kemikaalit niiden alkuperäisissä pakkauksissa.
- Huomioi varoitusmerkit ja lue etiketin tiedot. Noudata ohjeita.
- Varo kemikaalien joutumista suuhun, iholle, silmiin, keuhkoihin ja ympäristöön.
- Säilytä kemikaalit lasten ulottumattomissa.
- Onnettomuuden sattuessa soita hätänumeroon 112. Jos kyseessä on myrkytysonnettomuus, voit myös soittaa myrkytystietokeskukseen.
- Hävitä kemikaalit ja kemikaalipakkaukset oman kuntasi ohjeiden mukaisesti.
Tunne kemikaalien varoitusmerkit
Kemikaalit, jotka aiheuttavat iho- ja silmä-ärsytystä, allergisia ihoreaktioita, hengitysteiden ärsytystä, välitöntä myrkyllisyyttä, uneliaisuutta tai huimausta tai ovat vaarallisia otsonikerrokselle.
Esimerkkejä
WC:n puhdistusaine, kalkinpoistaja, jäähdytysneste, eräät liimat.
Varotoimet
Vaaroista riippuen suositellaan suojakäsineiden ja silmäsuojaimien käyttöä.
Vältä kemikaalin hengittämistä, jos on olemassa vaara, että se aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä, uneliaisuutta tai huimausta.
Vaarat
Nauttiminen saattaa olla hengenvaarallista tai voi aiheuttaa epämiellyttävän olon tai ärsyttää suun ja vatsan limakalvoja.
Jotkut tuotteet voivat aiheuttaa allergisen reaktion jouduttuaan kosketuksiin ihon kanssa, kun taas toiset saattavat aiheuttaa ihoärsytystä ja ihottumaa.
Jos tuotetta joutuu silmiin, se saattaa aiheuttaa ärsytystä.
Jotkut tuotteet saattavat hengitettyinä ärsyttää hengityselimiä.
Tuotteet saattavat sisältää orgaanisia liuottimia, jotka hengitettyinä voivat aiheuttaa uneliaisuutta ja huimausta.
Höyryt voivat aiheuttaa päänsärkyä ja myrkytyksen.
Kemikaalit, jotka syövyttävät ihoa, aiheuttavat vakavia silmävaurioita tai syövyttävät metalleja.
Esimerkkejä
Etikkahappo, suolahappo, ammoniakki, viemärinaukaisuaine.
Varotoimet
Käytä suojakäsineitä ja silmäsuojaimia sekä vältä kemikaalin hengittämistä.
Vaarat
Tuote saattaa syövyttää ihoa ja aiheuttaa polttavaa kipua, punoitusta, rakkuloita ja palovammoja.
Jos ainetta joutuu silmiin, se saattaa aiheuttaa vakavia palovammoja, kipua, kyynelvuotoa ja
silmäluomien kouristuksia. Silmien vakavan vaurioitumisen ja näön menetyksen vaara.
Nieltynä tuote saattaa aiheuttaa palovammoja suuhun, nieluun ja vatsaan. Tämä aiheuttaa kipua suussa, kurkussa ja vatsassa sekä nielemisvaikeuksia ja veristä oksennusta.
Höyryjen tai ruiskutussumun hengittäminen voi syövyttää hengityselimiä. Hengittäminen saattaa aiheuttaa polttavan tunteen suussa ja kurkussa sekä aivastelua, yskää, hengitysvaikeuksia ja rintakipua.
Syttyvät nesteet ja niiden höyryt, kaasut, aerosolit ja kiinteät aineet.
Esimerkkejä
Moottoripolttoaineet, ruoanlaitossa käytettävät polttoaineet, etanoli, kynsilakan poistoaine, nestekaasupullot ja aerosolit, joiden ponneaineena on nestekaasu.
Varotoimet
Suojaa lämmöltä ja avotulelta, älä tupakoi näiden tuotteiden läheisyydessä. Säilytä pakkaus tiiviisti suljettuna ja varastoi viileässä paikassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Suojakäsineiden ja silmäsuojaimien käyttö on suositeltavaa, jos on olemassa vaara, että ainetta roiskuu silmiin.
Vaarat
Tuotteet voivat olla jopa erittäin helposti syttyviä ja voivat syttyä palamaan joutuessaan kosketuksiin avotulen, kipinöiden ja/tai lämmön kanssa. Seurauksena saattaa olla voimakas tai räjähtävä tulipalo.
Jotkut tuotteet kehittävät räjähtäviä kaasuja joutuessaan kosketuksiin veden kanssa
tai syttyvät itsestään palamaan joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa.
Käytä mahdollisen tulipalon sammuttamiseen sammutusjauhetta, vaahtoa, hiilidioksidia,
sammutuspeitteitä tai vesisumua. Älä käytä juoksevaa vettä, koska se saattaa aiheuttaa
tulipalon leviämisen. Siirrä tuote pois vaara-alueelta, jos se on mahdollista.
Ympäristölle vaaralliset kemikaalit.
Esimerkkejä
Tärpätti, bensiini, torjunta-aineet, eliöntorjunta-aineet, kuten muurahaissirotteet, maalit, lakat, eräät liimat.
Varotoimet
Vältä päästämistä ympäristöön. Älä tyhjennä viemäriin, ellei kyseessä ole aineelle nimenomaisesti tarkoitettu käyttö. Sisältö ja pakkaus on hävitettävä kansallisten määräysten mukaisesti.
Vaarat
Nämä tuotteet ovat myrkyllisiä vesieliöille ja voivat aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä.
