Tule töihin Tukesiin
Tukesin toimipisteissä Helsingissä, Tampereella ja Rovaniemellä työskentelee noin 270 henkilöä. Suurin osa henkilöstöstä työskentelee asiantuntijatehtävissä, joihin sisältyy valvontaa, viestintää, kehittämistä ja kansainvälistä yhteistyötä.
Tukes on asiantuntijaorganisaatio, jossa tehtävät ovat vastuullisia, itsenäisiä ja haasteellisia. Tuemme henkilöstömme kehittymistä ja mahdollistamme urapolkuja, joita pitkin virastossa voi edetä vaativampiin asiantuntijatehtäviin tai esimiestyöhön. Kansainvälisyys ja tiiviit yhteydet muiden maiden viranomaisten kanssa kuuluvat monen tukeslaisen arkeen.
Meillä työskentelee esimerkiksi kemistejä ja diplomi-insinöörejä ylitarkastajina tai arvioijina. He käsittelevät lupahakemuksia, tekevät valvonta- tai yrityskäyntejä sekä neuvovat ja opastavat asiakkaitamme turvalliseen ja säädöstenmukaiseen toimintaan. Osa tehtävistä on projektityyppistä työtä, jota teemme yhteistyössä muiden viranomaisten ja yksityisen sektorin toimijoiden kanssa. Lisäksi meillä työskentelee mm. hallinnon ja viestinnän ammattilaisia.
Rekrytointia ja kaikkien tukeslaisten toimintaa ohjaavat mm. Tukesin visio ja arvot. Olemme yhteistyön rakentajia ja suunnannäyttäjiä, ja toimimme innovatiivisesti hyvässä yhteistyössä. Kannustamme toimijoita vastuullisuuteen. Haluamme olla moderni asiantuntijayhteisö, jossa johtaminen on laadukasta ja työhyvinvointi kunnossa. Olemme ylpeitä nykyaikaisista monitiloistamme, työvälineistämme ja joustavista työaikajärjestelyistämme.
uratarinoita Tukesista
"En ole tekninen ihminen, joten päädyin Tukesiin töihin vähän sattumien kautta. Onneksi hain paikkaa, sillä viranomaistyö on tuntunut omalle jutulle. Uskon elämässä ratkaisukeskeisyyteen: tietyt asiat pitää käydä läpi ja murehtia, mutta sitten pitää mennä eteenpäin ja löytää ratkaisu. Parasta onkin yhdessä työkavereiden kanssa tekeminen. Saan voimia siitä, että ongelma käydään yhdessä läpi ja siitä keskustellaan. Tukesissa on taustaltaan ja koulutukseltaan todella erilaisia ihmisiä ja on kiehtovaa, miten eri alojen ihmiset tekevät yhdessä töitä. Kukaan ei saisi yksin asiaa ratkaistua, mutta yhdessä se onnistuu.
Johtavana asiantuntijana työskentely on mielekästä koska pidän erityisesti lain soveltamisesta. Pääsen myös päivittäin työskentelemään intohimoni, suomen kielen parissa. Pitää miettiä, miten kieltä käytetään, mitä se tarkoittaa ja miten sitä tulkitaan. Itseään pääsee haastamaan erityisesti tekstin tuottamisessa, sillä sen pitää olla ymmärrettävää – ei hallintojargonia tai juristeriaa.
Tukes on toinen työpaikkani Turun oikeustieteellisestä tiedekunnasta valmistumisen jälkeen. Se, että olen viihtynyt talossa niin pitkään, kertoo että Tukes on erinomainen työpaikka. Urani alkuaikoina, nuorena juristina, epävarmuutta aiheutti työt jotka liittyivät aihealueisiin, joiden asiantuntija en ollut. Työitsetuntemus ja luottamus ovat kuitenkin vuosien varrella kasvaneet. En ole koskaan kokenut, että olisi ollut ylitsepääsemätöntä haastetta. Aina on ollut joku, jolta on voinut kysyä ja saanut apua.”
Johtavana asiantuntijana Tukesin hallinnossa Sanna-Mari työskentelee erilaisten oikeudellisten kysymysten parissa kaikilla Tukesin lainsäädäntöalueilla, auttaa asiantuntijoita oikeudellisissa ongelmissa sekä osallistuu oikeudellisena asiantuntijana työryhmiin ja sidosryhmäyhteistyöhön.
”Luonto on ollut minulle tärkeä lapsesta asti – erityisesti vesistöt, järvet ja vesiympäristö ovat minulle läheinen elementti. Siinä vaiheessa, kun löysin akvaattisten tieteiden eli vesistötieteiden koulutusohjelman, niin ei tarvinnut kahta kertaa miettiä minne hakea opiskelemaan. Koulutukseltani olen limnologi, joka tarkoittaa, että olen erikoistunut erilaisiin vesistöjen tilan arviointiin, vesiekosysteemin toimintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin sekä vesieliöiden ja vesikasvien tunnistamiseen.
Käyn työssäni läpi ympäristöriskien arviointia eli hakemuksia sekä meille toimitettuja aineistoja ja tutkin niiden pohjalta täyttävätkö valmisteet niille asetetut kriteerit eli voidaanko ne hyväksyä EU:n markkinoille. Biosidipuolella törmää ajoittain harhaanjohtavaan markkinointiin, jossa mainostetaan, että tuote on luonnonmukainen tai ympäristöystävällinen. Voiko mikään aine, jonka tarkoitus on tappaa eläviä eliöitä, kuitenkaan olla ympäristöystävällinen?
Haastavinta työssäni on monimutkaisten asioiden äärellä työskentely. Jos ei nyt aivan joka päivä, niin ainakin joka viikko joutuu pähkäilemään jotain uutta asiaa. Mikään ei ole itsestään selvää, asiat muuttuvat koko ajan ja muutosta pitää seurata. Se on haastavaa, mutta minua motivoi uuden oppiminen ja oman työn merkityksellisyys ja tarkoitus. Ei ole kahta samanlaista päivää.”
Biosidien riskiarvioinnin ylitarkastajana Oskari Hanninen työskentelee ympäristöriskien arvioinnin ja kemikaalien turvallisuuden parissa.
”Tukes on aina ollut tuttu organisaatio äitini työn puolesta. Olin organisaation toiminnassa ensimmäisen kerran mukana jo ala-asteella työelämään tutustumisen kautta. Tein myös AMK-opintojen aikana Tukesissa töitä kesätyöntekijänä ja viestintäryhmässä opintojen harjoittelujakson. Minulla on aina ollut positiivinen mielikuva Tukesissa työskentelystä – ihmiset ovat mukavia ja tehtävät mielenkiintoisia sekä monipuolisia. Olin tradenomiksi valmistumisen jälkeen muutaman vuoden muualla töissä, kunnes sain paikan lupakäsittelijänä painelaiteryhmässä. Mielenkiintoni kehittämistä kohtaan huomattiin nopeasti ja pääsin pian aloittamisen jälkeen kehittämään erilaisia järjestelmiä sekä prosesseja.
Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen on onnistunut ilman ongelmia. Pidän erityisesti matkustamisesta; tykkään tutustua uusiin kulttuureihin sekä laajentaa maailmankuvaani. Samalla oppii arvostamaan omaa kotimaata ja sen tuomia mahdollisuuksia. Myös jatko-opinnot ovat hoituneet työn ohella joustavasti.
On hienoa olla oman työn puolesta tekemässä käyttäjälähtöisiä digipalveluita Tukesin sisäisille ja ulkoisille asiakkaille sekä sujuvoittamassa toimintaa. Työssä onnistuminen tuo helpotusta monelle yrittäjälle ja tukeslaiselle. Yksi parhaista puolista Tukesilla on, että organisaatiossa annetaan mahdollisuuksia kasvaa asiantuntijana ja kaikkia kannustetaan kehittämään osaamistaan. Olen hyvä esimerkki siitä, miten paljon työtehtävät voi kehittyä.
Pahimmillaan olen törmännyt ajatukseen, että ihmiset luulevat virkamiehen työn olevan paperien pyörittelyä. Parhaimmillaan asiakkaillamme on tunne, että olemme mukana luomassa turvallista ja kilpailukykyistä Suomea, jossa autetaan yrittäjiä toimimaan vastuullisesti. Haluankin omassa toiminnassani vahvistaa asiakkaidemme tunnetta siitä, että viranomainen on tukea antava ja luotettava kumppani, jonka kanssa asioiminen on helppoa.”