Kemikaalit, jotka aiheuttavat pitkäaikaisia vaikutuksia, kuten syöpää, perimävaurioita ja hedelmällisyyden heikentymistä tai sikiövaurioita. Käsittää myös kemikaalit, jotka aiheuttavat hengitettynä allergiaa, myrkkyvaikutuksia tietyissä kohde-elimissä tai aspiraatiovaaran.
Esimerkkejä
Tärpätti, bensiini, selluloosaohenne, lamppuöljy.
Varotoimet
Käytä suojakäsineitä ja silmänsuojaimia, jos on olemassa vaara, että ainetta roiskuu silmiin. Vältä aineen hengittämistä. Sisältö ja pakkaus on hävitettävä kansallisten määräysten mukaisesti.
Vaarat
Altistuminen joillekin tuotteille voi vahingoittaa terveyttä pysyvästi (esim. syöpä, vaikutukset lisääntymiseen), tai aiheuttaa pysyvän vaurion johonkin elimeen.
Jotkut tuotteet saattavat aiheuttaa allergisen reaktion hengityselimissä tai hengitysvaikeuksia. Jotkut tuotteet voivat olla tappavia, koska ne voivat nieltynä joutuessaan hengitysteihin
aiheuttaa kemiallisen keuhkokuumeen.
Kemikaalit (kaasut, nesteet tai kiinteät aineet), jotka aiheuttavat toisen materiaalin palamisen tai myötävaikuttavat siihen.
Esimerkkejä
Desinfiointitabletit ja nesteet, valkaisuaineet, hengityssairauksien hoidossa käytettävä happikaasu.
Varotoimet
Suojaa lämmöltä ja avotulelta, älä tupakoi näiden tuotteiden läheisyydessä. Varastoi erillään syttyvistä tuotteista. Suojakäsineiden ja silmiensuojaimien käyttö on suositeltavaa, jos on olemassa vaara, että ainetta roiskuu silmiin.
Vaarat
Hapettavat aineet eivät itse välttämättä ole palavia, mutta ne voivat edesauttaa tulipalon syttymistä ja pahentaa sitä.
Käytä mahdollisen tulipalon sammuttamiseen sammutusjauhetta, vaahtoa, hiilidioksidia, sammutuspeitteitä tai vesisumua. Älä käytä juoksevaa vettä, koska se saattaa aiheuttaa tulipalon leviämisen.
Siirrä tuote pois vaara-alueelta, jos se on mahdollista ilman riskejä.
Kemikaalit, jotka ovat välittömästi myrkyllisiä suun tai ihon kautta ja/tai hengitysteitse. Tällä merkillä varustetut kemikaalit voivat olla välittömästi tappavia.
Esimerkkejä
Metanoli, torjunta-aineet ja eliöntorjunta-aineet kuten jyrsijämyrkyt.
Varotoimet
Näitä tuotteita ei yleensä ole tavallisissa kotitalouksissa. Niiden käsittely saattaa edellyttää hengityssuojaimen, suojakäsineiden, silmäsuojaimien ja erityisten työvaatteiden käyttöä. Myrkylliset tuotteet on varastoitava lukitussa tilassa. Sisältö ja pakkaus on hävitettävä kansallisten määräysten mukaisesti.
Vaarat
Tuotteet ovat myrkyllisiä ja voivat olla tappavia nieltynä, joutuessaan iholle ja/tai hengitettynä.
Kaasut, joita säilytetään astiassa paineen alaisena (vähintään 2 baria).
Esimerkkejä
Nestekaasupullot, hitsauskaasu, happipullot.
Varotoimet
Paineen alaiset kaasut on varastoitava paikassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Ne on suojattava auringonvalolta. Varmista, että kaikki letkut ja liittimet ovat tiiviitä.
Vaarat
Huomautus: Paineen alaiset kaasut voivat räjähtää kuumennettaessa. Vaaratyyppi käy ilmi etiketistä. Se saattaa vaihdella huomattavasti riippuen siitä, onko kaasu syttyvää, hapettavaa, myrkyllistä vai syövyttävää. Kaasupullot voivat myös sisältää jäähdytettyä kaasua, joka voi
aiheuttaa paleltumia.
Räjähtävät kemikaalit ja esineet.
Esimerkki
Nitroglyseriini, ampumatarvikkeet, ilotulitteet.
Varotoimet
Näitä tuotteita ei yleensä ole tavallisissa kotitalouksissa. Suojaa lämmöltä ja avotulelta, älä tupakoi näiden tuotteiden läheisyydessä. Silmäsuojaimien käyttö on suositeltavaa. Ota huomioon varastointia ja hävittämistä koskevat kansalliset määräykset.
Vaarat
Räjähdys ja siitä johtuva paineaalto sekä sirpaleiden sinkoutuminen. Saattaa aiheuttaa muiden materiaalien syttymisen.
Materiaalia
Luulot pois kemikaaleista -kampanjasivusto
Hannan talo ja piilevät vaarat (opetusmateriaalia 2–6 luokille) - sivusto suljettu toistaiseksi
Viivoitintilaukset kouluille ja yhdistyksille: Kemikaalien varoitusmerkit -viivaimet ovat loppuneet eikä niitä olla enää tilaamassa lisää.
Katso myös
Pesuaineiden merkinnät
Kosmeettisten valmisteiden merkinnät
NAPO-videot varoitusmerkeistä (kansainvälisten työsuojeluorganisaatioiden yhteistyö)
Ymmärrä etiketit, varoitusmerkit tuotteen etiketissä (Euroopan kemikaaliviraston sivulla)
Infograafi varoitusmerkeistä Euroopan kemikaaliviraston sivulla
Kemikaalien merkinnät ammattilaisille
Vaarallinen jäte -sivusto
Tunnista vaarallinen jäte Vaarallinen jäte -sivustolla