Marika toimii usean Tukesin palvelun tuoteomistajana, teollisuusyksikön suunnittelijana ja projektitoimistovastaavana. Hänen tehtäviensä tavoitteena on palveluihin ja muuhun toimintaan liittyvien prosessien kehittäminen ja niiden laadun varmistaminen.
”Olen tehnyt digihommia yli 20 vuotta asiantuntijana ja johtotehtävissä niin pienissä kuin suurissakin yrityksissä. Viime vuosina olen löytänyt itsestäni kasvavassa määrin idealistia, sillä työn merkitys yhteiskunnalle on tullut minulle entistä tärkeämmäksi asiaksi. Kun Tukes haki digitalisoinnin asiantuntijaa kehittämään markkinavalvonnan järjestelmiä, päätin tarttua tilaisuuteen ja lähteä kokeilemaan, miten julkisen sektorin digiprojekteja voi vetää onnistuneesti.
Ajattelin aluksi, että valtio on vähän kuin Nokia, eli isohko organisaatio, jossa on paljon erilaisia töitä ja tekijöitä. Virastojen itsenäisyys ja keskushallinnon näkymättömyys on yllättänyt jonkun verran. Valtionhallinnossa on paljon mahdollisuuksia kehittää esimerkiksi tehokkaampia ja parempia digitaalisia ratkaisuja, kun teemme enemmän yhdessä. Tukesilla taas on yllättänyt se, kuinka monipuolista osaamista porukastamme löytyy. Työkavereita on monenikäisiä ja erilaisilla taustoilla, mikä on ollut kivaa vaihtelua aiempiin työpaikkoihini.
Mielekkäät projektit ja suuri vapaus ohjata omaa tekemistä ovat parasta työssäni, mutta myös haastavaa, koska töitä on monesti odottamassa jonossa enemmän kuin niitä ehtii tehdä. Kehityshommissa mikään päivä ei ole ihan samanlainen, vaan aina löytyy uusia haasteita selätettäväksi. Yksi elämänohjeeni onkin inhimillinen uteliaisuus. Maailma ei ole koskaan valmis, vaan aina voi oppia uutta ja kehittää yhdessä parempaa yhteiskuntaa.”
Jukka toimii ylitarkastajana Tuotteet-ryhmässä, jossa hän työskentelee useiden eri projektien parissa, jotka liittyvät esimerkiksi markkinavalvonnan digitalisointiin. Ensimmäisenä julkiseksi tuli vaarallisettuotteet.fi.
Näitä tarjoamme
Tukes panostaa henkilöstönsä viihtyvyyteen ja työsuhteiden pysyvyyteen. Arvostamme osaamista, kokemusta ja ennen kaikkea uudistuskykyä, innostusta ja sitoutumista.
Tarjoamme muun muassa:
- liukuva työaika, virastotyöaika 36 tuntia 15 minuuttia viikossa
- liikunta- ja kulttuurietu
- etätyömahdollisuus
- tehtävään vaativuuteen ja suoriutumiseen perustuva palkkausjärjestelmä
- tukea ja rohkaisua osaamisen jatkuvaan kehittämiseen
- laajat työterveyspalvelut
- monipuolista työhyvinvointitoimintaa.
Tukeslaiset työskentelevät virkasuhteessa, ja noudatamme valtion yleisiä virka- ja työehtoja.
Kesätyöt ja harjoittelu
Rekrytoimme vuosittain noin kymmenen kesätyöntekijää tai harjoittelijaa monenlaisiin tehtäviin Tukesin eri yksiköihin. Tehtävät tarjoavat myös mahdollisuuden suorittaa opintoihin liittyvän pakollisen harjoittelun.
Ilmoitamme kaikki avoinna olevat työpaikat valtiolle.fi:ssä, mol.fi:ssä ja omilla nettisivuillamme. Kesätyöpaikoista ilmoitamme myös Aarresaaressa. Kesätyö- ja harjoittelupaikat tulevat hakuun alkuvuodesta.
Harjoittelijoiden kokemuksia
''Harjoittelussani olin mukana Tukesin vastuullisuusraportin tekemisessä. Työtehtäväni olivat monipuolisia ja työpäivät sopivan erilaisia. Kirjoitin ja editoin tekstejä raporttiin, tein intrauutisia, laadin viestintäsuunnitelman, tutustuin verkkojulkaisemiseen ja selvittelin tietoja raporttia varten. Antoisinta oli se, että harjoitteluni rakentui pääasiassa vastuullisuusraportoinnin ja siihen liittyvien tehtävien ympärille. Näin ollen pääsin syventymään kestävän kehityksen asioihin perusteellisesti. Minulle oli koko ajan selvää, mitä tehtäviä voi tehdä seuraavaksi ja asioita pystyi edistämään myös itsenäisesti.
Tukeslaiset ja erityisesti koko viestintätiimi oli tukena koko harjoittelun ajan. Sain tehdä oma-aloitteisesti asioita, mutta myös apua sai tarvittaessa nopeasti.
Harjoittelussa pääsin kehittämään monia taitoja, kuten isojen kokonaisuuksien hallintaa, tekstien editointia ja yleistajuisen tekstin kirjoittamista. Viestintäsuunnitelman tekeminen oli minulle uutta, joten oli hienoa päästä harjoittelemaan tätäkin. Myös valtiolla käytettävät järjestelmät tulivat harjoittelun aikana tutuiksi.
Viihdyin Tukesilla ja harjoittelusta jäi erinomaiset fiilikset. ’’
Juliana työskenteli 3,5 kuukautta Tukesin viestintäryhmässä. Hän opiskeli harjoittelunsa aikaan Vaasan yliopistossa viestintää.
’’Päädyin Tukesille harjoitteluun kesätyöhaun viimeisillä hetkillä. En ollut erityisesti suunnitellut hakevani vastaavanlaisiin tehtäviin, mutta kun huomasin työpaikkailmoituksen, tajusin saaneeni mahdollisuuden päästä soveltamaan oppimaani ja myös oppimaan uutta.
Painelaiterekisterin ylläpito oli huolellisuutta vaativa tehtävä, mutta vältin kuitenkin paineen alla työskentelyn, sillä kovin työlästä tai hankalaa se ei yleensä ollut. Tämän vuoksi otin mieluusti vastaan muutamia sivutehtäviäkin. Tein hommia mm. arkiston puolella.
Vapaus, mieluisa työympäristö ja kollegat tekivät työskentelystä yksinkertaisesti mukavaa. Ylipäänsä Tukes tuntui erinomaiselta harjoittelupaikalta, jossa olisin voinut jatkaa pidempäänkin.’’
Leevi työskenteli 3 kuukautta Tukesin painelaitteiden ryhmässä. Hän opiskeli harjoittelunsa aikaan energia- ja ympäristötekniikkaa Metropolian ammattikorkeakoulussa.
’’Olin erikoistunut ekotoksikologiaan ja kiinnostunut ympäristöriskien arvioinnista. Tukesissa minulla oli mahdollisuus päästä harjoittelemaan riskiarviointia ja omaa osaamistani käytännössä. Työtehtäviini kuului EU-tehoaineen ekotoksikologinen riskiarviointi. Lisäksi kokosin riskiarvioinnin kokonaisuudesta raportin sekä osallistuin muihin sivuprojekteihin mahdollisuuksien mukaan.
Parasta olivat keskustelut ja pähkäilyt kollegojen kanssa. Haastavinta taas oli saada kokonaiskuva laajoista ja monimutkaisista asiakokonaisuuksista, kuten EU-lainsäädännön eri osa-alueista. Tukesissa oli avoin, iloinen, kehittyvä, keskusteleva ja ammattimainen työympäristö, mihin oli mukava tulla töihin joka päivä.’’
Kasvinsuojeluaineiden ryhmässä 4 kuukautta työskennellyt Miia valmistui harjoittelunsa aikana ympäristötieteiden maisteriksi Hollannin Wageningen University and Research yliopistosta.